Sotenäs

Senast uppdaterad: 13/12-2022

I det yttersta kustbandet på Sveriges västkust, ligger Sotenäs kommun. Kungshamn är centralorten och andra välkända orter i kommunen är Smögen, Hunnebostrand, Bovallstrand och Bohus-Malmön.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

9038

Storlek till ytan

138 km²

Sotenäset är sedan början av 1900-talet ett välkänt semesterparadis. Här kan du njuta av den rena friska luften och vattnet i ett exotiskt landskap av karga men mjuka inbjudande klipphällar.

Boende

Sotenäs kommun har olika bostadsformer, det finns lägenheter, radhus, fristående hus som ägs av både privata och kommunalt bostadsbolag. Det kommunala bostadsbolaget heter Sotenäsbostäder, de har många hyreslägenheter runt om i kommunen.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Det finns olika språkgrupper i Sotenäs kommun, det varierar mycket mellan arabiska, spanska, norska, thailändska, bosniska, tyska, polska, turkiska, litauiska samt finska.

Föreningar och organisationer

I Sotenäs kommun finns ett flertal kristna samfund samt Svenska Kyrkan. Dessutom finns det ca 125 aktiva organisationer och föreningar. Föreningarna varierar väldigt mycket, det är allt ifrån idrottsföreningar till intresseorganisationer, konst/kulturförening, pensionärsförening med mera.

Vad finns i närområdet

I Sotenäs kommun finns den vanliga viktiga samhällsservice som en kommun ska ha. Exempelvis Individ och familjeomsorg, skolor, fritidsgårdar, biograf och bibliotek. Dessutom finns Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, banker, livsmedelsaffärer, apotek, gym, butiker, restauranger och pizzerior. Det finns även två secondhand-butiker där man kan köpa billiga möbler, husgeråd och kläder till bra priser.

Barnomsorg

Sotenäs kommun har en god barnomsorg. Vi kan erbjuda både öppen förskola och vanlig kommunal förskola.

Grundskolor och gymnasieskolor

Grundskolorna finns i Kungshamn, Smögen, Bovallstrand, Hunnebostrand. De tre sista åren i grundskolan går alla elever på Sotenässkolan i Kungshamn. Till gymnasieskolan är det frisökning, det innebär att ungdomarna kan söka till vilken gymnasieskola de vill i hela Sverige. Sotenäs kommun har ingen egen gymnasieskola. de närmsta gymnasieskolorna finns i Lysekil och Uddevalla.

Utbildningsmöjligheter

Den kommunala vuxenutbildningen finns på Kompetenscentrum i Kungshamn. De kan erbjuda utbildningar och kurser på olika nivåer, från gymnasium till universitet/högskola. Där kan du även läsa svenska för invandrare (sfi).

Hälso- och sjukvård

Vi har två stycken vårdcentraler, en i Kungshamn och en i Hunnebostrand. Dit kan du vända dig om du är sjuk eller om du vill ha råd och stöd. Det finns en mötesplats där barn och föräldrar kan träffas. Den kallas för Familjecentralen Fyren, där finns även en barnavårdscentral, barnmorskemottagning, öppen förskola samt föräldrastöd. Familjecentralen drivs gemensamt av Sotenäs kommun, vårdcentralerna Kungshamn/Hunnebostrand samt Sotenäs Vårdcentral.

Tandvårdcentralen finns på Folktandvården i Kungshamn där alla är välkomna om de behöver söka vård för sina tänder. Närmaste sjukhus och akutmottagningar finns i Uddevalla, Lysekil och Trollhättan.

Tolkhjälp

Det finns möjlighet till tolkhjälp hos alla myndigheter.

Kommunikationer

Till och från Sotenäs kommun kan man åka buss med Västtrafik.

Arbete och företagande

Näringslivet i Sotenäs kommun domineras av små företag inom hantverk/byggnadskonstruktion, handel och besöksnäring. I Sotenäs kommun finns en stor produktion av fiskberedning/förädling, genom exempelvis Abba Seafood AB, Leroy Smögen Sea, Domstein Food AB. Andra stora arbetsgivare är Sotenäs kommun, Llentab AB och AH-Automation AB.