Bostäder och boende

Senast uppdaterad: 14/3-2018

Image Boken om Sverige
Det här är material från boken Om Sverige.

I en del kommuner är det ganska lätt att hitta lägenheter och i andra är det svårare. I många kommuner behövs det framför allt fler hyreslägenheter.

Att hitta bostad i och omkring stora städer

I och omkring stora städer är det mycket svårt att hitta hyreslägenheter. Vissa delar av staden är extra populära att bo i och där är det ofta extra svårt att hitta lägenheter att hyra. Många nyanlända invandrare väljer att bo i de stora städerna. I dessa städer finns det också många andra som behöver bostad vilket skapar stor konkurrens. Det är vanligt att bli inneboende eller hyra lägenhet i andra hand. Det kan vara lättare att hitta en lägenhet utanför de stora städerna. Oftast finns det bra buss- och tågförbindelser för den som vill resa in till större städer.

Olika boendeformer

Du kan hyra en lägenhet av en hyresvärd. Då har du det som kallas ett förstahandskontrakt på en hyresrätt. Du kan köpa en lägenhet. Det kallas bostadsrätt. Om du köper ett hus har du äganderätt till huset. Du kan även bo i andra hand. Det betyder att du under en period hyr en lägenhet av en person som hyr eller äger en lägenhet eller ett hus. Du kan också hyra ett rum av någon som hyr eller äger en lägenhet eller ett hus. Det kallas att vara inneboende. Tänk på att skriva ett avtal med den du hyr av. Som inneboende bör du också teckna en egen hemförsäkring. Annars har du inget skydd om något skulle hända.

Hyresrätt

Om du bor i en hyresrätt hyr du lägenheten av en hyresvärd. Hyresvärden som äger huset (fastigheten) är oftast ett företag. Företaget kan vara ägt av personer eller av en kommun. Om du eller någon som hälsar på dig har sönder något i lägenheten måste du betala för att laga det. Om det är något som går sönder på grund av normalt slitage så ska däremot hyresvärden laga eller byta ut det. Normalt slitage kan till exempel vara en spis som blivit så gammal att den inte fungerar längre.

Om du har ett förstahandskontrakt på en lägenhet har du rätt att bo i lägenheten så länge du vill och sköter dig. Det betyder till exempel att du måste betala hyran i tid varje månad och inte störa grannarna. När du vill flytta måste du oftast fortsätta betala hyra i tre månader. Det kallas uppsägningstid. Om du har ett förstahandskontrakt på en lägenhet kan du byta din lägenhet till en annan. Din hyresvärd måste först godkänna bytet. Hyresvärden bestämmer också om lägenheten eller huset (fastigheten) ska renoveras. Om du vill renovera lägenheten där du bor måste hyresvärden först godkänna detta.

Hyresnämnden

Hyresnämnden är en slags domstol som kan hjälpa till om det blir bråk mellan en hyresgäst och en hyresvärd. Det finns åtta hyresnämnder i Sverige. De finns i Stockholm, Västerås, Linköping, Jönköping, Malmö, Göteborg, Sundsvall och Umeå. Hyresnämnden beslutar om det man inte är överens om, till exempel om en hyresgäst får hyra ut en lägenhet i andra hand. Om du behöver hjälp kan hyresnämnden också svara på frågor om vilka lagar och regler som gäller.

Bostadsrätt

För att kunna bo i en bostadsrätt måste du betala pengar för en insats. Det betyder att du köper en andel i en förening som äger huset (fastigheten). En sådan förening kallas bostadsrättsförening. Du blir medlem i föreningen och får använda lägenheten.

En del bostadsrättsföreningar tillhör en stor organisation med fastigheter i hela Sverige, till exempel HSB eller Riksbyggen. Andra föreningar är små. Varje förening sköter sin egen ekonomi. När du bor i en bostadsrätt måste du betala en avgift till föreningen varje månad. Om du har lånat pengar till lägenheten på en bank måste du också betala ränta och amortering till banken. I en bostadsrätt bestämmer du själv hur du vill måla, renovera och utrusta din lägenhet. Föreningens medlemmar bestämmer gemensamt över hur ni ska sköta om huset och vilka större renoveringar som ni ska göra.

Äganderätt

Det finns inte så många lägenheter med äganderätt i Sverige. De flesta lägenheter är bostadsrätter och hyresrätter. Äganderätt är vanligare när du bor i hus eller i radhus. Då äger du huset själv och har ansvar för det. I ett område med radhus bildas det ibland en förening. Föreningen kan ansvara för gemensamma ytor, till exempel vägar, lekplatser och gräsmattor. Alla som bor i området delar då på kostnaderna.

Så skaffar du lägenhet

I många kommuner finns det en bostadsförmedling. Bostadsförmedlingen brukar ha en webbsida på internet där du kan anmäla dig och söka efter lediga lägenheter.

