Surahammar

Senast uppdaterad: 26/8-2021

Surahammar ligger centralt i Mälardalen, 10 minuter norr om Västerås. Bra boende till låga priser i kombination med goda möjligheter till en rik fritid gör kommunen attraktiv att flytta till. I kommunen finns skolor och förskolor med hög kvalitet.

Kommunfakta

Folkmängd

10 096

Storlek till ytan

369 km²

Avstånd till större orter

  • Uppsala 100 km
  • Stockholm 130 km
  • Västerås 24 km
  • Örebro 89 km

Boende

Vill du flytta till Surahammars kommun finns flera hyresvärdar som du kan kontakta. Det finns flera privata hyresvärdar och det kommunala bostadsbolaget Surahammarshus AB. En lista över hyresvärdar finns på kommunens hemsida.

En familj går på en grusväg. Röda hus vid sidan av vägen.

Vilka språkgrupper finns på orten?

De stora språkgrupperna i Surahammar, förutom svenska, är finska, arabiska, tigrinska, somaliska, dari, persiska och ryska.

Föreningar och organisationer

I Surahammar finns Svenska kyrkan och Pingstkyrkan. Närmaste moské finns i Västerås. I Västerås finns även katolska och ortodoxa kyrkor.

Det finns många aktiva och engagerade föreningar i kommunen. Kontaktuppgifter till föreningarna hittar du i kommunens​ föreningsregister.

Vad finns i närområdet

I Surahammars kommun finns flera butiker, matvaruaffärer, caféer och restauranger. Behöver du köpa billiga möbler och husgeråd finns secondhand-butik och loppis.

Biblioteket ligger centralt och har böcker och tidningar på olika språk. När du besöker biblioteket finns även möjlighet att använda bibliotekets datorer. I Folkets Hus som ligger i samma byggnad finns biograf och de anordnar även konserter och teaterföreställningar.

Vill du sporta finns många idrottsföreningar att välja mellan och i närheten av centrum finns exempelvis badhus, fotbollsplaner, ridhus, idrottshallar och ishall.

Arbetsförmedlingen har kontor i Surahammar. Skatteverket och försäkringskassan har kontor i Västerås som ligger ca 20 kilometer från Surahammar.

Kontaktinformation till integrationsenheten hittar du på kommunens hemsida​​.​

En båt kör igenom en sluss i en kanal.

Barnomsorg

I Surahammar finns det flera kommunala förskolor samt en privat. Om du behöver barnomsorg måste du ansöka om det fyra månader i förväg. Information om förskolorna, kontaktuppgifter och ansökningsbla​nketter, hittar du på kommunens hemsida.

Det finns även en öppen förskola​.

Grundskolor och gymnasieskolor

Grundskola finns i var och en av kommunens tätorter, Surahammar, Ramnäs och Virsbo. På alla skolor där de yngre barnen går samverkar grundskola, förskoleklass och fritidshem.

Surahammars kommun har ett avtal med Västerås stad som innebär att gymnasieelever från Surahammar har tillgång till Västerås stads utbud av nationella program och introduktionsprogram på samma villkor som elever bosatta i Västerås. Läs mer här om gymnasieskolan.

Utbildningsmöjligheter

Surahammars kommun erbjuder samhällsorientering för nyanlända på 60 timmar. För mer information, kontakta Integrationsenheten.​

​Integrationsenheten kan också förmedla kontakt till sfi och vuxenutbildning. Surahammars kommun har avtal med Västerås stad om den kommunala vuxenutbildningen. Det innebär att alla invånare i Surahammar har tillgång till det utbud som finns i Västerås.

Hälso- och sjukvård

I Surahammar finns en vårdcentral med barnavårdscentral och mödravårdscentral. Det finns även folktandvård och privat tandvård. Närmaste sjukhus ligger i Västerås.

I Västerås finns Integrations-och asylhälsan.

Tolkhjälp

Surahammars kommuns handläggare anlitar Västmanlands Tolkservice vid behov.

Kommunikationer

Det är lätt att resa till och från Surahammars kommun. Surahammars tåg- och busstation ligger mitt i samhället.

Med Bergslagspendeln kan du åka tåg till Västerås och vidare till Stockholm. På helgerna går tåget direkt till Stockholm.

Du kan även åka VL-buss till Västerås och med Brukslinjen kan du åka buss gratis i kommunen och till Hallstahammar.

Tidtabeller hittar du via kommunens hemsida.

Arbete och företagande

Det finns en stor arbetsmarknad inom pendlingsavstånd till exempel Västerås, Hallstahammar, Fagersta och Köping.