Att starta eget företag

Senast uppdaterad: 15/3-2018

Image Boken om Sverige
Det här är material från boken Om Sverige.

År 2017 var det 500 000 personer i Sverige som var företagare. Det motsvarar 9 procent av alla personer på arbetsmarknaden.

Om du vill starta eget företag kan du få hjälp och råd från olika organisationer eller myndigheter, till exempel ALMI och Arbetsförmedlingen. Det finns mycket information om att starta eget företag på webbsidorna: www.tillvaxtverket.se eller www.verksamt.se

Skatteverket erbjuder gratis informationsträffar på många orter i Sverige. Det finns informationsträffar för dig som ska starta företag där Skatteverket visar dig hur du registrerar ditt företag och ger dig tips inför företagsstarten. Du får också möjlighet att träffa personer från lokala organisationer. De berättar om vilken hjälp de kan erbjuda dig som blivande företagare.

ALMI Företagspartner AB ägs av staten. ALMI arbetar för att fler företag ska starta men också med att utveckla små och medelstora företag. ALMI hjälper till med både information och med att ta fram en affärsplan. En affärsplan är en beskrivning av hur du kommer att arbeta med ditt företag.

IFS Rådgivning är en del av ALMI och finns till för invandrare som vill starta företag. IFS Rådgivning ger gratis råd på olika språk. IFS finns i olika delar av Sverige.

Finansiering för att starta företag

När du vill komma igång med ditt företag behövs det ofta finansiering (pengar). Ibland kan du behöva få hjälp av någon annan. Det är oftast lättare att ordna finansiering till ditt företag om du har en bra affärsidé och en genomtänkt affärsplan. Det finns olika sätt att ordna finansiering för att komma igång med ett företag, exempelvis:

  • Banklån

Om du vänder dig till en bank gör banken en bedömning av din ekonomiska situation och bestämmer om du får låna pengar och i så fall hur mycket pengar du kan få låna. Ett banklån betalas tillbaka med ränta.

  • Riskkapital

Riskkapital är de pengar en finansiär satsar i ditt företag för att i framtiden kunna tjäna pengar. Även detta kräver en mycket god plan och idé och betyder ofta att du ingår ett avtal om delägarskap i ditt företag.

  • Bidrag eller lån genom offentlig finansiering till exempel från Arbetsförmedlingen eller Almi.