Kungsör

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Kungsör är en av Sveriges mindre kommuner med drygt 8 000 invånare. Centrala Kungsör ligger högt och bebyggelsen sträcker sig ner mot Mälaren och Arbogaån. Småskaligheten i Kungsör gör att det mesta finns inom bekvämt gång- och cykelavstånd, såsom skolan, fritidsaktiviteter, skog och mark.

Kommunfakta

Folkmängd

8675

Storlek till ytan

227 km²

Boende

Vill du flytta till Kungsör finns flera hyresvärdar som du kan kontakta. Den största hyresvärden är det kommunala bostadsbolaget KFAB men det finns också många privata fastighetsägare som hyr ut bostäder. En lista över hyresvärdar i Kungsör finns på kommunens webbplats.

Vilka språkgrupper finns på orten?

De stora språkgrupperna i Kungsör just nu, förutom svenska, är arabiska och tigrinska.

Föreningar och organisationer

I Kungsör finns Svenska kyrkan och ett antal frikyrkor. Närmaste moské finns i Västerås. Det finns många aktiva och engagerade föreningar i kommunen inom bland annat idrott, teater, konst och kultur. Kontaktuppgifter till föreningarna hittar du i föreningsregistret på kommunens webbplats.

Vad finns i närområdet

Kungsör har ett litet centrum med endast några få butiker, två matvaruaffärer samt några caféer och restauranger. Det finns två banker och ett apotek. Behöver du köpa billiga möbler och husgeråd finns en secondhand-butik och dessutom en affär som säljer fina, begagnade barnkläder. Närmaste stora köpcentrum finns i Eskilstuna, cirka 25 kilometer från Kungsör. IKEA finns i Västerås och Örebro som båda ligger på ett avstånd av cirka 50-60 kilometer.

Biblioteket ligger centralt och har böcker och tidningar på olika språk. När du besöker biblioteket finns även möjlighet att använda bibliotekets datorer. Vill du sporta finns många idrottsanläggningar att välja mellan. I närheten av centrum finns badhus, fotbollsplaner, idrottshall och ishall. Det finns också ett antal gym samt ett ridhus och en uppvärmd inomhushall för hundträning.

Arbetsförmedlingen har kontor i Köping där också Skatteverket och Försäkringskassan finns. Köping ligger 13 kilometer från Kungsör och där finns också ett större utbud av bland annat matvaruaffärer och klädbutiker. Mellan Kungsör och Köping är det goda bussförbindelser. Kontaktinformation till integrationsenheten hittar du på kommunens webbplats.

Barnomsorg

I Kungsör finns flera förskolor och som förälder kan du välja mellan kommunal eller fristående verksamhet för ditt barn. Om du behöver barnomsorg måste du ansöka om det fyra månader i förväg. Du ansöker om plats i förskola på en blankett som lämnas till Barn- och utbildningskontoret. Information om förskolorna samt kontaktuppgifter hittar du på kommunens webbplats.

Grundskolor och gymnasieskolor

Det finns tre grundskolor i Kungsörs kommun för barn i skolår 1-5 med tillhörande förskoleklass och en skola för årskurs 6-9. I kommunen finns det inga friskolor utan alla drivs i kommunal regi.

I Kungsör finns ingen gymnasieskola så kommunen har tecknat samverkansavtal med skolorna i Arboga, Eskilstuna och Köpings kommun. Med samverkansavtalen har du som elev samma möjligheter och rättigheter att komma in på en utbildning som elever bosatta i den samverkande kommunen. Information om gymnasium hittar du på kommunens webbplats.

Utbildningsmöjligheter

I Kungsör finns kommunal vuxenutbildning och sfi på Kunskapsporten. Här finns också vår studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig att hitta rätt väg mot fortsatta studier.

Närmaste högskola och universitet finns i Eskilstuna, Västerås och Örebro som ligger på bra pendlingsavstånd från Kungsör. Samhällsorientering för nyanlända erbjuds av integrationsenheten.

Hälso- och sjukvård

I Kungsör finns en vårdcentral samt barnavårdscentral och mödravårdscentral. I samma lokal finns även folktandvården. Närmaste sjukhus ligger i Köping. Det finns även sjukhus i Västerås, Örebro och Eskilstuna.

Tolkhjälp

Kungsörs kommuns handläggare anlitar Västmanlands Tolkservice vid behov.

Kommunikationer

Det är lätt att ta sig till och från Kungsör som ligger centralt i Mälardalen på bra pendlingsavstånd till större städer. Information om kommunikationer och lokaltrafik hittar du på kommunens webbplats.

Arbete och företagande

Kungsör är en liten kommun och tyvärr är inte jobbmöjligheterna så stora här. Den största arbetsgivaren är Kungsörs kommun och det finns också flera stora och små industrier på orten. Då vi ligger bra till geografiskt sett så är det lätt att pendla till närliggande städer där det finns större möjligheter till arbete.