Skara

Senast uppdaterad: 26/8-2021

Skara kommun har 19 000 invånare och ligger mitt i Skaraborg, som är en del av Västra Götalands län. Här når du 250 000 personer inom en halvtimme.

Kommunfakta

Folkmängd

18 814

Storlek till ytan

428 km²

Avstånd till större orter

  • Lidköping 20 km
  • Skövde 25 km
  • Trollhättan 80 km
  • Jönköping 90 km
  • Göteborg 130 km
Flygbild över centrala Skara.

Skara är en av Sveriges absolut äldsta städer. Vi har ett varierat näringsliv, ett rikt fritids- och kulturutbud och många kreativa människor. Vi har tusen års historia - och tusen möjligheter framåt!

Boende

I Skara finns bostäder av alla typer: hyresrätter, bostadsrätter och småhus. Det finns flera bostadsområden med hyreslägenheter, som ägs och förvaltas av det kommunala bostadsbolaget Centrumbostäder. En lista över alla hyresvärdar i kommunen finns på kommunens hemsida.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Skara kommun har en lång historia av invandring av människor med andra erfarenheter och nya kunskaper. Det är när nya människor kommer in i samhället som utveckling sker! Här finns numera människor från Sydostasien, Somalia, Kongo, Syrien och Afghanistan. Många skarabor talar alltså andra språk än svenska och engelska.

Föreningar och organisationer

I kommunen finns ett stort antal föreningar med olika inriktning – omkring 150 st. Det är i föreningslivet man träffas och knyter kontakter! Exempelvis idrottsföreningar, kulturföreningar, kyrkor och olika samfund. På kommunens hemsida kan du söka i föreningsregistret efter en förening som passar dina intressen. I Skara finns också en stor eritreansk församling som hoppas på att kunna bygga sin egen kyrka. Det finns även flera eritreanska föreningar samt Föreningen Balkan.

Vad finns i närområdet

Skara har ett mycket bra utbud av livsmedelsbutiker och i centrum finns även apotek, bank, affärer, biograf, caféer och restauranger. Här finns även tre Secondhandbutiker bland annat säljer kläder, möbler och husgeråd.

I Skara finns ett socialkontor med flyktingmottagning för familjer och ensamkommande barn och ungdomar. I centrum ligger också Arbetsförmedlingen samt två vårdcentraler och folktandvård. Skattemyndigheten och Försäkringskassan har kontor i Lidköping och Skövde - 2 mil från Skara. Bussar går regelbundet från stationen.

På Stifts och Landsbiblioteket i Skara hittar du böcker och annat material som kan hjälpa dig som är ny i Sverige. Vill du lära dig svenska kan du låna ordböcker, språkkurser och lättlästa böcker. Här finns även litteratur på många olika språk. Om materialet inte finns på just ditt språk, så beställer vi gärna. Behöver du hjälp är du alltid välkommen att fråga bibliotekets personal. Boken "Om Sverige" är en samhällsorientering som vänder sig till dig som vill veta mer om Sverige och det svenska samhället. Syftet är att underlätta för dig som är nyanländ att etablera dig på arbetsmarknaden och i samhällslivet. Materialet finns i nedladdningsbara filer på flera språk.

Bibliotekarien Barakat Aldammad introducerar nya besökare och ger dem tips och råd. Han har kunskaper i arabiska och kultur och är därför en värdefull tillgång i stödet till nyanlända. "Fika på svenska" är ett socialt projekt, som vänder sig till dig som nyligen kommit till Sverige. Vid de här tillfällena får du möjlighet att umgås med Skarabor och samtidigt träna på det svenska språket.

Inte långt från biblioteket ligger Västergötlands museum. Tio minuter från centrum finns Vilanområdet med badhus, ishockeyrink, löparbanor, tennisbanor och mycket mer.

Vad finns i närområdet

Barnomsorg

I Skara kommun kan du välja mellan kommunal förskoleverksamhet i form av förskola, pedagogisk omsorg (familjedaghem) eller fristående förskola samt skolbarnsomsorg (fritidshem). I de olika verksamhetsformerna integreras även barn med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar. Information om barnomsorgen i Skara kommun hittar du på kommunens hemsida.

Närbild på ett förskolebarns ansikte.

Grundskolor och gymnasieskolor

Skara är en skolstad med lång historia. Det finns flera grundskolor, som väl tillgodoser kommuninvånarnas behov. Gymnasieskolan är Sveriges äldsta med bra undervisning, stort utbud och många fina traditioner. På kommunens hemsida hittar du mer information om grundskolan och även möjligheter för gymnasieutbildning.

Utbildningsmöjligheter

Kommunen erbjuder olika typer av vuxenutbildning och svenska för invandrare, sfi. På kommunens hemsida kan du läsa mer om de möjligheter som finns.

I Skara ligger den biologiska yrkeshögskolan (BYS) med utbildningar inom lantbruk, djurvård, hovslageri, hästnäring eller trädgård.

Hälso- och sjukvård

I Skara finns flera vårdcentraler samt mödravård, BVC och flera tandläkare. I grannstaden Skövde har Röda Korset ett centrum som specialiserat sig på krigs- och tortyrskadade.

Tolkhjälp

Vid alla kontakter med myndigheter, kommun och sjukvård har du rätt till tolkhjälp om du inte talar eller förstår svenska. Det finns en kommunal tolkförmedling i Mariestad som brukar anlitas.

Kommunikationer

Kommunikationerna är bra med stadstrafik och länsbussar. Via grannstäderna Lidköping, Skövde eller Falköping kan du lätt ta dig till Göteborg eller Stockholm. Läs mer på Västtrafiks hemsida för information om tidtabeller och avgångar.

Arbete och företagande

I kommunen, eller på pendlingsavstånd, finns flera både större och mindre arbetsgivare. På kommunens hemsida finns information för dig som är intresserad av att starta eget företag.

Det finns gott om möjligheter att starta och driva företag i kommunen. Många av småföretagen ägs av personer som invandrat till Sverige. Det finns goda möjligheter att få råd och hjälp vid starten av företag genom Arbetsförmedlingen, Nyföretagarcentrum, Almi eller Coompanion. De stora arbetsgivarna i Skara är Jula, IAC, Scan, EA Åkeri, Svenska Lantägg och Skara Sommarland.

Här kan företag gro och växa. Precis som för tusen år sedan. Och i tusen till. För där människor trivs blomstrar affärerna.