Om du är folkbokförd

Senast uppdaterad: 5/11-2024

Du som kommer från Ukraina och är folkbokförd har delvis samma rättigheter och skyldigheter som andra som bor i Sverige. Vissa rättigheter skiljer sig åt beroende på när du blev folkbokförd. Du som blev folkbokförd före den 1 november 2024 har fler rättigheter.

Få stöd för att hitta ett arbete genom etableringsprogrammet

Du som är folkbokförd har möjlighet att delta i Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Etableringsprogrammet består av individuellt utformade insatser och stöd, kombinerade med att du aktivt söker arbete. Målet är att du så snabbt som möjligt ska lära dig svenska, hitta ett arbete och kunna försörja dig. Du kan delta från att du är 20 år fram till att du fyller 66 år.

Du kan ansöka om ekonomiskt stöd från Försäkringskassan när du deltar i etableringsprogrammet. Det kallas för etableringsersättning. Under den första kartläggningsperioden i etableringsprogrammet får du 231 kronor i etableringsersättning per dag. Sedan får du 308 kronor per dag så länge du deltar i programmet.

Du som deltar i etableringsprogrammet kan också ha rätt till

  • etableringstillägg, om du har barn som bor hos dig
  • bostadsersättning, om du bor ensam i en egen bostad.

Skriv in dig på Arbetsförmedlingen för att kunna delta i etableringsprogrammet

Skriv in dig på Arbetsförmedlingen och berätta att du vill delta i etableringsprogrammet på något av följande sätt:
  • Skriv in dig på Arbetsförmedlingens webbplats, om du har en e-legitimation.
  • Besök ett servicekontor.

Om du har svårt att försörja dig när du väntar på etableringsersättning

När du är folkbokförd försvinner din rätt till ekonomiskt stöd (dagersättning) från Migrationsverket. I stället kan du få etableringsersättning om du deltar i etableringsprogrammet.

Migrationsverket betalar ut dagersättning i förskott, medan Försäkringskassan betalar ut etableringsersättning en månad i efterskott. Det gör att du kan få vänta mer än en månad mellan den sista utbetalningen av dagersättning och den första utbetalningen av etableringsersättning.

Om du har svårt att försörja dig och din familj när du väntar på etableringsersättning kan du ansöka om ekonomiskt bistånd från din kommun.

Öva och bli bättre på svenska

Du som vill öva och bli bättre på svenska kan läsa svenska för invandrare (sfi) i din kommun. I en del kommuner finns också kurser i svenska som andraspråk som du kan läsa efter sfi. Kontakta kommunen du bor i för mer information om sfi och svenska som andraspråk.

Du kan också öva svenska själv på sidorna ”Lär dig svenska” på Informationsverige.se. Där kan du göra övningar och titta på filmer gratis.

Du kan ansöka om id-kort hos Skatteverket

När du är folkbokförd och har fått ett personnummer kan du ansöka om id-kort hos Skatteverket. Skatteverkets id-kort är en godkänd id-handling i Sverige.

Ansök på ett servicekontor som utfärdar id-kort. Du behöver betala en avgift och boka en tid innan du besöker servicekontoret.

Så påverkas ditt boende

När du blir folkbokförd påverkas ditt boende på olika sätt beroende på hur du bor idag. Oavsett hur du bor behöver du betala hyran själv.

Om du har ordnat eget boende kan du bo kvar där

Du som har ordnat eget boende kan bo kvar där efter att du har blivit folkbokförd.

Om du behöver flytta ansvarar du själv för att hitta en ny bostad. En del kommuner har kommunala bostadsförmedlingar där du kan söka bostad. Kommunen kan också ge dig tips om privata hyresvärdar. Migrationsverket kan inte hjälpa dig med boende när du är folkbokförd.

Om du bor i ett av Migrationsverkets tillfälliga boenden måste du flytta

Du som bor i Migrationsverkets boende kan inte längre bo kvar där när du blir folkbokförd. Migrationsverket tar i stället reda på vilken kommun som har plats för dig. Kommunen ordnar en bostad åt dig.

Du kan inte välja vilken kommun som ska ordna en bostad åt dig. Det betyder att du kan behöva flytta till en annan kommun.

Om kommunen har ordnat en bostad åt dig kan du behöva flytta

Du som har ett boende som kommunen ordnade åt dig innan du blev folkbokförd kan sannolikt bo kvar i kommunen. Du kan behöva flytta inom kommunen.

Du som blev folkbokförd före den 1 november 2024 kan ha rätt till bostadsbidrag

Om du blev folkbokförd före den 1 november 2024 kan du ha rätt till ekonomiskt stöd för att kunna betala hyran. Det kallas bostadsbidrag. Du ansöker om bostadsbidrag hos Försäkringskassan.

