Hälso- och sjukvårdsyrken

Senast uppdaterad: 25/9-2023

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller om du har en utbildning inom hälso- och sjukvårdsyrkena.

Hälso- och sjukvårdsyrken är generellt reglerade yrken. Det innebär att exempelvis en läkare, sjuksköterska eller tandläkare med en utländsk examen måste få en svensk legitimation för att kunna utöva yrket. Socialstyrelsen är den myndighet som utfärdar legitimation.

Bedömning av utländsk examen

Du som är utbildad utanför EU och EES och vill jobba i hälso- och sjukvården i Sverige behöver legitimation för vissa yrken. Bedömningen görs av Socialstyrelsen för samtliga 21 reglerade yrken inom hälso- och sjukvården. För att du ska kunna få din legitimation behöver Socialstyrelsen som ett första steg granska din utländska utbildning. Granskningen görs för att se om din utbildning är jämförbar med den svenska utbildningens nivå, längd och innehåll. Nästa steg är att du får göra ett kunskapsprov för att visa dina kunskaper i yrket. Om du får godkänt ska du gå en kurs i svenska författningar där du lär dig om de lagar och regler som gäller inom den svenska hälso- och sjukvården. Du ska även ha praktisk tjänstgöring där du får möjlighet att visa dina kunskaper och din lämplighet för yrket. Du behöver även lära dig svenska. Mer information hittar du på Socialstyrelsens webbplats.

Kompletterande utbildning

Det finns kompletterande utbildningar för dig med akademisk utbildning från ett annat land. Utbildningarna berättigar till studiemedel och är 1-2 år långa och finns bland annat för dig som är läkare, tandläkare, sjuksköterska eller apotekare.