Bank, banktjänster och digitala betaltjänster

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Här kan du läsa mer om bank, bankkort, internetbank och digitala betaltjänster. Du kan även läsa om BankID och hur det fungerar att betala med mobilappar.

En kvinna sitter vid en laptop, på skärmen syns en online banksida. I ena handen håller hon en mobiltelefon med appen mobilt bank-id öppen.

Bank

En bank är ett företag som mest jobbar med tre saker: betalningar, sparande och utlåning av pengar. Banker och kreditmarknadsföretag hjälper dig med att föra vidare betalningar. De stödjer dig också i att spara pengar och gör det möjligt för dig att göra investeringar. De är därför viktiga för att ekonomin ska fungera bra. Som bank räknas också företag som jobbar med betaltjänster och elektroniska pengar, lånar ut pengar till konsumenter, förvarar pengar mot ränta, valutaväxling och annan finansiell verksamhet. Om du är under 18 år kan du inte låna, men du kan både spara och betala om din förmyndare tillåter det. Förmyndare till ett barn är oftast föräldrarna. För att kunna spara och betala har bankerna olika tjänster, som till exempel bankkonto, internetbank, bankkort och telefonbank.

För att kunna fungera i samhället på ett bra sätt är det viktigt att du har tillgång till tre viktiga banktjänster: bankkonto, bankkort och internetbank.

Bli kund i en bank

Du som har fått uppehållstillstånd ska folkbokföra dig så snart som möjligt. Du får då också ett svenskt personnummer. När detta är klart kan du ansöka om svensk id-handling. När du har fått din svenska id-handling kan du ansöka om bankkonto.

Innan du kan bli kund i en bank och få tillgång till banktjänster såsom bankkonto och bankkort behöver banken kontrollera din identitet. Banken behöver också ta reda på var dina pengar kommer ifrån och hur du kommer använda banktjänsterna. Därför kommer du få en del frågor från banken.

Bankkonto

Du måste ha ett bankkonto för att kunna sköta din privatekonomi. Det konto du behöver kan heta olika saker som till exempel lönekonto, transaktionskonto, personkonto, privatkonto eller betalkonto. Det spelar ingen roll vad kontot heter. Det som är viktigt är att du ska kunna få tillgång till följande tjänster:

 • Insättningar, som lön eller bidrag
 • Betalningar med kontoöverföringar, brevgiro och autogiro
 • Uttag av kontanter

Bankkort

För att kunna sköta kontot effektivt behöver du även ett bankkort. När du betalar eller gör uttag med kortet dras det pengar från det bankkonto som kortet är kopplat till. Det finns olika korttyper till exempel Visa eller Mastercard. Med kortet kan du göra följande saker:

 • Betala i affärer
 • Betala på internet
 • Göra uttag i uttagsautomater

Internetbank

Med internetbanken för privatpersoner kan du betala räkningar, teckna försäkringar och se över dina lån när det passar dig. Internetbanken finns också för barn och ungdomar och för dig med enskild firma. Med internetbanken kan du utföra dina bankärenden i lugn och ro när du vill. När du loggar in får du lätt överblick över dina konton, kort, skulder och tillgångar. Här kan du också hantera olika tjänster som till exempel BankID och Swish.

BankID

BankID är en elektronisk identitetshandling, även kallad e-legitimation. BankID är ett enkelt sätt att identifiera sig för att till exempel ingå avtal och elektroniskt skriva under betalningar på internet. Att använda elektronisk underskrift via BankID är juridiskt bindande på samma sätt som en fysisk underskrift.

Det är banken som utfärdar BankID. För att skaffa ett BankID behöver du ha ett svenskt personnummer.

Säkerhet:

 • BankID är din personliga e-legitimation. Använd inte BankID om någon annan ber dig att göra det, till exempel om du blir kontaktad via telefon eller sociala medier.
 • Säkerhetskoden till ditt BankID är personlig. Lämna aldrig ut säkerhetskoden till någon annan. Det finns en risk att du blir lurad.

Skicka och ta emot pengar med mobilen

Du kan utföra betalningar med mobilappar. Några exempel på appar är Swish, Samsung Pay och Apple Pay. Med apparna kan du föra över pengar mellan privatpersoner och företag. Pengarna dras direkt från kontot. Bra att veta är att varje bank bestämmer sina egna avgifter. Du kan ta emot pengar utan en smart mobiltelefon.

Hur du kommer igång med Swish:

 • För att kunna använda Swish för att skicka pengar behöver du ladda ner Swish-appen och digitalt BankID i din mobil. Det kan du göra i Google Play eller App Store.
 • Du behöver också logga in på din internet- eller mobilbank där du kopplar ditt bankkonto till Swish.
 • Du aktiverar Swish genom att du öppnar Swish-appen och ansluter ditt telefonnummer.

Betala och sköta bankärenden i mobilen

Det är vanligt att göra sina bankärenden och betalningar med hjälp av mobiltelefonen. Om du inte har använt mobiltelefonen till detta förut kan det vara lite svårt att komma igång. Det finns bra manualer för iPhone och Androidtelefoner. Manualerna går igenom steg för steg hur du kan ladda ned och komma igång med BankID och Swish och hur du kommer igång med betalningar med hjälp av din mobiltelefon.