Tibro

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Tibro kommun är belägen i de östra delarna av landskapet Västergötland, mellan Vänern och Vättern.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

11178

Storlek till ytan

220 km²

Här finns en unik kompetens inom möbler, inredning och logistik och ett ovanligt rikt föreningsliv med många framstående idrottare. Tibro erbjuder sina invånare en mycket uppskattad kommunal service. Kommunen, näringslivet och föreningslivet har en gemensam vision för Tibro - Vi skapar miljöer som sticker ut!

Boende

De flesta bostadsbolag och fastighetsägare i Tibro samarbetar i en organisation som heter Lägenhetspoolen. Syftet med lägenhetspoolen är att underlätta för hyresgäster att lättare hitta vilka uthyrare som finns på orten. Tibrobyggen är det kommunala bostadsbolaget, du hittar mer information om dem och deras bostäder på deras webbplats.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I vår kommun bor människor från många olika länder. Här finns det människor som talar bland annat arabiska, assyriska, dari, persiska, tigrinja och somaliska.

Föreningar och organisationer

Tibro har ett rikt föreningsliv som erbjuder ett fantastiskt utbud av fritidsaktiviteter. Det finns omkring 130 föreningar i Tibro som erbjuder olika verksamheter. Det finns många idrotts- och kulturföreningar i kommunen men även etniska och religiösa föreningar. Exempel på etniska och religiösa föreningar är assyriska föreningen, somaliska-svensk föreningen samt Nya svenskar i Skaraborg.

Tibro har ett fritidsområde som heter Rankås där man kan promenera, springa och cykla i naturen. Under snöperioden går det även att åka längdskidor.

Vad finns i närområdet

Tibro kommun erbjuder service av olika slag så som ett bibliotek med sagostund en dag i veckan. I kommunhuset hittar ni kommunvägledare i receptionen som hjälper dig att hitta rätt. I samma byggnad hittar ni även Närhälsan, barnavårdscentralen samt Familjecentralen.

I centrum av Tibro hittar du ICA supermarket, ICA Nära, Netto samt arabiska affärer. I centrum kan du även hitta klädbutiker, hårfrisörer samt restauranger och caféer.

I Tibro finns det två second hand-butiker, Candela second hand och Röda korset second hand.

För att besöka Skatteverket, Arbetsförmedlingen samt Försäkringskassan behöver du ta buss eller bil till Skövde. Det finns bra möjligheter att åka buss mellan Tibro och Skövde.

Tibro erbjuder även ett uppskattat Mini-Zoo dit du kan komma för att besöka olika smådjur samt ta en fika. Några kilometer utanför Tibros centrum hittar du även fina badmöjligheter vid sjön Örlen.

Vad finns i närområdet

Barnomsorg

Familjecentralen är en uppskattad mötesplats för föräldrar och barn. De har öppet flera dagar i veckan. Hit kan du komma för att träffa andra föräldrar och även få stöd i ditt föräldraskap.

Tibro kommun har nio förskolor varav en bedrivs i privat regi. Alla barn i åldrarna 1 till 5 år är välkomna till förskolan.

Grundskolor och gymnasieskolor

Tibro kommun har tre grundskolor med förskoleklass och årskurs 1-5 samt en grundskola med årskurserna 6-9. Tibro kommun tillhandahåller även grundsärskola för alla årskurser.

För ungdomar som är 16 år och uppåt finns det gymnasieskolor i städer nära Tibro. De flesta reser till gymnasiet i Skövde.

Utbildningsmöjligheter

På Kompetenscenter i Tibro kommun hittar du SFI-utbildningen samt vuxenutbildningen. På vuxenutbildningen kan du bland annat studera svenska, matematik, engelska samt även olika yrkesförberedande utbildningar som till exempel barnskötare, CNC – inredningssnickare och personbilsmekaniker.

Inom Kompetenscenter finner du även arbetsmarknadsenheten som bland annat erbjuder handledning och praktikmöjligheter.

Hälso- och sjukvård

I Tibro finns två vårdcentraler. Den ena är Närhälsan Tibro och den andra är Hälsocentralen. Det finns även barnavårdscentral, barnmorskemottagning, rehabmottagning samt ungdomsmottagning centralt i Tibro.

Folktandvården hittar du även den centralt i Tibro.

Sjukhus och akutmottagning finns i Skövde.

Tolkhjälp

När du träffar tjänstepersoner från kommunen och du behöver hjälp med språket kan de boka tolk på ditt hemspråk. Det är viktigt att du meddelar i tid att du behöver hjälp med tolk så de hinner boka rätt tolk till dig.

Kommunikationer

Det går bussar till och från Tibro under hela dagen till Skövde, Hjo och Karlsborg. Från Skövdes centralstation kan du ta flera bussar samt tåg för att komma till fler städer i Sverige.

Precis som i resten av Västra Götaland är det Västtrafik som kör bussarna.

Arbete och företagande

Vill du starta företag? Då behövs det en bra affärsidé, rätt inställning och hårt arbete under lång tid. För att underlätta för företagande jobbar vi aktivt med nätverk och olika typer av mötesplatser för företagare. Vi erbjuder genom Inredia en lokal ingång för nyföretagare, entreprenörer och innovatörer för att få vägledning gällande etablering, myndighetskontakter, resursorganisationer och lokala nätverk.

De största arbetsgivarna i Tibro är Tibro kommun, LGT Logistics AB samt Gatertail. En stor del av Tibros invånare arbetar i närliggande kommuner som Skövde och Karlsborg.