Vänersborg

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Vänersborgs kommun är regionhuvudstad i Västra Götaland och ligger vid Vänerns sydspets. Nyinflyttade gillar närheten till natur och vatten. I Vänersborg spelar musik, kultur och idrott en framträdande roll.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

39484

Storlek till ytan

644 km²

Kommunen har fyra tätorter; Vänersborg samt Brålanda, Frändefors och Vargön. Vänersborgs kommuns vision – attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet.

Boende

AB Vänersborgsbostäder är Vänersborgs största bostadsbolag och ägs av Vänersborgs kommun.

Hitta bostadsbolag och lägenheter

Vilka språkgrupper finns på orten?

Stora språkgrupper är arabiska, somaliska, tigrinska och romani.

Föreningar och organisationer

Vänersborg är känd som kommun med många olika föreningar. Leta gärna i vårt föreningsregister och hitta något som passar dig.

Vad finns i närområdet

I centrala Vänersborg finns ett servicekontor som inrymmer Försäkringskassan, Skattekontor samt Pensionsmyndigheten. I samma byggnad finns även arbetsförmedlingen. Den kommunala flyktingenheten finns på Individ- och familjeomsorgen. I Vänersborg finns flera stora second hand-butiker. I centrum finns mataffärer, bibliotek, apotek, banker samt restauranger, pizzerior och caféer.

Barnomsorg

I Vänersborg finns 27 kommunala förskolor och 5 fristående. Grundskolorna har fritidshem. På familjecentralen Sirius finns bland annat en öppen förskola.

Läs mer om barnomsorg och förskolor i kommunen.

Grundskolor och gymnasieskolor

De 17 grundskolorna har runt 3 500 elever. Det finns också två friskolor; Fridaskolan och Vänersnäs montessoriskola. För elever som är döva eller har en hörselnedsättning finns den statliga Vänerskolan.

Birger Sjöberggymnasiet är en del av Kunskapsförbundet Väst, som ansvarar för gymnasie- och vuxenutbildningarna i Vänersborg och Trollhättan.Kommunen erbjuder grundskola för elever upp till årskurs 9. På kommunens hemsida hittar du mer information om grundskolan och även möjligheter för gymnasieutbildning.

Utbildningsmöjligheter

Här anordnas Samhällsorientering för nyanlända. Kunskapsförbundet Väst har ansvaret för sfi. I grannstaden Trollhättan ligger Högskolan Väst.

Läs mer om vuxenutbildning på:

Hälso- och sjukvård

Det finns 5 vårdcentraler i Vänersborgs kommun. Du kan välja vilken du vill, läs mer om vårdvalet. Du kan alltid ringa 1177 för att fråga om råd.

Sjukhuset Näl finns i Trollhättan och ligger 10 km från Vänersborg. Till Uddevalla sjukhus är det 30 km. Sjukhusen samarbetar och ingår i NU-sjukvården.

Tolkhjälp

Du har rätt till tolk i kontakt med olika myndigheter. Myndigheten ordnar med tolk och betalar kostnaden. Tolkarna har tystnadsplikt.

Kommunikationer

Från Trollhättan-Vänersborgs flyger du direkt till Bromma i Stockholm. Riksväg 42, 44 och europaväg 45 korsar kommunen. Det tar 50 minuter med tåg till Göteborg. Buss- och tågtider hittar du på Västtrafik.

Arbete och företagande

De största privata arbetsgivarna är VBG Group AB, Tranter och Norautron AB. På Vänersborgs kommuns hemsida hittar du mer information om arbete och företagande.