Sollefteå

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Sollefteå kommun ligger i natursköna Ångermanland där älvdalarna kantas av dramatiska nipformationer. Ångermanälven, Faxälven och Fjällsjöälven rinner genom kommunen. Här bor ca 20 000 invånare, varav 9 000 i Sollefteå tätort.

Kommunfakta

Folkmängd

19140

Storlek till ytan

5761 km²

Boende

I Sollefteå finns många hyresvärdar och fastighetsägare. Läs mer på kommunens hemsida.

Lista på hyresvärdar

Vilka språkgrupper finns på orten?

Det finns många olika kulturer och språkgrupper i kommunen. Sollefteå kommun tillhör en av de kommuner som sett till invånare har störst flyktingmottagande i Sverige. Här finns arabiska, thailändska, tigrinska, somaliska, persiska m.m.

Föreningar och organisationer

I Sollefteå är föreningsengagemanget stort och här finns också ett stort utbud av föreningsliv.

Vad finns i närområdet

I Sollefteå finns det mesta i närheten. Affärer och god samhällsservice finns i tätorterna Ramsele, Junsele, Näsåker, Långsele och Sollefteå. I Sollefteå finns också gott om secondhand-butiker och loppmarknader där man kan köpa alltifrån kläder till möbler till förmånliga priser.

Barnomsorg

I Sollefteå finns 12 förskolor; Prästbordet, Rödsta, Junsele, Ramsele, Långsele, Skedom, Kalknäs, Lilänget, Näsåker, Resele, Helgum och Öhn.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Sollefteå finns 13 grundskolor och dessa är; Prästbordet, Rödsta, Valla, Junsele, Ramsele, Långsele, Nipanskolan, Kalknäs, Lillänget, Näsåker, Resele, Helgum och Öhn. Gymnasieskolan i Sollefteå heter Gudlav Bilderskolan.

Utbildningsmöjligheter

Reveljen heter Sollefteå kommuns lärcentra. Här finns alltifrån högskolekurser till yrkeshögskola och komvux.

Hälso- och sjukvård

Sollefteå sjukhus är ett fullständigt akutsjukhus. Sjukhuset är välutrustat såväl vad gäller modern teknisk utrustning som duktig och engagerad personal. På Region Västernorrlands webbplats får du mer information om vårdcentraler och andra vårdinrättningar nära dig.

Tolkhjälp

Att göra sig förstådd och att kunna förstå är viktigt för alla. Därför är stöd för detta en viktig del av kommunens service till nyanlända och medborgare. Om du inte talar eller förstår svenska har du rätt till tolkhjälp på ditt språk. Tolkhjälpen kostar inget. Meddela den person (hos en myndighet) du ska träffa om det behövs en tolk i er kontakt, så ordnas tolk inför träffen.

Kommunikationer

Höga kustens flygplats ligger 20 minuter från Sollefteå tätort. Till de flesta tätorter inom kommunen går det bussar och kollektivtrafiken sköts av Din Tur. Med tåg kan du åka till Kramfors C och där byta till buss till Sollefteå kommun.

Arbete och företagande

I Sollefteå finns många stora arbetsgivare:

  • Sollefteå kommun
  • Region Västernorrland
  • E.ON
  • Svenskt Linjebesiktning AB
  • Haglöf Sweden AB
  • TT ThermoTech Scandinavia AB
  • Gjersvold Trädgård & Mark AB
  • Själanders Åkeri AB
  • Hedströms Virkestransporter AB
  • Statkraft AB