Norberg

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Norberg är en bergslagskommun och utgör centrum i en av landets äldsta bergslagsbygder. Kommunen består av centralorten Norberg med Kärrgruvan och Karbenning samt ett antal mindre bergsmansbyar.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

5715

Storlek till ytan

448 km²

Kommunen ligger i Västmanlands norra del med gräns mot Fagersta och Sala samt Dalarna (Smedjebacken, Hedemora och Avesta). Det omväxlande landskapet domineras av skog och jordbruk och är rikt på sjöar. Befolkningen bor till 80 % i tätorten.

Boende

Här hittar du både kommunala och privatägda bostäder. Du kan hitta lediga lägenheter och kontaktuppgifter till hyresvärdar på Norberg kommuns hemsida.​​

Vilka språkgrupper finns på orten?

​​​I Norberg pratas det förutom svenska, arabiska, tigrinska, somaliska och dari med flera. Språkgrupperna varierar på grund av in- och utflyttning.

Föreningar och organisationer

I Norberg finns ett rikt föreningsliv. Hantverk, idrott och mycket mer. Stor ungdomsverksamhet med både fotboll, skidor och cykel. ​​Läs mer om alla aktiva föreningar i Norberg på kommunens hemsida.​

Vad finns i närområdet

I Norberg hittar du apotek, banker, bibliotek, vårdcentral, tandläkare, 2 större matvaruaffärer, en leksaksaffär, hårfrisörer, veterinär, ett konditori som är välkänt, Elsa Andersons Konditori, samt ytterligare ett café, secondhand-butiker och restauranger. Närmaste Ikea-butik hittar man i Västerås. Jysk hittar du i Avesta kommun. Arbetsförmedling, försäkringskassa och Skattemyndigheten hittas i Fagersta kommun.

Barnomsorg

I Norberg finns fem förskolor och en fristående förskola. Du kan läsa mer om alla på kommunens hemsida. Öppen förskola finns också i samarbete med Svenska kyrkan.​

Ungdomsverksamhet för lite äldre barn finns på ungdomsgården Unkan.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Norberg finns förskolor samt grundskola 1-9. Gymnasieskola samt sfi finns i Fagersta.

Utbildningsmöjligheter

Även vuxenutbildning sker i samarbete med Fagersta - och Skinnskattebergs kommuner.

Hälso- och sjukvård

Vårdcentral och folktandvård finns i centrala Norberg. Där finns även mödravård, barnavårdscentral och familjecentralen "Lärkan". 

Tolkhjälp

Kommunen anlitar Västmanlands tolkservice.​

Kommunikationer

Information om Västmanlands kommunikationer - tåg och buss hittar du hos Västmanlands Lokaltrafik.

Arbete och företagande

Lediga arbeten i Norberg med omnejd hittar du på Platsbanken.