Tranemo

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Varmt välkommen till Tranemo. Bakom namnet döljer sig många små starka samhällen och byar, med många färgstarka invånare. Här finns vacker natur, rogivande stillhet och en rik och spännande historia.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

11886

Storlek till ytan

741 km²

Här finns framtidstro, entreprenörsanda och mänsklig omtanke, om varandra och om naturen. Något som bland annat avspeglar sig i det aktiva föreningslivet. Här finns en förening för nästan varje intresse.

Boende

Största hyresvärden är kommunala Tranemobostäder, som har drygt 800 lägenheter fördelade på 13 orter i kommunen. I Tranemo kommun finns också ett antal privata hyresvärdar.

Vilka språkgrupper finns på orten?

De stora grupperna är arabiska, somaliska, romani och albanska.

Föreningar och organisationer

Tranemo kommun har ett rikt föreningsliv inom idrott, kultur, samhälle med mera. Svenska kyrkan och flera andra kristna samfund har verksamhet i kommunen. Etniska och religiösa föreningar från andra religioner än den kristna finns i Borås.

Vad finns i närområdet

I centralorten Tranemo finns kommunkontor, arbetsförmedling, bibliotek, livsmedelsaffärer, apotek, vårdcentral, tandläkarmottagningar, sportbutik, klädbutiker, polisstation med mera. Limmared, Länghem och Dalstorp har också livsmedelsbutiker. Secondhand-butiker för möbler med mera är Byggstenen i Tranemo och Återbruk i Limmared.

Barnomsorg

Kommunala förskolor finns i Tranemo, Limmared, Länghem, Dalstorp, Nittorp, Grimsås, Sjötofta, Ambjörnarp och Uddebo. Fristående förskolor finns i Limmared, Länghem, Månstad och Mossebo.

Grundskolor och gymnasieskolor

Alla skolor i Tranemo kommun är kommunala. I Tranemo, Limmared, Länghem, Dalstorp, Grimsås, Sjötofta och Ambjörnarp finns skolor för de lägre åldrarna. Årskurs 7-9 finns i Tranemo. Gymnasieskola finns i Tranemo.

Utbildningsmöjligheter

Sfi erbjuds i Tranemo. Särvux erbjuds i Tranemo. Komvux erbjuds i samarbete med andra kommuner, läs mer om komvux.

Hälso- och sjukvård

Vårdcentral, mödravårdcentral och barnavårdcentral finns i Tranemo. Distriktssköterskemottagningar finns i Tranemo, Limmared, Länghem och Dalstorp. Folktandvården finns i Tranemo och den privata tandläkarmottagningen Tandvärkstan.

Tolkhjälp

Tolkhjälp kan erbjudas vid kontakt med myndigheter.

Kommunikationer

Västtrafik kör ett flertal linjer i kommunen. Tåg finns till och från Limmared.

Arbete och företagande

Tranemo kommun, Nexans i Grimsås, Ardagh Glass i Limmared med flera industriföretag finns inom kommunens gränser.