Kramfors

Senast uppdaterad: 15/2-2022

I Kramfors – med Ådalen och världsarvet Höga kusten – finns möjligheter till en trygg, nära och inspirerande tillvaro. Staden Kramfors med kringliggande små och livskraftiga samhällen bjuder på vackra naturupplevelser längs Ångermanälven, utmed kusten och i skogarna.

Kommunfakta

Folkmängd

18 353

Storlek till ytan

2 891 km²

Avstånd till större orter

  • Stockholm 470 km
  • Sundsvall 94 km
  • Härnösand 43 km
  • Örnsköldsvik 98 km
  • Umeå 194 km
  • Sollefteå 41 km
Flygbild över Högakustenbron. Den höga hängbron sträcker sig över en älv.

Boende

I Kramfors kommun finns ett varierat utbud av bostäder och möjlighet att hitta ett boende nära havet eller vid Ångermanälven. Både när det gäller lägenhetsboende, egen villa eller fritidsfastigheter finns många prisvärda alternativ.

På vår webbplats finns uppgifter och kontakter. Du kan också besöka Välkommen hit, vår digitala inflyttningsguide som ger dig information. Där hittar du också information om boende, bopriser, hyresvärdar, pendlingsavstånd, skolor och annat.

Vilka språkgrupper finns på orten?

De största språkgrupperna i kommunen är arabiska, tigrinja, persiska/dari och somaliska. Utöver dessa finns det ett femtontal andra språkgrupper representerade i vår kommun.

Föreningar och organisationer

Över trettio fantastiska naturreservat finns i kommunen. Hos oss finns goda förutsättningar till motion, träning och ett varierat friluftsliv året om.

Vi har simhallar och badplatser, is-, sport- och bowlinghallar, spår för längdskidåkning och backar för utförsåkning. Dessutom finns över 300 föreningar som du är välkommen att bli medlem i. Idrottsföreningar, föreningar för exempelvis sportfiske, motorsport, dans, kultur, konst, politik och körsång bidrar också till härlig gemenskap och sammanhang.

Två kvinnor och en flicka sitter på en berghäll med utsikt över ett kuperat grönt landskap.

Vad finns i närområdet

På webbplatsen Välkommen hit, vår digitala inflyttningsguide, visas vad som finns i närområdet via en kartfunktion. Där ser du var, till exempel, busshållplatser, skolor, shopping, sportanläggningar och sjukhus finns genom att välja olika kategorier.

Segelbåtar förtöjda i en vik. I förgrunden en buske med små rosa blommor.

Barnomsorg

Vi erbjuder förskoleverksamhet för dig som är hemma med barn. Vi har förskola och familjedaghem för barn mellan 1 och 5 år. Se vår webbplats för mer information.

Grundskolor och gymnasieskolor

På vår webbplats hittar du information om grundskolor och gymnasieutbildningar i Kramfors kommun.

Fyra flickor står bredvid varandra och håller i varsin svensk flagga.

Utbildningsmöjligheter

Olika vuxenutbildningar och svenska för invandrare, sfi, finns också. På vår webbplats kan du läsa mer om de möjligheter som finns.

Hälso- och sjukvård

På Region Västernorrlands webbplats kan du läsa om vård och hälsa samt hitta uppgifter om hälso- och vårdcentraler, sjukhus, tandvård och akutmottagningar.

Tolkhjälp

Kramfors kommun kan tillhandahålla telefontolkar vid behov.

Kommunikationer

Det är enkelt att resa till och från Kramfors med både buss, tåg och flyg. Läs mer om kommunikationer på vår webbplats.

Ett blått pendeltåg stannar vid en station.

Arbete och företagande

I Kramfors kommun och på pendlingsavstånd, finns både större och mindre arbetsgivare. På vår webbplats finns lediga jobb i kommunen samt information för dig som är intresserad av att starta eget företag.