Vara förälder
Senast uppdaterad: 24/3-2025
Föräldrar är viktiga för barns utveckling och hälsa. Här kan du som är eller ska bli förälder läsa om skolan och förskolan, vad du ska tänka på om ditt barn föds i Sverige och vilket annat stöd du kan få i ditt föräldraskap när du har fått ditt uppehållstillstånd.

Ansök om en plats i skolan eller förskolan för ditt barn
Den svenska skolan är till för alla barn som bor i Sverige. Skolan är obligatorisk från året ditt barn fyller 6 år till dess att barnet går ut årskurs 9. Efter det kan barnet välja att studera på gymnasiet. Gymnasiet är frivilligt men viktigt för att få ett arbete – de flesta arbeten kräver en gymnasieexamen.
Barn mellan 1 och 6 år kan gå i förskolan. Om du vill att ditt barn ska gå i förskolan behöver du betala en avgift för barnet.
Kontakta kommunen du bor i för att ditt barn ska få en plats i skolan eller förskolan. Kommunen kommer då att informera dig om de förskolor och skolor som finns och berätta hur du ansöker. Förskoleplats kan ta tid att få – ansök därför om en plats för ditt barn så tidigt som möjligt.
Om ditt barn föds i Sverige
Barn som föds i Sverige får samma medborgarskap som sina föräldrar. Om du som blir förälder är medborgare i ett land utanför EU måste du ansöka om uppehållstillstånd för ditt barn. Du måste ansöka om uppehållstillstånd för barnet även om barnet är folkbokfört.
Bekräfta föräldraskapet om du och din partner inte är gifta
Om du och din partner är gifta när barnet föds registrerar Skatteverket automatiskt er båda som föräldrar. Men om ni inte är gifta behöver ni bekräfta föräldraskapet för den av er som inte har fött barnet.
Bekräfta föräldraskapet på ett av följande sätt:
- Använd Skatteverkets e-tjänst ”Digital föräldraskapsbekräftelse”.
- Kontakta socialnämnden i den kommun där barnet är folkbokfört.
Bekräftelsen är viktig för att barnet får en juridisk koppling till den av er som inte har fött barnet. Den juridiska kopplingen innebär att barnet får rätt till bland annat arv, underhåll, namn och nationalitet.
Du kan vara ledig för att vara hemma med ditt barn
När du har blivit förälder har du rätt att vara ledig från studier eller arbete för att vara hemma med ditt barn. Det kallas att vara föräldraledig. Båda föräldrarna kan vara föräldralediga.
När du är föräldraledig kan du söka ekonomisk ersättning som kallas föräldrapenning från Försäkringskassan.
Aktiviteter för dig som är föräldraledig
Du som är föräldraledig kan delta i olika aktiviteter med andra som är föräldralediga. Du kan till exempel gå på babyträffar på bibliotek, föräldracaféer eller babyrytmik med ditt barn. En annan vanlig aktivitet är öppna förskolan. Öppna förskolan är en mötesplats dit föräldrar och barn kan gå för att leka och träffa andra familjer. Det är gratis och du behöver inte anmäla dig i förväg.
Du kan hitta aktiviteter genom att söka på internet efter ”aktiviteter för föräldralediga” eller ”öppen förskola” och namnet på ditt område eller din kommun.
Om ditt barn blir sjukt eller behöver annat stöd
Du som förälder kan behöva ta hjälp om ditt barn blir sjukt och behöver vård. Om du är orolig för ditt barns hälsa ska du i första hand ringa sjukvårdsupplysningen 1177 eller till din vårdcentral. Du kan också hitta information om olika sjukdomar och besvär på webbplatsen www.1177.se.
Du kan få stöd och rådgivning i föräldraskap
Det är inte alltid lätt att vara förälder. Om du är orolig för ditt barn och behöver stöd och hjälp kan du kontakta din kommun. Kommunen kan erbjuda till exempel föräldrautbildningar, rådgivning via telefon eller besök och andra aktiviteter. Det kostar ingenting och du kan vara anonym.
