Mölndal

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Mölndal är rik på natur och kultur, har väl utbyggd service och kommunikationer och ett stort utbud av rekreation och kommers. I Mölndal finns något för alla åldrar.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

68402

Storlek till ytan

146 km²

Mölndals omedelbara närhet till grannkommunen Göteborg ger också möjlighet till aktiviteter som bara en storstad kan erbjuda.

Boende

De flesta av mölndalsborna bor i någon av tätorterna Mölndal, Kållered och Lindome. Ungefär två tredjedelar av bostadsbeståndet består av småhus eller bostadsrätter. Endast en tredjedel är hyreslägenheter. Kombinationen av låg nybyggnation av hyreslägenheter, och att Mölndal är en attraktiv kommun att bo i, gör lediga lägenheter eftertraktade. Många som arbetar i Mölndal pendlar också in från andra kommuner.

Läs mer om boende i kommunen.

Mölndals största bostadsbolag är Mölndalsbostäder och Förbo. Mölndalsbostäder är ansluten till Boplats Göteborg som förmedlar lägenheter i många kommuner runt Göteborg. Mölndal har annars ingen egen bostadsförmedling. Du får själv kontakta fastighetsägare och hyresvärdar för att ta reda på hur du ställer dig i kö hos dem. Adresser hittar du via Eniro.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Förutom nordiska och större europeiska språk är vanliga språkgrupper sorani, arabiska, dari, persiska och somaliska.

Föreningar och organisationer

I Mölndal finns cirka 300 föreningar som du kan få information om via Mölndal stads föreningsregister.​ Antalet invandrarföreningar är få, men de flesta stora invandrargrupper har föreningsverksamhet i Göteborg. I Göteborg finns också många olika föreningar med religiös inriktning och trossamfund representerade.

Vad finns i närområdet

I och i närheten av Mölndals centrum ligger socialkontor och arbetsförmedling. För personlig kontakt med Försäkringskassan och Skatteverket hänvisas du till Göteborg. I Mölndal finns både Flyktingguide/Språkvän och språkcaféer som hjälper svenskar och nykomna invandrare och flyktingar att träffas.

Vad finns i närområdet

För den kulturintresserade finns bland mycket annat ett antal bibliotek, Kulturhuset Möllan med bio, Mölndals museum och Gunnebo slott där det spelas teater på sommaren. Tycker du om att såväl utöva som titta på sport finns det gott om idrottsanläggningar runt om i kommunen. Många ligger i stadsdelen Åby där det även finns en simhall.​​ Där ligger även Åbytravet. Mölndals har också gott om strövområden för den friluftsintresserade​.​

Matbutiker som finns i de flesta större stadsdelar. Annars är affärsverksamheten koncentrerad till Kållered Köpstad, med bland annat ett IKEA, och till Mölndals centrum. Nära centrum finns även Mölndals secondhand. Samtliga större banker har också kontor i Mölndal.​

Barnomsorg

Allt du behöver veta om kommunal och privat barnomsorg hittar du på Mölndals stads hemsidor Förskola och barnomsorg och Familjedaghem, dagbarnvårdare.

Grundskolor och gymnasieskolor

Information om kommunala skolor finns på Mölndals stads hemsida för grundskolor respektive gymnasium. I centrala Mölndal ligger en friskola för årskurserna F-9 - Montessoriskolan Kvarnhjulet.

Utbildningsmöjligheter

​Kommunala vuxenstudier finns i många olika former, bland annat svenska för invandrare. Vill du bedriva högre studier tar du dig till Göteborg eller Borås.

Hälso- och sjukvård

I Mölndal ligger Mölndals sjukhus som är en del av ett antal olika vårdinrättningar inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU). SU är länssjukhus för invånarna i göteborgsområdet och har kompetens att genomföra behandlingar för det mesta inom medicin och psykiatri. I SU ingår också Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus​. För akut sjukvård behöver du vända dig till den del av SU som har just det du är i behov av.

Mölndal har också ett stort utbud av det som ingår i Västra Götalandsregionens offentliga primärvård - Närhälsan. Gå in på dess hemsida och sök dig fram till rätt vård. Det finns även några privata vårdcentraler. Tandvård finns​​ i både i form av folktandvård och privata kliniker som du kan få fram via eniro.se.​

Tolkhjälp

När du har kontakt med någon som arbetar för Mölndals stads har du rätt att förstå vad som sägs eller skrivs. Till det kan behövas tolkhjälp. Det gäller även för dig som är allvarligt hörsel- eller talskadad.

Kommunikationer

För kollektivtrafiken i hela Västra Götaland svarar Västtrafik.​ Mölndal har en väl utbyggd kollektivtrafik både inom staden och till omgivande kommuner och resten av landet. Mölndals station är stadens knutpunkt för både bussar, spårvagnar och pendeltåg. Där stannar också tågen söderut mot Köpenhamn flera gånger per dag.

Arbete och företagande

På Mölndals stads hemsida under fliken Företagare hittar du det mesta du behöver veta för att starta upp eller bedriva affärsverksamhet i Mölndal. ​Mölndals stad är också en stor arbetsgivare, med cirka 5 000 medarbetare. Genom Volontär i Mölndal kan du även engagera dig frivilligt inom verksamheter där människor möts.

Kommunens näringsliv och företag