Lerum

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Lerum är en familjevänlig kommun med bra kommunikationer till grannstaden Göteborg!

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

42221

Storlek till ytan

259 km²

Boende

I Lerum finns en stor variation av boende och bostadsbolag. Det största bolaget är Förbo men det finns också flera privata bolag. Dock måste man stå i kö hos Förbo i flera år för att få möjlighet att erbjudas lägenhet.

När du som nyanländ kommer till Lerum via en anvisning ska kommunen ge dig en plats att bo. En plats att bo innebär inte att varje person får en egen lägenhet. Med den rådande bostadsmarknaden i Göteborgsområdet är hyreslägenheter mycket sällsynta, även inom Lerums kommun. Kommunen kan ofta enbart erbjuda en plats i ett kollektivt boende där man får hyra ett enskilt rum men delar vissa ytor med andra personer.

Om du skulle komma till Lerum på egen hand, finns inte möjlighet för oss som kommun att erbjuda dig något boende.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I kommunen finns flera olika språkgrupper representerade. Kontakta kommunens flyktingmottagning för mer information.

Modersmålsundervisning ges på flera olika språk, bland annat arabiska, bosniska, serbiska, kroatiska, persiska, kurdiska, ryska och polska.

Föreningar och organisationer

I Lerum finns många föreningar av olika slag, bland annat sport- och idrottsföreningar och kultur- och fritidsföreningar. Det finns föreningar för både barn och vuxna. Samtliga föreningar finns listade i ett föreningsregister.

Vad finns i närområdet

Lerums kommun består av flera samhällen, bland annat Lerum, Gråbo och Floda. Det finns ett centrum i varje samhälle med ett utbud av service och handel. Lerums centrum är det största med ett stort utbud av medborgarservice och affärer. Här finns kommunhuset, medborgarkontor, socialtjänst, bibliotek, apotek, vårdcentral med mer.

Vad finns i närområdet

I Gråbo centrum finns bland annat livsmedelsaffär, pizzeria, apotek och bibliotek.

Strax utanför Lerums centrum finns flera andra mataffärer, bland annat lågpriskedjan Lidl. Fem kilometer utanför Lerum centrum ligger området Hulan, där ligger bland annat stormarknaden Ica Kvantum.

I Lerums centrum ligger det populära äventyrsbadet Vattenpalatset. Hit kommer barn och vuxna från hela Göteborgsregionen för att bada.

Barnomsorg

I Lerums kommun finns det över 50 förskolor och familjedaghem med kompetent och engagerad personal. Det finns både kommunala och privata alternativ.

Grundskolor och gymnasieskolor

Lerums kommun har ett brett utbud av utbildningsmöjligheter - från förskolor, familjedaghem och grundskolor till gymnasium och vuxenutbildning. Det finns både kommunala och privata alternativ. I Lerums centrum ligger Lerums Gymnasium som erbjuder flera gymnasieprogram. Det finns också flera skolor i kranskommunerna att välja mellan, exempelvis i Göteborg, Borås eller Alingsås.

Utbildningsmöjligheter

Lerum erbjuder många möjligheter för den som vill studera som vuxen. På Lerums vuxenutbildning kan du läsa SFI, svenska för invandrare, och många andra kurser och utbildningar. Det finns kurser i bland annat omvårdnad, samhällsvetenskap och datoranvändning. Tåget till Göteborg tar endast 19 minuter och där finns ännu fler utbildningsalternativ, till exempel Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola.

Hälso- och sjukvård

Det finns ett bra utbud av hälso- och sjukvård i Lerums kommun. Det finns fyra vårdcentraler centralt placerade i Floda, Gråbo och Lerum. På vårdcentralerna finns också Barnavårdscentraler (BVC) och Barnmorskemottagningar. I Lerums centrum finns också Barn- och ungdomsmedicinsk mottagning, ungdomsmottagning, Barnmorskemottagning och rehabiliteringsmottagningar. Det finns också flera tandvårdsmottagningar i Lerums kommun, både privata och offentliga alternativ. Folktandvården finns i Floda, Gråbo och i Lerums centrum. I Göteborg finns flera stora sjukhus med specialistmottagningar samt förlossningskliniker.

Tolkhjälp

Vid alla kontakter med myndigheter, kommun och sjukvård har du rätt till tolkhjälp om du inte talar eller förstår svenska. Detta bokas i förväg av den aktuella samhällsinstansen.

Kommunikationer

Tåget mellan Lerum och Göteborg tar endast 19 minuter och bussen tar 28 minuter. Både tågen och bussarna går ofta. Bilvägen mellan Lerum och Göteborg är en väl utbyggd motorväg. Det korta avståndet mellan Lerum och Göteborg lämpar sig utmärkt för att pendla. Många människor som bor i Lerum arbetar i Göteborg. All information om tider och priser finns på Västtrafiks hemsida.

Arbete och företagande

I kommunen, eller på pendlingsavstånd, finns flera både större och mindre arbetsgivare. De jobb som finns att söka i området hittar du i inledningen av presentationen under fliken Lediga jobb. På kommunens hemsida finns information för dig som är intresserad av att starta eget företag.