Bank och bankkonto

Senast uppdaterad: 16/3-2020

Bank

En bank är ett företag som mest jobbar med tre saker: betalningar, sparande och utlåning av pengar. Om du är under 18 år kan du inte låna pengar, men du kan både spara och betala om din förmyndare tillåter det. Förmyndare till ett barn är oftast föräldrarna. För att kunna spara och betala erbjuder bankerna dig olika tjänster som till exempel bankkonto, internetbank, bankkort och telefonbank.

Bankkonto

Du måste ha ett bankkonto för att kunna sköta din privatekonomi. Det konto du behöver kan heta olika saker som t.ex. lönekonto, transaktionskonto, personkonto, privatkonto eller betalkonto. Vad det heter spelar ingen roll utan det som är viktigt är att du ska kunna använda dessa tjänster:

  • Insättningar, som lön eller bidrag
  • Betalningar med kontoöverföringar, brevgiro och autogiro.
  • Uttag av kontanter

Hur du skaffar ett bankkonto när du har fått uppehållstillstånd

Du som har fått uppehållstillstånd ska folkbokföra dig så snart som möjligt. Du får då också ett svenskt personnummer. När detta är klart kan du ansöka om svensk id-handling. När du har fått din svenska id-handling kan du ansöka om bankkonto.

Innan du kan bli kund i en bank och få tillgång till banktjänster såsom bankkonto och bankkort behöver banken kontrollera din identitet. Banken behöver också ta reda på var dina pengar kommer ifrån och hur du kommer använda banktjänsterna. Därför kommer du få en del frågor från banken.