Om du behöver vård

Du som är folkbokförd i Sverige har rätt till sjukvård och tandvård på samma villkor som andra som bor i Sverige. Det betyder till exempel att du betalar samma patientavgift som alla andra som är folkbokförda i regionen du bor i.

Du har också rätt till

  • skydd mot höga kostnader för vård och medicin
  • statligt tandvårdsstöd.

Du kan välja vilken vårdcentral du vill få vård av. Om du inte är nöjd med din vårdcentral kan du byta.

Barn som är eller ska vara folkbokförda har skolplikt

Barn som är eller ska vara folkbokförda har skolplikt. Skolplikt innebär att barn måste gå i skolan i Sverige. Ditt barn omfattas av skolplikten oavsett om barnet har hunnit bli folkbokfört eller inte.

Om ditt barn inte redan går i skolan ska du kontakta kommunen du bor i.

Ekonomiskt stöd för dig som är förälder

Det finns olika former av ekonomiska stöd och bidrag för dig som är förälder eller annan vårdnadshavare. Det är Försäkringskassan som betalar ut ersättningarna. Du måste uppfylla vissa krav för att ha rätt till ersättning.

Föräldrapenning i stället för att arbeta

Om du är ledig från ditt arbete för att ta hand om ditt barn kan du ansöka om föräldrapenning.

Ersättning för vab (vård av barn)

Om du behöver stanna hemma från ditt arbete för att ta hand om ett sjukt barn kan du ansöka om ersättning för vab (vård av barn). Ersättningen kallas tillfällig föräldrapenning.

Föräldrapenning och ersättning för vab om du studerar eller söker arbete

Du som studerar eller söker arbete har möjlighet att ansöka om föräldrapenning och ersättning för vab (vård av barn) om du blev folkbokförd före den 1 november 2024.

För dig som studerar eller söker arbete och blev folkbokförd den 1 november 2024 eller senare gäller andra regler. Du har bara möjlighet att ansöka om föräldrapenning och ersättning för vab (vård av barn) om du har arbetat i Sverige i minst sex månader.

Du som blev folkbokförd före den 1 november 2024 kan ha rätt till barnbidrag

Om du blev folkbokförd före den 1 november 2024 kan du ha rätt till barnbidrag för ditt barn. Ditt barn måste också ha blivit folkbokfört före den 1 november 2024.

Om du har en funktionsnedsättning

Du som har en funktionsnedsättning har inte rätt till stöd enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Men du kan kontakta din kommun och fråga vilket stöd som finns där du bor.

Du som sökte och fick beviljat stöd enligt LSS före den 1 november 2024 har fortfarande rätt till det stödet.

Du kan studera på högskola eller universitet

Du kan studera på yrkeshögskola, högskola eller universitet i Sverige. Du behöver inte betala anmälningsavgift eller studieavgift. För att vara behörig till högskolestudier behöver du uppfylla behörighetskraven.

Om du deltar i etableringsprogrammet kan du ha möjlighet att få ekonomiskt stöd (etableringsersättning) för att studera. Det är Arbetsförmedlingen som bestämmer om du kan få etableringsersättning för dina studier.

Du kan inte söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Om du har fyllt 66 år

Rätten till ekonomiska stöd för dig som är 66 år eller äldre skiljer sig åt beroende på när du blev folkbokförd.

Du som blev folkbokförd den 1 november 2024 eller senare och har svårt att försörja dig kan ansöka om ekonomiskt bistånd från kommunen. Kontakta din kommun för att få veta vilka stöd du kan få.

Du som blev folkbokförd före den 1 november 2024 kan ha rätt till stöd från Pensionsmyndigheten

Du som är 66 år eller äldre och blev folkbokförd före den 1 november 2024 kan ha rätt till äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg. Det är ekonomiska stöd för dig som har låg eller ingen pension. Du ansöker om stöden hos Pensionsmyndigheten. Det är Pensionsmyndigheten som beslutar om du kan få stöden.

Frågor och svar

Ja, du kan delta i etableringsprogrammet om du arbetar deltid. Du kan till exempel läsa sfi och arbeta deltid.

Du kan inte delta i etableringsprogrammet om du arbetar heltid eller driver ett eget företag.

Ja, du kan studera genom etableringsprogrammet. Du kan till exempel studera

  • sfi på vuxenutbildningen i kommunen du bor i
  • på folkhögskola
  • på yrkeshögskola
  • på högskola eller universitet.

Kontakta Arbetsförmedlingen så undersöker de tillsammans med dig vilka möjligheter som finns.