Svenljunga

Senast uppdaterad: 13/12-2022

I Svenljunga har vi den lilla kommunens fördelar, nära till varandra, till idéerna och till besluten. Njut av bad och fiske i våra 300 sjöar eller ströva i härlig natur.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

10713

Storlek till ytan

920 km²

Välkommen till den sydligaste kommunen i Västra Götaland. Nära till lugnet men också till storstadspulsen. Svenljunga kommun - vi erbjuder det godaste livet!

Boende

Största hyresvärden är Svenljunga bostäder med ca 500 lägenheter fördelade i hela kommunen. Det finns också ett antal privata fastighetsägare, Kindfast, och Bofast.

Hitta bostadsbolag och lägenheter

Vilka språkgrupper finns på orten?

De stora grupperna är somaliska, arabiska och persiska.

Föreningar och organisationer

Svenljunga kommun har ett stort föreningsliv inom idrott, kultur, samhälle med mera. Svenska Kyrkan och fler andra kristna samfund har verksamhet i kommunen. Etniska och religiösa föreningar från andra religioner finns i Boråsregionen.

Vad finns i närområdet

I centralorten Svenljunga finns kommunkontor, arbetsförmedling, bibliotek, livsmedelsaffärer, apotek, vårdcentral, tandläkarmottagningar, klädbutiker, järnhandel, möbelbutik, poliskontor med mera. Mjöbäck och Kalv har också livsmedelsbutiker.

Vad finns i närområdet

Barnomsorg

Kommunala förskolor finns i Svenljunga, Hillared, Holsljunga, Håcksvik, Mjöbäck, Sexdrega, Mårdaklev, Östra Frölunda och Överlida. I Svenljunga finns också en förskola som drivs via ett föräldrakooperativ.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Svenljunga finns tio grundskolor med undervisning från förskoleklass upp till årskurs nio. På de flesta av kommunens orter finns en F-6 skola som omfattar förskoleklass till och med årskurs 6. Alla elever i årskurs 7-9 får sin undervisning vid Mogaskolan i centralorten.

Svenljunga kommun driver ingen egen gymnasieskola men i kommunen finns Naturbruksgymnasiet Svenljunga, som drivs av Västra Götalandsregionen. Du som står inför val av gymnasieskola kan välja gymnasium i Borås, Mark, Tranemo eller i någon annan kommun eller något av regionens sex naturbruksgymnasier. För de elever som saknar gymnasiebehörighet finns det möjlighet att läsa introduktionsprogram i Svenljunga.

Naturbruksgymnasiet Svenljunga är regionens centrum för skogs- och naturupplevelser och erbjuder utbildningar inom skogsbruk, häst, jakt och viltvård samt naturguidning. På Västra Götalandsregionens övriga naturbruksskolor kan du välja att utbilda dig inom häst, travsport, arbete med hund, djurvård eller lantbruk.

Utbildningsmöjligheter

Sfi, samhällsinformation med mera erbjuds i Svenljunga. Komvux erbjuder service för dig som bor i kommunen och vill studera vuxenutbildning på grundläggande eller gymnasial nivå.

Hälso- och sjukvård

Vårdcentral finns i Svenljunga och i Östra Frölunda.

Tolkhjälp

Tolkhjälp kan erbjudas vid kontakt med myndigheter.

Kommunikationer

Västtrafik kör ett flertal linjer i kommunen.

Arbete och företagande

I kommunen och på pendlingsavstånd finns stora arbetsgivare som Elmo Leather AB, Vokes Air AB, Blåkläder AB, Startrading AB, Mjöbäcks Entreprenad AB, Västkuststugan AB, Texrep Sweden AB, Berendsen Safety och Textilservice AB, Ajab Smide AB och ICA.