Hjo

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Hjo är en välkomnande ort som är anpassad för både stora och små. Trots bevarandet av det gamla så är Hjo i ständig utveckling när det gäller att efterstäva fler aktiviteter, bostäder och hög kvalitet inom skolan och barn- och äldreomsorgen.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

9188

Storlek till ytan

297 km²

Hjo är en lugn och fridfull ort som är vackert belägen vid sjön Vättern. Det är en idyllisk småstad med sina gamla byggnader och natursköna områden.

Boende

Boendemiljön i Hjo kommun är lugn och vacker. Den vanligaste boendeformen i Hjo är villa med trädgård, men det finns även tillgång till bland annat bostadsrätter och hyreslägenheter. Det stora fastighetsbolaget i Hjo kommun är Wennergrens.

Hitta bostadsbolag och lägenheter

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Hjo kommun finns det invånare som talar flera olika språk. Förutom det svenska språket talas även arabiska, dari, persiska, somaliska, mongoliska, tigrinja, thailändska, holländska, polska och engelska.

Föreningar och organisationer

Hjo erbjuder ett rikt kultur- och föreningsliv.

Vad finns i närområdet

I Hjo finns det mesta du behöver på gångavstånd. Mat finns att köpa på Ica och Netto. Det finns caféer, restauranger, gatukök, kiosker samt spel- och godisaffär. I staden finns även ett bibliotek där man kan låna böcker på olika språk, socialkontor, vårdcentraler, apotek, biograf, fotbollsplan med konstgräs, idrottshall, tennishall, gym, tempererat utomhusbad med simskola (öppet sommartid), bowlinghall, el-butik, klädaffärer, prisvärd och populär heminredningsaffär, frisörsalonger, färghandel, blomsteraffärer, banker, etc. Det finns Second handbutiker, Röda korsets, Erikshjälpen och Lindra som har bland annat möbler, kläder och husgeråd.

Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har kontor i Skövde. Arbetsförmedlingen har dock ett kontor i Hjo som är öppet en dag per vecka, torsdag 10-12, 13-16. Dit kan man gå och lämna papper samt ställa enklare frågor. Mellan Hjo och Skövde finns goda bussförbindelser.

Kommunen har en Arbetsmarknadsenhet som ger extra stöd till arbetslösa samt en flyktingmottagning som försöker hjälpa och vägleda på bästa sätt.

Länkar till andra webbplatser

Barnomsorg

I Hjo finns nio förskolor och två familjedaghem för barn i åldrarna 1-5 år. För barn mellan 6 och 12 år som behöver tillsyn före och efter skolan när föräldrarna arbetar finns fritidshem.

Familjecentralen Arken är en öppen förskola där både föräldrar och barn är välkomna tillsammans.

Barnomsorg i kommunen

Grundskolor och gymnasieskolor

I Hjo finns det skolor för barn i åldrarna 6 till och med 15 år. Här finns också en fritidsgård som är öppet på kvällarna för barn mellan 11 och 18 år.

Elever som talar ett annat språk än svenska hemma kan få undervisning i sitt eget språk, modersmålsundervisning. Undervisningen hjälper eleven att utveckla sitt språk och lära sig mer om sin egen kultur.

För ungdomar som är 16 år och uppåt finns det gymnasieskolor i städerna runt om Hjo. De flesta reser till gymnasium i Skövde eller Tibro.

Grundskolor och gymnasieskolor

Utbildningsmöjligheter

Vuxna kan studera på SFI (svenska för invandrare), komvux, särvux eller Hjo Folkhögskola. På komvux har du stora möjligheter att hitta en studieform som passar dig. Du kan kombinera studier på olika nivåer och har möjlighet att kombinera studier med arbete. På Folkhögskolan finns bland annat utbildningar inom allmänna ämnen, polisförberedande, musik och konst.

Närmsta stad med högskola är Skövde. Högskolan i Skövde genomför i samarbete med Arbetsförmedlingen utbildningen Korta vägen. Utbildningen vänder sig till nyanlända personer med akademisk examen.

Läs mer om vuxenutbildning på:

Hälso- och sjukvård

I Hjo finns två vårdcentraler Närhälsan Hjo och Hälsocentralen. Det finns också en mödravårdscentral, två barnavårdscentraler samt tandvård. Närmaste sjukhus och akutmottagning finns i Skövde.

Tolkhjälp

Det finns tolkhjälp på alla språk genom Tolkförmedling Väst.

Kommunikationer

Det finns flera busslinjer som stannar i Hjo. Bussar går från Hjo till Tibro, Tidaholm, Skövde och Brandstorp där man kan byta till annan buss för att ta sig vidare. Västtrafik tar dig med buss från Hjo till Skövde på cirka 35 minuter. Från Skövde går det sedan tåg runt om i landet med goda förbindelser till Göteborg, Stockholm och Jönköping.

Arbete och företagande

Hjos största arbetsgivare är Hjo kommun med verksamheter inom många olika områden. Regionen är en annan stor arbetsgivare som erbjuder arbete inom vården. Det finns även ett antal större och mindre företag i kommunen.

Hjo ligger dessutom nära flera städer där det finns stora arbetsplatser.​