Munkedal

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Munkedal - mer av livet! Munkedals kommun har en omväxlande natur, från det typiskt bohuslänska med dramatiskt uppskjutande berg ur bördiga slätter, till fjällnatur och hedlandskap.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

10535

Storlek till ytan

634 km²

I Munkedals kommun har Du nära till allt. Med bil tar Du dig till Göteborg på en timma, Oslo på två timmar och Köpenhamn på 4,5 timmar. Kusten når du inom 30 minuter. För att uppleva en fantastisk vildmark räcker det oftast med att gå utanför din dörr.

Boende

Munkedals kommun är en landsbygdskommun där villa eller gård på landet är vanligt, men även lägenhet eller villa i våra samhällen.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Svenska, engelska. Språkgrupper nyanlända: Arabiska, Persiska, Tigrinja, Dari, Punjabi, Somaliska, Romani, Luganda.

Föreningar och organisationer

I Munkedals kommun har vi ett väl fungerande utbud av fritidsaktiviteter. Här finns de flesta sportsliga aktiviteter såsom golf, ridning, barngymnastik, motionsgymnastik, innebandy, fotboll och ishockey med mera, men även flera studieförbund, kulturföreningar, hjälporganisationer och religiösa samfund. Du når föreningarna lättast genom att ringa dem. Telefonnummer hittar Du på kommunens hemsida.

Vad finns i närområdet

Dingle

Kommersiell service: ICA (spelombud, uttagsautomat), drivmedelsstation, pizzerior, frisörer, bilverkstäder.

Hedekas

Kommersiell service: livsmedelsbutik (utlämning av paket, systembolagsombud), närbutik (apoteksombud, pizzeria), drivmedelsstation.

Hällevadsholm

Kommersiell service: ICA (post, kemtvätt, uttagsautomat, busskort), drivmedelsstation (utlämning av paket, kassagiro, spelombud), campingstugor, ställplatser för husbilar.

Munkedal

Kommersiell service: ICA (post, paketutlämning, uttagsautomat), COOP (uttagsautomat), Hemköp, närbutik, pizzerior, bank, drivmedelsstation, kiosk och spelbutik (kassagiro), Systembolaget, bilverkstäder, biltvätt, klädbutiker, bageri, optiker, frisörer, blomsterhandel, byggvaruhandel, radio- och tv-butik, vitvaruhandel, second hand, loppis med mera.

I närheten: Rasta Håby med dygnet runt-öppen butik, motell och drivmedelsstationer (även gas och el) (ligger mellan Dingle och Munkedal), IKEA och Torp Köpcentrum (Uddevalla kommun), Tanum shoppingcenter (Tanums kommun)

Barnomsorg

I Munkedals kommun finns förskolor och familjedaghem/pedagogisk barnomsorg i samtliga orter. I Munkedals tätort finns även öppna förskolan.

Grundskolor och gymnasieskolor

Utbildning är en prioriterad verksamhet i Munkedals kommun. Kommunen siktar på en mycket hög kvalitet på alla utbildningsnivåer. Förskoleklass och grundskola till och med årskurs 6 finns i Dingle, Hällevadsholm och i Munkedal på fyra platser. Högstadiet på Kungsmarksskolan omfattar årskurs 7–9. I Sörbygden finns förskoleklass och grundskola upp till årskurs 6 i Hedekas.

För ungdomsgymnasiet står Uddevalla gymnasieskola för ett stort utbud av program. Men det finns också en unik gymnasieskola kopplad till pappersbruket Arctic Paper AB, Processtekniska gymnasiet, som erbjuder en yrkesutbildning inom processteknisk industri. Gymnasieskolan har också ett individuellt program placerat ihop med Komvux i Kunskapens Hus. Särskola och gymnasiesärskola finns i Munkedal.

Utbildningsmöjligheter

Den kommunala vuxenutbildningen, Komvux, på Kunskapens Hus i Munkedal erbjuder alla nivåer från grundvux till högskole- och universitetsutbildning samt SFI, Svenska för invandrare.

Hälso- och sjukvård

Hälso- och sjukvårdsmottagningar i Munkedals kommun

Dingle: distriktssköterskemottagning, tandläkare, veterinär

Hedekas: distriktssköterskemottagning

Hällevadsholm: tandläkare

Munkedal: vårdcentral, mödravårdscentral (MVC), barnavårdscentral (BVC), apotek, tandläkare

I närheten:

  • Akuten: NÄL, Trollhättan
  • Akuten (Ortopedi och ögon): Uddevalla sjukhus
  • Jourcentral: Lysekils lasarett

Tolkhjälp

Kontakta Information nyanlända: informationnyanlanda@munkedal.se alternativt 072-214 12 25 (måndag – torsdag 8.30–11:00).

Kommunikationer

Väg E6 går genom östra delen av Munkedals kommun och erbjuder goda kommunikationsmöjligheter med bil. Kollektiva transportmedel finns i Västtrafiks regi i form av tåg, buss och Närtrafik.

Arbete och företagande

Näringslivet i Munkedals kommun domineras av pappersbruket Arctic Paper AB som är det största företaget i kommunen med flest antal anställda. Småföretagen utgör däremot den största andelen företag. Här finner Du de flesta branscherna inom handel, service och tjänstesektorn. Munkedals kommun ligger också på ett bekvämt pendlingsavstånd till arbetsplatser i hela norra Bohuslän, Fyrstadsområdet och Göteborg.

Kommunens näringsliv och företag