Att hantera din ekonomi

Senast uppdaterad: 14/3-2018

Image Boken om Sverige
Det här är material från boken Om Sverige.

​Banker, konton och kontokort

De flesta personer har ett bankkonto och ett bankkort. Med bankkortet kan du ta ut pengar, från ditt konto, i en automat. Du kan också använda kortet när du handlar i en affär. För att få bankkonto och kontokort måste du prata med banken.

Det finns olika sorters kort:

  • Bankkort – kan användas för att ta ut pengar i automat. Det går också bra att betala med kortet. Pengarna dras direkt från ditt konto.
  • Betalkort – kan du betala med. Pengarna dras inte från kontot direkt. Du får istället en räkning en gång i månaden. Betalkort är oftast dyrare än bankkort.
  • Kreditkort – ett kort som det går att låna pengar med. När du betalar med kreditkort lånar du pengar av banken. Du betalar ofta höga räntor när du lånar med kreditkort.

De flesta personer lånar pengar av en bank om de ska köpa bostad eller bil. För att kunna låna pengar av en bank måste du ha stabil inkomst.

Betala räkningar via internet eller autogiro

För att kunna betala räkningar (fakturor) och se hur mycket du har på ditt bankkonto via internet måste du först gå till din bank. Där får du information om hur du gör.

Autogiro betyder att pengarna för återkommande räkningar dras automatiskt från ditt konto.

Källa: BankID.com

BankID är en elektronisk identitetshandling och är ett enkelt sätt att identifiera sig för att till exempel ingå avtal och elektroniskt skriva under betalningar på internet. Att använda elektronisk underskrift via BankID är juridiskt bindande på samma sätt som en fysisk underskrift. För att skaffa ett BankID behövs ett svenskt personnummer. Det är bankerna som utfärdar BankID till privatpersoner.

Säkershetskoden till ditt BankID är personlig. Lämna aldrig ut säkerhetskoden till någon annan. Logga inte in på BankID om du blir kontaktad via telefon eller sociala media. Det finns en risk att du blir lurad.

Låna pengar för möbler och saker till hemmet

Om en kommun har tagit emot dig som flykting eller anhörig till en flykting finns ett särskilt lån som du kan söka från CSN (Centrala Studiestödsnämnden) för att kunna köpa möbler och saker till ditt hem. Det kallas hemutrustningslån. Hur mycket du kan låna beror på hur många ni är i familjen och om du hyr möblerat eller omöblerat.

Om du vill söka hemutrustningslån ska du tala med din handläggare på kommunen eller din etableringshandläggare på Arbetsförmedlingen. Tillsammans fyller ni i en ansökan och skickar den till CSN. Den måste göras inom två år från det att du blivit mottagen i en kommun.

Hemutrustningslån är ett lån. Det betyder att du behöver betala tillbaka pengarna till CSN med en ränta. Detta gäller även om du flyttar från Sverige.

Betalningsanmärkning

Om du inte betalar dina räkningar och skulder i tid får du brev med påminnelser om att betala. Om du fortfarande inte betalar skickas räkningen till ett inkassoföretag. Om du inte heller betalar räkningen från inkassoföretaget hamnar ärendet till sist hos Kronofogden och du får en betalningsanmärkning.

En betalningsanmärkning är ett tecken på att du inte har skött dina betalningar. Det får stora konsekvenser för dig som privatperson. Det kan betyda att du får svårt att få lån, hyra en lägenhet, få ett arbete eller ett telefonabonnemang.

Det finns företag som arbetar med att lämna information om vilken ekonomi en person eller ett företag har. De kallas kreditupplysningsföretag. Om du till exempel vill köpa en mobiltelefon på avbetalning kontaktar försäljaren ett kreditupplysningsföretag. De kan då ge information om du har en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning finns kvar i tre år för en privatperson och fem år för ett företag.

Kronofogden

Kronofogdemyndigheten kallas ofta för Kronofogden. Kronofogden tar hand om skulder som inte är betalda. Om någon är skyldig dig pengar kan Kronofogden hjälpa dig att få tillbaka dem. Kronofogden arbetar också med skuldsanering. Det betyder att Kronofogden hjälper den som har stora skulder att få ordning på ekonomin.