Arboga

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Arboga ligger mitt i Västra Mälardalen och det är nära både till natur och till större städer. Arboga fick stadsrättigheter redan på 1200-talet och i stadskärnan finns en stor del av den gamla bebyggelsen bevarad. Det finns flera mysiga caféer, restauranger och butiker.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

14044

Storlek till ytan

419 km²

Boende

Vill du flytta till Arboga finns flera hyresvärdar som du kan kontakta. De största hyresvärdarna är Byggnadsfirman Lund AB, Bovista och det kommunala bostadsbolaget ABO. En lista över hyresvärdar finns på kommunens hemsida.

Vilka språkgrupper finns på orten?

De stora språkgrupperna i Arboga, förutom svenska, är arabiska, tigrinska, somaliska, serbiska, kroatiska och bosniska.

Föreningar och organisationer

I Arboga finns Svenska kyrkan och ett antal frikyrkor. Närmaste moské finns i Örebro. Det finns många aktiva och engagerade föreningar i kommunen. Kontaktuppgifter till föreningarna hittar du i föreningsregistret.

Vad finns i närområdet

Arboga har en fin stadskärna med flera butiker, matvaruaffärer, caféer och restauranger. Behöver du köpa billiga möbler och husgeråd finns många Second Hand-butiker att välja mellan.

Biblioteket ligger centralt och har böcker och tidningar på olika språk. När du besöker biblioteket finns även möjlighet att använda bibliotekets datorer.

Vill du sporta finns många idrottsföreningar att välja mellan och i närheten av centrum finns exempelvis badhus, fotbollsplaner, skidbacke, idrottshallar och ishall.

Arbetsförmedlingen har kontor i Arboga. Skatteverket och Försäkringskassan har kontor i Köping som ligger 1,5 mil från Arboga.

Barnomsorg

I Arboga finns det flera kommunala förskolor samt en förskola som drivs som ett föräldrakooperativ. Om du behöver barnomsorg måste du ansöka om det fyra månader i förväg. Du ansöker om barnomsorg direkt via Internet. Information om hur det går till, samt telefonnummer till barn- och utbildningskontoret hittar du på kommunens hemsida.

Svenska kyrkan har flera aktiviteter för barn och deras föräldrar. Till exempel "Öppet kyrkis" och "Babycafé". Även Örtagårdskyrkan har aktiviteter för barn.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Arboga finns sju grundskolor och ett gymnasium. Fem av grundskolorna ligger i stadskärnan. En grundskola ligger i Götlunda som är ett samhälle cirka 12 kilometer utanför Arboga och en grundskola ligger i Medåker, cirka nio kilometer utanför Arboga. Gymnasiet heter Vasagymnasiet.

Utbildningsmöjligheter

I Arboga finns kommunal vuxenutbildning. Vuxenutbildningen erbjuder komvux och sfi-utbildning. På högskolecentrum finns möjlighet till högre studier på plats i Arboga samt på distans. Kommunens integrationsenhet erbjuder samhällsorientering för nyanlända.

Hälso- och sjukvård

I Arboga finns två vårdcentraler samt barnavårdscentral och mödravårdscentral. Det finns även folktandvård och privat tandvård. Närmaste sjukhus ligger i Köping. Det finns även sjukhus i Västerås, Örebro och Eskilstuna.

Tolkhjälp

Arboga kommuns handläggare anlitar Västmanlands Tolkservice vid behov.

Kommunikationer

Det är lätt att resa till och från Arboga. Arbogas tåg- och busstation ligger mitt i staden. Eftersom både Mälarbanan och Svealandsbanan trafikerar Arboga går det dagligen många tåg till exempelvis Köping, Västerås, Stockholm, Eskilstuna och Örebro.

Arbete och företagande

Det finns en stor arbetsmarknad inom pendlingsavstånd. Det är 40 kilometer till Örebro, 44 kilometer till Eskilstuna och 52 kilometer till Västerås.