Hälso- och sjukvård i Sverige

Senast uppdaterad: 14/3-2018

Image Boken om Sverige
Det här är material från boken Om Sverige.

Hälso- och sjukvård är vård som alla människor i samhället kan använda och har rätt till. I Sverige behöver du inte betala mycket pengar om du behöver träffa en läkare, opereras eller vara inlagd på ett sjukhus. Det är viktigt att veta hur vården fungerar och vart du ska vända dig om du behöver vård.​

Kommunerna och landstingen eller regionerna ansvarar för vården.

Att vårda sig själv – egenvård

Många lättare sjukdomar och skador kan du ta hand om själv. Det kan vara förkylning, feber, maginfluensa eller små sår. Du kan läsa mer om det i en bok som heter Egenvårdsguiden. Den är gratis och finns på din vårdcentral.

Du kan också ringa till sjukvårdsrådgivningen för att få tips. På sjukvårdsrådgivningen arbetar sjuksköterskor. De kan svara på vart du ska gå om du behöver vård.

Sjukvårdsrådgivningen har öppet 24 timmar om dygnet. Telefonnumret är 1177. Där kan du även få rådgivning på somaliska och arabiska.

Medicin

Medicin köper du på apotek. Vissa mediciner är receptbelagda. Det betyder att en läkare måste bestämma att du behöver ta dem. Så är det med medicinen antibiotika som du kan behöva ta om du har en infektion som är orsakad av bakterier, till exempel halsfluss eller lunginflammation. Läkaren skriver då ett recept och du kan köpa medicinen på ett apotek.

De som arbetar på apoteket vet också mycket om olika sjukdomar och mediciner. De kan svara på många av dina frågor. På apoteket finns också information och broschyrer om olika sjukdomar.

Om du är över 18 år kan du också köpa receptfria läkemedel, som till exempel värktabletter, i livsmedelsbutiker.

Om du har frågor om dina mediciner kan du kontakta Läkemedelsupplysningen. Där kan du till exempel få svar på hur medicinerna fungerar, hur du ska ta dem eller hur de ska förvaras. Ring Läkemedelsupplysningen på 0771-46 70 10.