Hitta en aktivitet eller förening
Senast uppdaterad: 10/4-2025
Att gå med i en förening eller delta i andra fritidsaktiviteter i din kommun är ett bra sätt att lära känna nya människor och öva svenska. Här kan du läsa om hur du hittar aktiviteter som passar dig.
Föreningar anordnar många aktiviteter
Många i Sverige deltar i aktiviteter i föreningar. En förening är en organisation som anordnar aktiviteter och mötesplatser för människor, ofta utan att tjäna pengar. I en förening kan du delta i många olika aktiviteter tillsammans med andra, till exempel
- spela fotboll, dansa eller hålla på med någon annan idrott
- spela ett instrument eller lära dig en ny hobby
- arbeta för mänskliga rättigheter eller någon annan viktig fråga.
Det är medlemmarna som tillsammans bestämmer i en förening. Det är också medlemmarna som hjälper till med arbetet i föreningen.
Kontakta din kommun eller sök på internet för att hitta en förening. Vissa föreningar har ibland aktiviteter för personer som är nya i Sverige.
Hitta en språkvän
Många kommuner kan hjälpa dig som är ny i Sverige att få kontakt med personer som redan är etablerade i Sverige. Då får du träna på det svenska språket och lära dig mer om Sverige. Personen kallas ofta språkvän eller flyktingguide. Kontakta din kommun om du vill träffa en språkvän eller flyktingguide.
Biblioteken anordnar aktiviteter för alla
Många bibliotek anordnar aktiviteter du kan delta i, till exempel språkcaféer. Där kan du träffa andra för att öva svenska. Många bibliotek anordnar även hjälp att läsa läxor, föreläsningar och träffar för föräldrar. Kontakta biblioteket i din kommun för att få reda på vilka aktiviteter som finns.
På biblioteket kan du också låna böcker, läsa tidningar, lyssna på musik och använda datorer. Där finns böcker och tidningar på många olika språk. Det är gratis att låna böcker, tidningar, cd-skivor och spel. För att kunna låna behöver du ett bibliotekskort (lånekort). Det får du på biblioteket.
Allemansrätten ger dig möjlighet att vara i naturen
I Sverige får alla vara i naturen, oavsett vem som äger marken. Det kallas allemansrätten.
Enligt allemansrätten får du till exempel
- promenera och cykla i skogen
- plocka bär, svamp och blommor
- tälta i naturen
- simma och bada i sjöar.
Allemansrätten säger också att du inte får skada naturen. Du får till exempel inte kasta skräp i naturen.
Att fiska kan kräva tillstånd
Att fiska ingår inte i allemansrätten. I de flesta sjöar behövs ett fiskekort (ett tillstånd) för att få fiska.
Du får fiska med spö längs kusterna och i Sveriges fem största sjöar: Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön. Det finns regler för hur stor en fisk måste vara för att du ska få behålla den. Om fisken är för liten måste du släppa tillbaka den i vattnet.
På Fritidsbanken kan du låna utrustning
Om du vill prova på en sport eller aktivitet kan du låna utrustning till det från Fritidsbanken. Du kan till exempel låna skidor, skridskor, flytvästar, tält, fotbollsskor, hjälmar och mycket mer.
Alla får låna utrustning från Fritidsbanken och allt är gratis. Du får låna sakerna i 14 dagar. Sedan måste du lämna tillbaka dem.
Frågor och svar om föreningar
Ja, du behöver ofta betala en avgift för att bli medlem. Avgiften är olika för olika aktiviteter och föreningar. För avgiften får du delta i föreningens aktiviteter. Du får också vara med och bestämma i föreningen.
De flesta föreningar är ideella. Det betyder att ingen får betalt för att vara tränare eller göra andra uppgifter i föreningen. Det finns ingen som äger föreningen eller tjänar pengar på föreningen. En ideell förening är alltså inte ett företag där de som arbetar får lön.
Ideella föreningar är demokratiska. Det betyder att det är medlemmarna som bestämmer i föreningen. Det är också medlemmarna som hjälper till med arbetet i föreningen.
Ja, alla har rätt att starta eller gå med i en förening.