Fagersta

Senast uppdaterad: 13/12-2022

I Fagersta är det lätt att leva. Kommunen präglas av trygghet, samverkan och framtidstro. Det är nära till naturen och kulturen. I Fagersta finns det gott om tid för alla. Integrationen är en naturlig del i Fagerstas samhällsbyggande.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

13342

Storlek till ytan

310 km²

Boende

I Fagersta finns det både kommunala och privata bostäder att hyra. Det finns också flera bostadsrättsföreningar. Du hittar mer information om boende på kommunens hemsida.

Vilka språkgrupper finns på orten?

De tre största språkgrupperna i Fagersta kommun är finska, arabiska och somaliska.

Föreningar och organisationer

I Fagersta finns det många olika föreningar inom både idrott, friluftsliv och kultur. Det finns också till exempel Islamiska föreningen, Polska föreningen Örnnästet och Somaliska föreningen i Fagersta. Du hittar ett register med alla föreningar på kommunens hemsida.

Vad finns i närområdet

Det finns flera affärer i Fagersta där du kan handla mat och diverse annat som husgeråd till exempel. Det finns några klädaffärer, bilhandlare, lampaffär och en hel del annat av det mesta du kan behöva. Det finns flera secondhand-affärer där du kan göra fynd. Bibliotek, arbetsförmedling, socialkontor, försäkringskassa och skattekontor är alla lättillgängliga. Det går att söka efter olika företag på kommunens hemsida.

Barnomsorg

Det finns många förskolor i hela Fagersta kommun. Det finns en förskola som har öppet dygnet runt. Det finns mer information om alla våra förskolor på kommunens hemsida. Det finns också en familjecentral med föräldragrupper och en samlingsplats för dig med barn mellan 0 och 1 år. Du hittar mer information om den verksamheten på kommunens hemsida.

Det finns även en öppen förskola inom kyrkans verksamhet. Du hittar mer information om den på Västanfors Västervåla församlings hemsida.

Grundskolor och gymnasieskolor

Det finns 4 grundskolor i kommunen. Du hittar mer information om dessa på kommunens hemsida. Det finns också en särgrundskola för barn med särskilda behov, som du hittar mer information om på kommunens hemsida.

Det finns en gymnasieskola i Fagersta kommun. De har också utbildning i svenska för invandrare, sfi. Du hittar mer information om gymnasieskolan och sfi-utbildningen på kommunens hemsida.

Utbildningsmöjligheter

Gymnasieskolan har utbildning i svenska för invandrare, sfi. Där finns också vuxenutbildning och de samarbetar med olika högskolor. Det finns ingen högskola i Fagersta. Det finns ett bra samarbete mellan företagen i området och skolan.

Hälso- och sjukvård

I kommunen finns ett lasarett som delvis bedrivs i privat regi. Vården drivs också i samarbete med Västerås och Köpings lasarett. Du hittar mer information om Region Västmanland och Bergslagssjukhuset Mitt Hjärta på deras respektive hemsidor.

Tolkhjälp

Om det finns behov av tolk vid kontakt med kommunen så ordnar kommunen det.

Kommunikationer

Det är nära till Västerås, Stockholm och andra viktiga knytpunkter. Det går både tåg och bussar som snabbt tar dig dit du vill. Du hittar mer information om tåg och buss i Västmanland på Västmanlands Lokaltrafiks hemsida och mer om tågresor hos Tågkompaniet och SJ.

SJ

Arbete och företagande

I Fagersta vill vi att så många som möjligt ska kunna driva sitt eget företag och vi arbetar aktivt för detta. På kommunens hemsida finns information för dig som är intresserad av att starta eget företag.