Barn med funktionsnedsättning har rätt till särskilt stöd
Om ditt barn har en funktionsnedsättning har barnet rätt till stöd från samhället. Det kan till exempel vara extra stöd i skolan eller hjälpmedel för att klara av vardagen, som hörapparat eller rullstol. Vilka stöd och ersättningar ditt barn kan få beror på barnets funktionsnedsättning och hur mycket den påverkar barnets vardag.
Det är ofta du som förälder som behöver ansöka om stödet åt ditt barn. Kontakta din kommun eller vårdcentral för att få veta vilket stöd ditt barn kan få.
Om du är förälder till en tonåring
Det kan kännas utmanande att vara förälder till en tonåring. Du kanske upplever att din tonåring pressar sig för hårt i skolan eller på träningen, har problem med kompisar eller får ett förändrat beteende som inte verkar bra. Det kan också vara att er relation inte fungerar bra.
Om du känner dig orolig för din tonåring kan du ta stöd på olika sätt:
- Du kan prata med andra vuxna, till exempel vänner, släktingar, kollegor eller föräldrar till ditt barns kompisar.
- Du kan gå med i föräldragrupper, till exempel i skolan.
- Du kan kontakta en ungdomsmottagning, en vårdcentral eller elevhälsan på ditt barns skola.
- Du kan kontakta kommunen. Vissa kommuner erbjuder föräldrastöd i grupp eller enskilt.
Mer information
Frågor och svar
Barn som är nya i Sverige kan få olika typer av extra hjälp i skolan. Ditt barn har till exempel rätt att få hjälp från en studiehandledare som talar barnets modersmål, om barnet behöver det. Studiehandledaren hjälper barnet att utveckla sina kunskaper i svenska och andra ämnen.
Ditt barn kan också få gå i en förberedelseklass, samtidigt som barnet får undervisning i sin ordinarie klass. I förberedelseklassen får barnet träna svenska och läsa olika skolämnen. Syftet är att barnet så snart som möjligt ska kunna läsa alla ämnen i sin ordinarie klass. Det är rektorn på skolan som bestämmer om ditt barn ska gå i en förberedelseklass.
Ditt barn kommer att kunna bli folkbokfört om ni som är föräldrar uppfyller minst ett av följande villkor:
- Föräldern som föder barnet är folkbokförd.
- Föräldern som inte föder barnet är folkbokförd och har bekräftat föräldraskapet.
Om föräldern som föder barnet är folkbokförd blir barnet folkbokfört direkt, i samband med att barnmorskan anmäler födseln till Skatteverket.
Nej, i Sverige får nyfödda barn inte ett födelsebevis. I stället kan du beställa ett personbevis från Skatteverket till ditt barn. Personbeviset är ett utdrag ur folkbokföringen.
Ja, du kan delta i etableringsprogrammet på deltid om du är föräldraledig på deltid. Du kan inte delta i etableringsprogrammet om du är föräldraledig på heltid.
Förklaring av ord och begrepp
Folkbokföring
Att vara folkbokförd betyder att du är registrerad som bosatt i Sverige. Alla som folkbokförs får ett personnummer. Det är Skatteverket som ansvarar för folkbokföringen. Att vara folkbokförd är inte samma sak som att ha uppehållstillstånd.
Underhåll
Underhåll är pengar som en förälder ska betala för sitt barn om föräldern inte bor med barnet. Pengarna ska betalas till den förälder som barnet bor hos.
Funktionsnedsättning
Ett barn med funktionsnedsättning har en nedsatt funktionsförmåga och kan behöva stöd för att kunna delta i samhället på samma sätt som andra. En funktionsnedsättning kan vara
- fysisk, om ditt barn exempelvis har svårt att röra sig, se eller höra
- psykisk, om ditt barn exempelvis har en psykisk sjukdom
- intellektuell, om ditt barn exempelvis behöver mer tid att förstå eller lära sig nya saker
- kognitiv, om ditt barn exempelvis behöver stöd för att följa instruktioner eller planera sin tid.
Det finns även andra funktionsnedsättningar än de som nämns ovan.