Karlsborg

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Den goda livsmiljön är en av Karlsborgs stora fördelar och kommunen ligger i ett vackert landskap med spännande natur och flera sjöar.

Kommunfakta

Folkmängd

6959

Storlek till ytan

406 km²

Karlsborgs kommun har ett rikt och varierat utbud av kultur, unika historiska miljöer och mötesplatser för kultur- och fritidsverksamhet. Detta ger möjlighet till omväxlande upplevelser året om. Aktiva, engagerade och skapande människor är en del av vår livskvalitet i Karlsborg. På den grunden bygger vi vidare och fortsätter att utvecklas som kultur- och fritidskommun.

Boende

I Karlsborg finns ett varierat utbud av bostäder. En stor del av bostäderna ligger i natursköna miljöer med närhet till vatten och inom cykel- och gångavstånd till service och skolor.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I kommunen bor människor från skilda delar av världen. Exempel på språk som talas är arabiska, dari, persiska, somaliska, ryska, tigrinja, thailändska, holländska, norska, tyska, finska och engelska.

Föreningar och organisationer

I Karlsborg finns ett antal kyrkor, bland annat Svenska kyrkan, Pingstkyrkan och Missionskyrkan.

Här finns också ett rikt föreningsliv, både idrottsföreningar, kulturella föreningar och hjälporganisationer såsom Röda Korset och Rädda Barnen.

Vad finns i närområdet

Trots sin storlek finns det gott om restauranger och caféer där du kan avnjuta allt från din favoritpizza till asiatiskt eller en riktig gourmetmiddag. Är du bara lite fikasugen passar det säkert bra med att besök på något av våra mysiga caféer.

Butikerna i Karlsborg har ett utbud av kläder, inredning och sport- och fritidsartiklar. Om man vill fynda finns det också ett flertal second hand-butiker och loppisar att välja mellan.

Ett huvudbibliotek med ett större utbud finns i centrala Karlsborg. Biblioteket har också filialer i Undenäs och Mölltorp.

För idrottsaktiviteter finns Molidens sim- och idrottsanläggning. Det finns också gott om spår och leder för löpning, cykling och vandring.

Annan service såsom socialkontor, apotek och bank finns centralt i Karlsborg.

Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket har kontor i Skövde som ligger 45 km från Karlsborg.

Barnomsorg

I Karlsborg finns förskolor och verksamheter för pedagogisk omsorg för barn i åldrarna 1-5 år. För barn mellan 6 och 12 år som behöver tillsyn före och efter skolan när föräldrarna arbetar finns fritidshem.

Familjecentralen Björken är en öppen förskola dit föräldrar och barn är välkomna tillsammans.

Barnomsorg i kommunen

Grundskolor och gymnasieskolor

I Karlsborg finns det skolor för barn i åldrarna 6 till och med 15 år. Här finns också en fritidsgård som är öppen vissa kvällar för barn från årskurs 6 till 18 år.

För ungdomar som är 16 år och uppåt finns det gymnasieskolor i städerna runt om Karlsborg. De flesta reser till gymnasium i Skövde eller Tibro.

Utbildningsmöjligheter

Vuxna kan studera på SFI (svenska för invandrare), komvux och särvux. På komvux har du stora möjligheter att hitta en studieform som passar dig. Du kan kombinera studier på olika nivåer och har möjlighet att kombinera studier med ett eventuellt arbete.

Hälso- och sjukvård

För kontakt med sjukvård, mödravård, barnhälsovård och tandvård finns Närhälsan och Folktandvården.

Tolkhjälp

Tolkförmedling Väst finns för tolkning på plats och via telefon.

Kommunikationer

Kollektivtrafik finns mot knutpunkten Skövde med tåganslutning till exempelvis Göteborg och Stockholm.

Västtrafik ansvarar för kollektivtrafiken i vårt område.

Arbete och företagande

Karlsborgs kommun är en av de största arbetsgivarna i kommunen. Ungefär en tredjedel av personalen i Karlsborgs kommun kommer att gå i pension inom den närmaste 10-årsperioden. Kommunen kommer alltså att ha ett stort rekryteringsbehov i framtiden. I synnerhet inom vård och omsorg.

I kommunen finns "Nyföretagarcentrum" som erbjuder kostnadsfri rådgivning till dig som går i tankarna att starta eget.

Stora arbetsgivare i kommunen och dess närhet är även Volvo, Västra Götalandsregionen och Försvarsmakten.