När du har anmält dig måste du gå till webbsidan ofta för att se om det har kommit några nya lediga lägenheter. Om du ser en annons om en lägenhet kan du söka den lägenheten.

När sista anmälningsdagen för en lägenhet har gått ut väljer hyresvärden vilka personer som får komma och titta på lägenheten. Många hyresvärdar har ett kösystem vilket gör att den som stått länge i kö har större chans att få lägenhet. När du har tittat på en lägenhet måste du tacka ja eller nej till lägenheten hos hyresvärden. Hyresvärden kontaktar dig om det blir du som får förstahandskontrakt på lägenheten.

Om flera personer har sökt samma hyreslägenhet har hyresvärden rätt att välja en av dem. Den som äger lägenheten eller huset (hyresvärden) bestämmer alltid vem som får förstahandskontrakt på lägenheterna. Bostadsförmedlingen kan inte bestämma det. I de stora kommunerna i Sverige tar det ofta lång tid innan man får ett erbjudande om en lägenhet eftersom det är stor brist på bostäder.

Foto: Johnér

Tips till dig som söker lägenhet

Ibland räcker det inte att söka lägenhet hos en bostadsförmedling. Det kan också vara bra att kontakta en hyresvärd direkt. De flesta stora hyresvärdarna har egen webbsida där du kan anmäla ditt intresse för en lägenhet. Använd också dina kontakter, släktingar och vänner, för att få information om lediga lägenheter.

Ett annat sätt att hitta lägenhet kan vara att sätta upp lappar i affärer, bibliotek, trappuppgångar eller på andra ställen där det finns anslagstavlor.

Du kan också hitta annonser om lediga lägenheter i olika dagstidningar och på olika webbsidor på internet. Där kan du hitta lägenheter som du kan hyra i andra hand, alltså inte direkt av hyresvärden utan av en annan hyresgäst.

Om det är mycket svårt att hitta en lägenhet i en kommun kan du kanske ha bättre möjlighet om du flyttar till en annan kommun.

Flyttanmälan

När du flyttar måste du enligt lag anmäla din nya adress till Skatteverket. Då får myndigheter information om din nya adress. Det är gratis att göra flyttanmälan hos Skatteverket. Om du vill att all post ska skickas till din nya adress (eftersändning) så betalar du en avgift.

Hyra ut i andra hand och ha inneboende

Att hyra ut i andra hand betyder att en person som har ett förstahandskontrakt, vilket betyder ett kontrakt direkt med hyresvärden, hyr ut sin lägenhet till en annan person. Hyresvärden måste godkänna att bostaden hyrs ut i andra hand. Om hyresvärden inte vill att du hyr ut i andra hand kan du försöka få tillstånd hos hyresnämnden. Om du hyr ut din lägenhet utan tillstånd från din hyresvärd kan du tvingas lämna lägenheten. Du kan också hyra ut ett eller flera rum i din lägenhet eller i ditt hus, samtidigt som du själv bor där. Det heter att man har inneboende. Du kan ha inneboende utan att fråga din hyresvärd om lov men det får inte bo för många personer i samma lägenhet. Du kan bara ha inneboende om du har förstahandskontrakt.

Anledningarna för att få hyra ut en bostadsrätt är ungefär likadana.

Foto: Maria Nobel

Hyra i andra hand

Om du vill hyra en lägenhet i andra hand är det viktigt att ta reda på om hyresvärden har godkänt uthyrningen. Tänk på att skriva kontrakt när du ska hyra i andra hand. Kontraktet skrivs mellan personen som har förstahandskontrakt på lägenheten och dig som ska hyra lägenheten i andra hand. Om du inte har skrivit kontrakt kan du tvingas flytta om den som har kontrakt i första hand kräver det. Den som har förstahandskontraktet riskerar också att förlora sin lägenhet om inte hyresvärden har godkänt uthyrningen i andra hand.

Hyresrättsinnehavaren har ansvaret

Du som har ett förstahandskontrakt på en lägenhet kallas också hyresrättsinnehavare. Som hyresrättsinnehavare är du ansvarig för att den som hyr din lägenhet i andra hand betalar hyran. Du kan förlora ditt förstahandskontrakt om den som hyr din lägenhet i andra hand inte sköter sig och till exempel inte betalar hyran eller stör grannarna.

Vilken hyra kan du ta i andra hand?

Om du har ett förstahandskontrakt eller en bostadsrätt och ska hyra ut lägenheten i andra hand finns det regler för hur hög hyra du kan begära. Du har rätt att genom hyran få ersättning för dina kostnader för bostaden. Det är godtagbart att lägga på 10–15 procent på hyran om du hyr ut lägenheten möblerad. Om du själv hyr en lägenhet i andra hand och betalar mycket mer än själva hyran kan du vända dig till hyresnämnden. Hyresnämnden kan hjälpa dig att få tillbaka dina pengar. Det gäller inte för bostadsrätter. Hyresnämnden gör en bedömning för varje fall.

