Fritid, kultur och föreningsliv

Senast uppdaterad: 8/2-2023

Här kan du läsa mer om olika typer av fritidsaktiviteter.

Fritid för barn och ungdomar

Fritid är tid då du själv får välja vad du vill göra. Att ha fritid är viktigt. Det finns många olika fritidsaktiviteter som organiseras av den kommun du bor i eller av föreningar och klubbar. Kontakta din kommun för att höra vad som finns där du bor eller läs på kommunens webbplats.

Olika sorters fritidsaktiviteter för barn och unga

I kommunerna brukar det finnas fritidsgårdar för ungdomar mellan 12 och 16 år. Det kan också finnas fritidsgårdar för äldre ungdomar. På fritidsgården finns det möjlighet att till exempel titta på film och träffa kompisar.

Förutom fritidsgårdar har många kommuner särskilda satsningar på ungdomar. Kanske ungdomsgårdar eller mötesplatser där unga kan träffas och få starta olika projekt eller grupper.

Idrottsföreningarna är viktiga för många barn och ungdomar i Sverige. Där kan de utöva olika idrotter som till exempel fotboll, ridning eller simning.

Kulturskolan ger barn och ungdomar möjlighet att delta i konstnärlig och kulturell verksamhet efter skolan.

I kulturskolan kan barn bland annat få lära sig spela musikinstrument, sjunga, dansa, spela teater och ägna sig åt olika konstformer efter skolan.

Varje kommun har ett bibliotek. Biblioteket är öppet för alla.

På biblioteket finns böcker för barn och vuxna på olika språk, tidningar, tidskrifter, språkkurser, samhällsinformation, musik, film, datorer m.m. Det kostar ingenting att låna böcker på biblioteket. För att låna böcker behövs ett lånekort. Lånekortet är gratis. Lånetiden är oftast 4 veckor, men kan vara kortare, kontrollera ditt kvitto!

Föreningsliv för barn och ungdomar

Det finns många föreningar och klubbar i Sverige. Det finns föreningar för alla möjliga intressen. Idrottsklubbar, filmklubbar, teatersällskap, spelföreningar, scoutkårer, etniska föreningar, föreningar för friluftsliv, fotoföreningar och mycket mer. Genom att vara med i en förening får du hålla på med något du tycker är roligt. Där får du också lära känna andra som har samma intresse.