Härryda

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Härryda kommun ligger nära Göteborg och Borås. Vi har en fin natur med många sjöar och mycket skog. Mitt i kommunen ligger Göteborg Landvetter Airport.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

37901

Storlek till ytan

290 km²

Boende

I Härryda kommun finns sex större tätorter: Mölnlycke, Landvetter, Hindås, Härryda, Hällingsjö och Rävlanda. Ungefär hälften av befolkningen bor i Mölnlycke. Letar du efter en hyreslägenhet eller annan bostad i Härryda kommun kan du kontakta fastighetsägare och hyresvärdar för att höra hur du ställer dig i kö hos dem.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Härryda kommun har drygt 4 procent av invånarna utländskt medborgarskap och 14 procent har föräldrar som är födda utanför Sverige. I skolan ges modersmålsundervisning på bland annat: engelska, arabiska, persiska, sydkurdiska (sorani) och albanska.

Föreningar och organisationer

I Härryda kommun finns många föreningar inom till exempel sport, idrott och kultur. Föreningarna vänder sig både till barn och vuxna. Alla föreningar hittar du i vårt föreningsregister.

Vad finns i närområdet

I Härryda kommun finns sex större orter, varav Mölnlycke och Landvetter är störst. I Mölnlycke hittar du till exempel: arbetsförmedling, bibliotek, kommunhus, affärer och secondhand-butiker. I Landvetter finns också en del affärer medan servicen i orterna Härryda, Hindås, Hällingsjö och Rävlanda är mer begränsad. Bibliotek finns i Mölnlycke, Landvetter, Hindås och Rävlanda.

Barnomsorg

I Härryda kommun bor många barnfamiljer och det finns förskolor och familjedaghem i alla orter. I Mölnlycke, Landvetter och Hindås har vi öppen förskola/familjecentral. Här kan du lära känna andra föräldrar medan barnen leker. Det är en trevlig stund för både stora och små och det kostar inget att vara med.

Läs mer om barnomsorg och förskolor i kommunen.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Härryda kommun finns 18 grundskolor i Mölnlycke, Landvetter, Hindås, Härryda, Hällingsjö och Rävlanda. I Mölnlycke ligger Hulebäcksgymnasiet. Det är en populär gymnasieskola med många program och som tar emot elever från hela Göteborgsregionen.

Utbildningsmöjligheter

I centrala Mölnlycke ligger Vuxenutbildningen i fina lokaler. Här kan du studera gratis, du betalar bara för läromedel. Vuxenutbildningen erbjuder bland annat: svenska för invandrare (sfi), vuxenutbildning på grundläggande- och gymnasienivå och yrkes- och lärlingsutbildningar.

Hälso- och sjukvård

Det finns vårdcentraler i Mölnlycke, Landvetter och Hindås​. Det finns barnavårdscentraler i Mölnlycke, Landvetter och Hindås. Om du behöver sjukvård kvällar eller helger är du välkommen till Mölndals sjukhus. Tandvård finns i Mölnlycke, Landvetter och Hindås.

Tolkhjälp

Hos kommunens socialtjänst får du tolkhjälp.

Kommunikationer

Buss mellan till exempel Göteborg och Mölnlycke tar cirka 10 minuter och mellan Göteborg och Landvetter cirka 20 minuter. Buss mellan Landvetter och Borås tar cirka 50 minuter. Du kan också åka tåg mellan till exempel Mölnlycke och Hindås. All information om kollektivtrafik hittar du hos Västtrafik.

Mitt i kommunen ligger Sveriges näst största flygplats: Göteborg Landvetter Airport.

Arbete och företagande

Göteborg Landvetter Airport är kommunens största arbetsplats. Här arbetar cirka 4 000 personer i ett hundratal olika företag. Härryda kommun är kommunens största arbetsgivare, hos oss finns många jobb inom förskola, skola samt vård och omsorg.