Byta lägenhet

Om du har ett förstahandskontrakt på en lägenhet har du rätt att byta din lägenhet om du har en godkänd anledning. Godkända anledningar kan vara att du behöver en större lägenhet, en lägenhet med lägre hyra eller en lägenhet som ligger närmare arbetet. Om du vill byta din lägenhet måste hyresvärden först godkänna bytet. Om du byter din lägenhet utan att hyresvärden har godkänt bytet kan du förlora ditt förstahandskontrakt. Om du är hyresgäst har du rätt att byta din lägenhet så fort du har ett förstahandskontrakt.

Svarta kontrakt

Svarta kontrakt kallas förstahandskontrakt på hyreslägenheter som säljs eller köps för pengar. Det är olagligt att sälja förstahandskontrakt. Den som säljer kontraktet kan dömas till fängelse i två år. Det är inte olagligt att köpa ett förstahandskontrakt men du tar en stor risk om du gör det. En hyresvärd har rätt att säga upp förstahandskontraktet om lägenheten är uthyrd svart.

Besiktning av lägenhet

Innan du flyttar in i en lägenhet kan du kräva av hyresvärden att den besiktigas. Det betyder att hyresvärden kontrollerar att det inte finns skador i lägenheten. Om lägenheten har skador från tidigare hyresgäst ska inte du behöva betala för dem.

Foto: Johnér

Uppsägning av hyreskontrakt

Om du vill flytta från en lägenhet har du alltid en uppsägningstid. Uppsägningstiden börjar när du meddelar hyresvärden att du vill flytta. Det är oftast tre månaders uppsägningstid för en hyreslägenhet. Det betyder att du måste betala hyra i tre månader även om du vill flytta tidigare.

Hyresvärden har rätt att säga upp hyresgäster som inte sköter sig. Den som inte sköter sig kanske inte har betalat hyran i rätt tid eller gjort saker som inte är bra för lägenheten eller huset.

Praktiska saker när du bor i lägenhet

Alla hus i Sverige är byggda för att vara varma på vintern. Husen är känsliga för fukt. Det kan lätt bli skador om lägenheten sköts på fel sätt. Om du ser att en kran eller vattenledning läcker eller droppar ska du alltid säga till hyresvärden. Lägenheten har ventiler för att rensa bort fuktig luft. Därför är det viktigt att ventilerna är öppna året om.

Gemensamma utrymmen

Alla hyresgäster i ett hyreshus har tillsammans ansvar för de utrymmen som alla använder, till exempel trappuppgång, tvättstuga och området runt huset. Du betalar oftast för städning av till exempel trappuppgången, källare och vind när du betalar din hyra. Men du har också ansvar för att städa efter dig själv. Du får inte ställa saker i trappuppgångar eftersom det måste finnas plats för människor att springa ut om det börjar brinna eller händer något annat i huset. Du måste följa reglerna om att boka tid i tvättstugan och om att städa tvättstugan när du använt den.

Hemförsäkring

Det är viktigt att du har en hemförsäkring eftersom det ger dig en grundtrygghet. Det finns många olika företag som säljer hemförsäkringar. Du måste själv jämföra och välja det företag som passar dig bäst när du vill köpa en försäkring. En hemförsäkring ger dig pengar tillbaka för saker som har stulits eller förstörts, kanske i en översvämning eller brand. Hemförsäkringen ger skydd för allt du har hemma. Den ger också skydd för alla personer som står med på försäkringsbrevet och bor i samma bostad. Om du äger din bostad kan du komplettera hemförsäkringen med en bostadsrättsförsäkring eller en villaförsäkring.

Hemförsäkringen har olika delar:

  • Egendomsskydd – kan ge dig pengar för saker som går sönder eller blir stulna.
  • Rättsskydd – du kan få hjälp att betala kostnader för juridiskt ombud om du råkar i bråk med någon.
  • Överfallsskydd – kan ge ekonomisk ersättning om du skadas vid till exempel misshandel eller våldtäkt.
  • Ansvarsförsäkring – kan ge pengar om du måste betala skadestånd till någon.
  • Reseskydd i 45 dagar under en resa till annat land.

Det finns också andra typer av försäkringar som ger dig skydd:

  • Allriskförsäkring – ger ett utökat skydd för dina saker. Den gäller för så kallade plötsliga och oförutsedda händelser, till exempel om du skulle råka tappa mobilen i sjön.
  • Sjuk- och olycksfallsförsäkring – ersätter kostnader för läkarvård om du blir skadad i en olycka. Blir du invalidiserad, kan du få en större summa pengar en gång.