11 september är det val i Sverige

Senast uppdaterad: 14/7-2022

Den 11 september 2022 är det val i Sverige. Du som röstar är med och bestämmer vilka som ska styra i Sverige. Det är tre val samtidigt. Val till riksdagen, regionerna och kommunerna.

Visste du att du inte måste vara svensk medborgare för att få rösta i kommunval och regionval?

Du får rösta i kommunval och regionval om du är 18 år och har varit folkbokförd i Sverige i minst tre år.

Du får rösta i riksdagsvalet om du är svensk medborgare och har fyllt 18 år. Du måste också ha varit folkbokförd i Sverige någon gång.

Varför ska jag rösta?

Att få rösta är en demokratisk rättighet och det är ett sätt att påverka samhället i Sverige. Det är frivilligt att rösta. Den som väljer att rösta är med och bestämmer många saker. Till exempel hur skolan och sjukvården ska fungera där du bor.

Tre väljare berättar varför de ska rösta i valet

Porträtt av Elie Beiruti

Elie Beiruti

Ska du rösta i valet?

– Ja, jag tycker det är jätteviktigt. Jag har bott i Sverige i 36 år. Första gången jag fick rösta här tänkte jag äntligen. I landet jag bodde i tidigare var det mycket fusk innan valresultatet kom. I Sverige är det annorlunda mot det jag var van vid.

Varför ska man rösta?

– Det är frivilligt att rösta i Sverige, det är upp till var och en om de vill använda sin röst eller inte. Det är en rättighet du har. Om man har en åsikt och vill förbättra samhället så får man använda sin röst. Annars kan man inte ändra någonting.

Porträtt av Asha Mohamed Adnan

Asha Mohamed Adnan

Varför ska du rösta i valet?

– Det är ett sätt att förändra samhället om man tycker det är orättvist eller om man till exempel vill förbättra skolan eller sjukvården. Det är ett sätt att göra sin röst hörd. De vi röstar fram är representanter för oss, folket. Det är inte i alla delar av världen som man har den här demokratiska rättigheten. 

Porträtt av Sausan Ismail

Sausan Ismail

Ska du rösta i valet?
– Självklart ska jag rösta.

Varför ska du rösta i valet?
– För att det är en plikt att rösta. Min röst gör skillnad för att Sverige ska vara det land som jag vill att det ska vara. Jag röstar på den politik som jag vill att Sverige ska ha.

– Många tror att deras röst inte spelar någon roll, men i Sverige räknas varje röst. Demokratin är inte självklar så alla borde använda den röst de faktiskt har. Du kan rösta blankt om du inte vet vilket parti du ska rösta på.