Kontaktuppgifter till organisationer och myndigheter som kan ge stöd och hjälp
Senast uppdaterad: 9/12-2024
Här hittar du kontaktuppgifter till organisationer och myndigheter som kan ge dig stöd och hjälp om du är utsatt för våld.
Stödlinjer du kan ringa till utan att berätta vem du är
Stödlinjer är telefonnummer som personer som utsatts för hot och våld kan ringa till för att få stöd och hjälp.
Samtalet är gratis. Du behöver inte berätta vem du är när du ringer. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen. De som svarar i telefonen har tystnadsplikt och får inte berätta det som du säger till dem för någon annan.
Stödlinjerna har tolkar som översätter till flera språk. Tala om vilket språk du vill prata när du ringer och vänta medan de kontaktar en tolk.
Kvinnofridslinjen är ett telefonnummer du kan ringa till om du har utsatts för hot och våld och behöver stöd. Du kan ringa dygnet runt.
Telefonnumret till Kvinnofridslinjen är 020 50 50 50
Stödlinjen för transpersoner är ett telefonnummer som vuxna transpersoner kan ringa till för att få stöd. Stödlinjen är öppen varje dag klockan 11:00 till 19:00.
Telefonnumret till Stödlinjen för transpersoner är 020 55 00 00
Rätt att välja är ett telefonnummer du kan ringa till om du lever med regler och krav för att skydda familjens rykte eller heder. Det kan handla om att du utsatts för kontroll, hot eller våld. Stödlinjen är öppen varje dag klockan 07:00 till 21:00
Telefonnumret till Rätt att välja är 020 57 70 70
Stödlinjen för män är ett telefonnummer som du kan ringa till om du är man och har utsatts för hot och våld och behöver stöd. Stödlinjen är öppen varje dag klockan 07:00 till 21:00.
Telefonnumret till Stödlinjen för män är 020 80 80 80
Kontakta en kvinnojour eller tjejjour
En kvinnojour är en organisation som erbjuder stöd och skydd till kvinnor och barn som har blivit utsatta för våld i nära relationer eller hedersrelaterat våld och förtryck. Det finns också tjejjourer för yngre personer. Alla som söker stöd hos en kvinnojour eller tjejjour kan välja att vara anonyma. Jouren skriver inte upp vem du är eller vad du berättar.
De flesta kvinnojourer och tjejjourer drivs av ideella organisationer. Det finns kvinnojourer och tjejjourer i hela landet.
Kontakta socialtjänsten i din kommun
Kommunen har ansvar att skydda personer som utsätts för våld. Det kan till exempel vara att erbjuda skyddat boende.
Socialtjänsten i kommunen ska ge stöd och hjälp till barn, kvinnor och män som lever med våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.
Du hittar kontaktuppgifter till socialtjänsten på din kommuns webbplats.
Kontakta en vårdcentral
Hälso- och sjukvården kan hjälpa dig om du har blivit utsatt för hot eller våld. Du kan kontakta en vårdcentral om du har blivit utsatt för hot eller våld.
På vårdcentralen kan de till exempel hjälpa dig att dokumentera dina skador, även om du just nu inte är redo att göra en polisanmälan.
Kontakta polisen
Om du eller någon du känner har blivit utsatt för våld kan du anmäla det till polisen. Polisen kan erbjuda dig skydd om du har behov av det.
Det finns två sätt att kontakta polisen:
- ring polisen på 114 14
- besök en polisstation.
Ring 112 om det är en akut situation.
Andra verksamheter som kan ge stöd och hjälp
Bris (Barnens rätt i samhället)
Bris är en organisation som ger stöd till barn och unga. Barn och unga under 18 år kan ringa, sms:a, mejla eller chatta med Bris för att få prata med en kurator.
Telefonnumret till Bris är 116 111
Samtalet är gratis och du behöver inte berätta vem du är när du ringer.
Brottsofferjouren
Brottsofferjouren är en organisation som ger stöd och råd till personer som blivit utsatta för brott, blivit vittnen till brott och anhöriga till personer som blivit utsatta för brott.
Telefonnumret till Brottsofferjouren är 116 006
Samtalet är gratis. Du behöver inte berätta vem du är när du ringer.
Killar.se
Killar.se är en webbplats med en chatt där killar mellan 10–25 år kan få prata med någon och få stöd.
Linnamottagningen
Linnamottagningen ger stöd, skydd och råd till ungdomar som utsätts för kontroll, hot och våld av familj eller släkt.
Telefonnumret till Linnamottagningen är 020 40 70 40
Samtalet är gratis. Du behöver inte berätta vem du är när du ringer.
Matildaverksamheten
Matildaverksamheten ger stöd, skydd och råd till kvinnor med utländsk bakgrund som utsätts för hot och våld av sin partner. Du behöver inte berätta vem du är när du ringer Matildaverksamheten.
Telefonnumret till Matildaverksamheten är 08 646 10 70
RFSL
RFSL är en organisation som arbetar för hbtqi-personers rättigheter. De har en stödmottagning för hbtqi-personer som blivit utsatta för hot och våld.
Terrafem
Terrafem är en organisation som erbjuder stödsamtal, juridisk rådgivning och skyddat boende till kvinnor som blivit utsatta för våld. De ger stöd på flera språk.
Telefonnumret till Terrafem är 020 52 10 10
Samtalet är gratis. Du behöver inte berätta vem du är när du ringer.
TRIS (Tjejers rätt i samhället)
TRIS är en organisation som erbjuder stöd till personer som lever med hedersrelaterat våld och förtryck.
Telefonnumret till TRIS är 010 255 9191
1000 Möjligheter
1000 Möjligheter är en organisation som ger stöd och hjälp till unga personer som har utsatts för våld av sin partner eller har haft sex mot ersättning.
Förklaring av ord och begrepp
Kvinnojourer och tjejjourer
Kvinnojourer och tjejjourer är föreningar som ger stöd, råd och hjälp till personer som är utsatta för hot och våld.
Skyddat boende
Ett skyddat boende är ett boende för personer som är utsatta för våld i nära relationer och behöver lämna hemmet. De flesta kvinnojourer erbjuder skyddat boende. Många kvinnor som bor i skyddat boende har sina barn med sig.
Mäns våld mot kvinnor
Våld mot flickor och kvinnor förekommer i hela världen och inom alla kulturer. En stor del av våldet som utövas mot flickor och kvinnor sker inom familjen. Det är oftast män som utövar våldet.
Våld i nära relationer
Våld i nära relationer betyder att bli utsatt för våld av någon närstående, till exempel sin man, fru, sambo, partner, förälder eller annan släkting.
Hedersrelaterat våld och förtryck
I vissa familjer och släkter finns det starka uppfattningar om hur kvinnor och flickor ska bete sig. Det kan finnas familjeregler som säger vilka de får umgås med eller att de inte får ha sex förrän de har gift sig. Om en person blir utsatt för våld eller blir straffad för att han eller hon bryter mot familjens eller släktens regler kallas det för hedersrelaterat våld eller förtryck. Det är ofta flera personer som utför våldet tillsammans. Förövarna behöver inte vara en partner. Det kan också vara föräldrar, syskon, släktingar eller bekanta till familjen.
Hbtqi
Hbtqi är en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queer och intersexpersoner.
Transperson
En transperson är en person som känner sig som, eller vill utrycka sig som, ett annat kön än det kön som registrerades vid födseln. Trans är inte en sexuell läggning.