Hushållsekonomi

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Inkomsterna och utgifterna för ditt hushåll är din hushållsekonomi. För en god hushållsekonomi bör du ha balans mellan pengarna du får in och pengarna du spenderar varje månad.

För att få koll på din ekonomi kan det vara bra att göra en enkel budget. Samla och skriv ned dina inkomster och utgifter och använd dessa uppgifter när du planerar budgeten för kommande månad. Då får du en uppfattning om vad saker kostar och hur mycket du kan handla för.

Utgifterna i en budget skiljer sig från hushåll till hushåll. Konsumentverket gör varje år en beräkning av vad som är rimliga kostnader för en del av utgifterna som finns i ett hushåll. Du kan använda deras siffror som utgångspunkt när du gör din egen budget. På deras hemsida finns också en budgetkalkyl du kan använda dig av för att räkna ut din hushållsbudget.

Om du inte får din budget att gå ihop får du se över om det är någon utgift du kan spara in på. Du kan ibland minska dina kostnader om du väljer ett billigare alternativ. Andra gånger sparar du pengar genom att välja ett alternativ med hög kvalitet som håller längre.

Akta dig för att handla på avbetalning och för att ta snabblån om du ska köpa något. Fundera istället på om du kan spara ihop pengarna. Snabblån och att köp på avbetalning innebär ofta räntor och avgifter som gör köpet mycket dyrare.