Internet

Senast uppdaterad: 10/3-2023

Internet används till många olika saker. Du kan hålla kontakt med vänner och släktingar. Du kan sköta bankärenden eller kontakt med myndigheter. Du kan hitta svar på frågor i skolarbeten, titta på film, lyssna på musik, spela spel och mycket mer.

Det finns saker man ska tänka på när man använder internet. Internet är fantastiskt och man kan göra många roliga saker. Man kan också råka illa ut eller av misstag göra andra människor arga eller ledsna om man inte tänker sig för. Nedan får du tips på vad du kan tänka på när du använder internet.

Var nätsmart! 10 tips kring hur du bör agera på Internet:

Tänk efter innan du lägger ut text, bilder eller kommenterar något på nätet. Det du lägger ut på internet kan spridas snabbt. Det kan ligga kvar "för evigt". Vem ska kunna se det du lägger upp? Ofta kan du välja vem som kan se vad med hjälp av olika funktioner på sajten.

Innan du lägger ut något kan du tänka så här: Skulle jag vilja att alla i klassen visste det här? Skulle jag vilja att alla på skolan såg den här bilden? Om svaret är nej, då ska du inte heller lägga ut det på nätet.

När du kommenterar andra eller lägger upp foton kan det få stor spridning utan att det var så du hade tänkt. Saker som är roligt i vanliga fall kan bli fel och misstolkas ofta på nätet.

Det du gör påverkar andra. Det som är förbjudet i det verkliga livet är även förbjudet på nätet, t.ex. mobbning eller förtal.

Innan du kommenterar eller lägger upp något på nätet kan du tänka så här: Skulle jag säga det här direkt, ansikte mot ansikte, till personen?

Om du ska träffa nätkompisar för första gången gäller det att vara lite extra smart. Det kan vara någon som försöker lura dig. Fråga hur gammal personen är och ställ smarta kontrollfrågor.

Du ska aldrig träffa någon du inte träffat förut ensam. Ta med dig någon du känner. Bestäm tid och en plats där det är mycket folk runt omkring. Berätta för kompisar eller någon vuxen att du ska träffa någon och vart ni ska träffas.

Träffa aldrig någon som du inte vet vem det är.

Vad ska du egentligen dela med dig av till andra? Fundera på när och varför du ger ut personlig information om dig själv. Tänk lite extra innan du ger ut personnummer, känsliga bilder eller uppgifter om dig eller andra, speciellt om du inte vill att alla ska känna till det.

Ge aldrig ut inloggningsuppgifter och lösenord.

Vem har gjort sajten eller webbplatsen du besöker? Varför är den gjord? För varje sajt, webbplats eller inlägg finns det någon som vill något. Är det för att informera, göra reklam, tjäna pengar eller få andra att tycka samma sak?

Mycket av det du läser om och ser på nätet är inte sant. Informationen kan vara vinklad eller felaktig. Det är jätteviktigt med källkritik när du läser på nätet. Gå noga och kritiskt igenom och kontrollera en text innan du citerar/kopierar den.

När du läser något på Internet kan du tänka så här: Vem har skrivit texten och varför?

Uppge alltid källan om du vill citera någon annans text eller använda en bild eller ett foto från nätet. Se till att hålla dig till reglerna. Om du tycker det är svårt att veta vad man fritt får använda, och vad som är någon annans text och bild, kan det vara bra att fråga din lärare eller någon annan vuxen.

Ta reda på vilka inställningar du själv kan göra för att ha kontroll över dina inlägg och dina foton. Ta reda på vilka användarvillkor det finns på sajten eller för spelet. Finns det några regler för hur du ska uppföra dig? Ta reda på vad som gäller genom att läsa på sajten eller fråga någon som kan.

Om du vill lägga upp egna bilder där det är andra personer än du själv med, är det bra att fråga innan du lägger upp den på nätet. Om det är någon annans bild måste du först fråga den personen om lov – det är den personen som äger bilden och alla vill inte ha sina bilder på nätet.

Innan du lägger ut en bild kan du tänka så här: skulle jag vilja att någon lade ut bilden om det var jag på bilden?

För personer under 18 år är det inte alltid tillåtet att köpa saker själv på nätet. En vuxen person måste godkänna dina betalningar, men det finns undantag.

Ibland kan det finnas dolda avgifter. Det kan göra det svårt att veta vad saker kostar på sajter eller spel. Fråga någon som vet hur det fungerar innan du köper eller säljer något på nätet så minskar risken att du blir lurad.

Om du inte tycker att det känns bra ska du avbryta kontakten. Du har rätt att säga nej och sätta stopp. Du bestämmer vad som är ok för dig. Du kan alltid fråga någon du litar på om du känner dig osäker. Ta hjälp av någon vuxen om det känns obehagligt eller konstigt.

Skydd mot hat och hot på nätet

På nätet gäller samma lagar som utanför. Hat och hot kan vara olagligt. Det är polisens och åklagarens jobb att avgöra om ett brott har begåtts.