Högtider som uppmärksammas under livet

Senast uppdaterad: 11/11-2021

Image Boken om Sverige
Det här är material från boken Om Sverige.

Dop

I Sverige döps ungefär 45 procent av alla barn i Svenska kyrkan. Det är också vanligt att föräldrar ger barnet ett namn vid en fest. Det kallas en namngivningsceremoni. Vid dop eller namngivningsceremonier har de flesta en fest i hemmet för släkt och vänner. Gästerna brukar ge barnet en present.

Konfirmation

Konfirmationen handlar om kristen tro. Det är en ceremoni i kyrkan för ungdomar som bekräftelse av dopet. De flesta är 14 år när de konfirmerar sig. Förr var det vanligare att ungdomar konfirmerade sig än i dag. Efter ceremonin i kyrkan har de flesta familjer en fest för släktingar och vänner. Den som konfirmeras brukar få presenter.

Foto: Johnér

Bröllop

Många av de som gifter sig har en fest för släkt och vänner. Gästerna brukar vara med vid vigseln. Efter vigseln blir det middag och fest med dans. Bröllopsparet brukar få presenter av gästerna.

En familj som firar födelsedag. Foto: Colourbox

Födelsedagar

Många i Sverige firar sin födelsedag. Barn som fyller år brukar ha fest (kalas) för sina vänner. På kalas brukar barnen leka, äta tårta och födelsedagsbarnet får presenter. Vuxna som fyller år firas också. Nära vänner och släktingar brukar ge presenter till den som fyller år. Många firar extra mycket när de fyller ett jämnt tal, till exempel 50 år.

Begravning

När någon dör brukar det bli begravning i en kyrka eller i ett kapell. Ett kapell är en liten byggnad eller rum som kan användas istället för en kyrka. Det är vanligt att familj och nära vänner är med vid begravningar.