Körkort i Sverige

Senast uppdaterad: 13/7-2022

För att få köra bil i Sverige så måste du ha fyllt 18 år och ha ett körkort.

Om du har ett giltigt körkort från ett annat land får köra bil i Sverige under tiden som du är asylsökande. I Sverige är det svenska regler som gäller. Ett exempel på det är att du måste vara 18 år för att få köra bil i Sverige.

Utländska körkort

Har du ett utländskt körkort så får du köra med det i Sverige. Du ska ha med dig det när du kör bil. Körkortet ska ha ett foto på dig. Har det inget foto måste du ha med dig en giltig legitimation. Om ditt körkort inte är på engelska, tyska eller franska kan polisen kräva att du har med dig en översättning av ditt körkort. Översättningen ska vara bestyrkt.

Har du ett körkort från ett land som ingår i Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet* (EES) gäller det så länge det är giltigt i det landet det utfärdades. Du får inte ha bytt det till ett svenskt körkort heller. Ditt körkort gäller även om du är folkbokförd i Sverige.

Är ditt körkort utfärdat i ett land utanför EES? Då är det giltigt i Sverige om det gäller i det landet där det har utfärdats, och inte ha bytts ut mot ett svenskt. Körkortet gäller inte i Sverige om du varit folkbokförd mer än ett år.

*EES-länderna är: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Ansöka om svenskt körkort

På Transportsstyrelsens webbplats kan du läsa mer om byte av utländskt körkort till svenskt körkort, att ta körkort i Sverige och mycket mer.

Ta körkort i Sverige

Du behöver vara permanent bosatt i Sverige för att ta ett svenskt körkort. Om du vill ta körkort måste du ha ett giltigt tillstånd för att få övningsköra och sedan göra ett körkortsprov. Det söker du hos Transportstyrelsen.

Det kostar pengar att övningsköra och ta körkort. Det betalar du själv eller så kan vissa personer få ansöka om lån. Du kan ansöka om körkortslån från Centrala studiestödsnämnden (CSN) om du är 18-47 år och uppfyller vissa villkor.