Hitta en utbildning

Senast uppdaterad: 25/4-2025

Du som vill studera som vuxen kan välja bland olika utbildningar beroende på vad du vill studera och om du har studerat tidigare. Här finns information om olika utbildningar och vilket stöd du kan få om du vill studera.

Två vuxna studenter sitter i ett klassrum och lyssnar på en lärare som förklarar något.

Har du en utländsk utbildning?

Du som har en utbildning från ett annat land och vill arbeta i Sverige kan behöva översätta dina betyg eller få din utländska utbildning bedömd. Om du saknar dokument från din tidigare utbildning kan du få hjälp med att bedöma din kompetens.

Kommunal vuxenutbildning för dig som inte har gått i grundskolan eller gymnasiet

De flesta arbeten kräver att du har gått i grundskolan eller gymnasieskolan. Du som är vuxen och inte har gjort det kan studera på kommunal vuxenutbildning (komvux). Där kan du läsa samma ämnen som yngre personer läser i grundskolan eller gymnasieskolan. På komvux kan du också läsa svenska för invandrare (sfi), komplettera din tidigare utbildning eller gå en yrkesutbildning.

Besök din kommuns webbplats eller kontakta en studie- och yrkesvägledare i din kommun för att ta reda på vilka möjligheter som finns i din kommun.

Studera vidare på universitet, högskola eller yrkeshögskola

Du som har avslutat en gymnasieutbildning och vill fortsätta att studera kan välja att studera på universitet, högskola eller yrkeshögskola. Utbildningen är ofta gratis.

Du kan välja att läsa en kurs eller ett helt program. Det finns olika antagningskrav för olika kurser och program. Du kan läsa mer om olika utbildningar och deras antagningskrav på skolornas webbplatser.

På en folkhögskola kan du läsa en kurs eller utbilda dig till ett yrke

På folkhögskolor finns olika kurser och utbildningar. Du kan studera

  • samma ämnen som yngre personer studerar i grundskolan eller gymnasieskolan
  • kurser i ämnen som du är intresserad av, till exempel musik eller konst
  • en yrkesutbildning, till exempel undersköterska.

Vissa skolor har också kurser som vänder sig speciellt till dig som nyligen har kommit till Sverige. All utbildning på folkhögskolor är gratis.

På många folkhögskolor kan du bo på skolan medan du studerar. Då får du betala hyra för ett rum.

Du kan kontakta en studie- och yrkesvägledare

Du som vill ha stöd när du ska välja utbildning kan vända dig till en studie- och yrkesvägledare i din kommun.

Få bidrag och lån från CSN medan du studerar

Det är ofta gratis att studera i Sverige. För att kunna försörja dig medan du studerar kan du få ekonomiskt bidrag och lån från Centrala studiestödsnämnden (CSN). Vilka bidrag och lån du kan söka beror på hur gammal du är och på vilken nivå du studerar.

CSN har gjort en film om olika bidrag och lån för dig som vill studera. Filmen är på svenska och har undertexter på flera språk.

Frågor och svar

Ja, du kan studera genom etableringsprogrammet. Du kan till exempel studera

  • sfi på vuxenutbildningen i kommunen du bor i
  • på folkhögskola
  • på yrkeshögskola
  • på högskola eller universitet.

Kontakta Arbetsförmedlingen så undersöker de tillsammans med dig vilka möjligheter som finns.

Från och med den 1 juli det år du fyller 20 år kan du studera på komvux. I vissa fall kan du ha rätt att läsa på komvux även om du är yngre. Kontakta din kommun så får du veta mer.

Ja. Du behöver börja betala tillbaka ditt studielån tidigast sex månader efter att du senast fick en utbetalning.

Förklaring av ord och begrepp

Yrkeshögskola

En yrkeshögskola erbjuder kurser och program som är särskilt utformade för att kunna leda till ett arbete. Arbetsgivare är med och planerar och undervisar på kurserna. Om du läser ett program får du göra praktik på en arbetsplats. Praktiken kallas LIA (Lärande i arbete).

Folkhögskola

En folkhögskola är en skola med kurser och utbildningar för vuxna. Folkhögskolor bestämmer själva vilka kurser och utbildningar de vill erbjuda och vad det är för antagningskrav för att få studera där. Du kan läsa mer om olika kurser och deras antagningskrav på skolornas webbplatser.