Grästorp

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Grästorp är en liten kommun mitt i Västra Götaland och söder om sjön Vänern. Det är nära till större orter som Trollhättan, Vänersborg och Lidköping. Här finns gott om allmänna kommunikationer.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

5711

Storlek till ytan

265 km²

Här är vacker natur och det finns många fritidsanläggningar med bland annat möjlighet till idrott av olika slag. I Grästorp anordnas det många evenemang och aktiviteter i det rika föreningslivet. Här är ett mycket gott företagsklimat och Grästorp är rankad som 43 i Sverige.

Boende

I Grästorp finns endast privata bostadsföretag. På kommunens hemsida finns en lista på dem som hyr ut lägenheter. Förutom hyreslägenheter finns det villor att köpa – ofta till låga priser, samt billiga tomter till salu.

Hitta bostadsbolag och lägenheter

Vilka språkgrupper finns på orten?

Det finns många olika språkgrupper i Grästorps kommun på grund av ett lyckat flyktingmottagande sedan 2006. Några av de största språkgrupperna är engelska, arabiska, tigrinja, somaliska och persiska. Dessutom berikas Grästorp av invånare som talar thai, kinesiska, ryska, serbiska och albanska.

Föreningar och organisationer

Svenska Kyrkan och Pingstkyrkan finns i Grästorp. I Grästorp finns tio gamla kyrkor med historisk bakgrund. Moské finns i grannkommunen Trollhättan. I grannkommunerna Trollhättan och Vänersborg finns olika etniska föreningar.

Vad finns i närområdet

I Grästorps tätort finns medborgarkontor, socialkontor, apotek, vårdcentral med barnavårdscentral och mödravårdscentral under ett tak i Kommunens Hus. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kommer till Kommunens Hus då man bokat tid. Dessutom finns här cirka 30 butiker samt caféer och restauranger.

I Grästorp finns det stor variation på aktiviteter man kan göra, t ex mycket vackra promenadvägar, bibliotek, kulturhus, konserthus, biograf, badhus, kyrkor, fotbollsplan med konstgräs, ishall, ridhus, gym, bollhall, tennishall, golfbana och mycket annat. Det finns second handbutiker med begagnade möbler, kläder och husgeråd.

Kommunen har en arbetsmarknadsenhet som ger extra stöd till arbetssökande samt en flyktingmottagning och utbildning i svenska för invandrare i egen regi.

Barnomsorg

I Grästorp finns flera förskolor att välja på och det går att ordna plats inom två veckor (garanti).

Grundskolor och gymnasieskolor

I Grästorps tätort finns skolorna samlade nära idrottsanläggningarna, vilket gör att idrottslektionerna kan ha en stor variation på aktiviteter. För de mindre eleverna årskurs F-3 finns Backenskolan och Lunneviskolan. För eleverna i årskurs 4-9 finns Centralskolan.

I Grästorp finns ingen gymnasieskola utan de flesta gymnasieleverna åker med buss till grannkommunerna Trollhättan, Lidköping och Vara.

Utbildningsmöjligheter

Grästorps kommun har svenska för invandrare i egen regi och i Grästorp. Annan vuxenutbildning kan man få tillgång till genom kontakt med Grästorps kommun. Samhällsorientering för nyanlända anordnas i samarbete med andra kommuner i Skaraborg och sker oftast i grannkommuner.

Läs mer om vuxenutbildning i kommunen.

Hälso- och sjukvård

I Kommunens Hus finns vårdcentral, mödravårdcentral och barnavårdcentral. Folktandvård finns mitt i samhället.

Tolkhjälp

Våra nyanlända grästorpare har möjlighet att stödjas med tolk på sina modersmål vid sina besök på medborgarkontoret, samt få tillgång till tolk på flyktingmottagningen/integrationsenheten och socialkontoret vid förbokade samtal.

Kommunikationer

Kollektivtrafik finns med buss och tåg.

Kollektivtrafik i kommunen

Arbete och företagande

Grästorps kommun är den största arbetsgivaren i samhället. Det finns flera små företag i Grästorp. Dessutom finns många arbetsgivare i grannkommunerna Trollhättan, Vänersborg, Lidköping och Vara inom 20-36 km. Det finns kollektivtrafik med tåg och buss.