Graviditet

Senast uppdaterad: 9/12-2022

Här kan du läsa mer om var du kan vända dig under och efter graviditeten, samt om oönskade graviditeter.

Graviditet och mödravård

Mödravårdscentralen, MVC

Mödravårdscentralen, MVC, är bland annat till för gravida kvinnor. Du går till MVC under hela graviditeten för att kontrollera att barnet och du själv mår bra. Det är gratis att gå till MVC. MVC har också möten där du kan få information om graviditeten, förlossningen och amning. Det är vanligt att pappan till det väntade barnet är med på besök och möten. Det är vanligt att män i Sverige är med på förlossningen.

Förlossning

Du kan själv välja vilken förlossningsklinik du vill föda på, men ibland kan du bli hänvisad till en annan om det inte finns plats på den du väljer.

Barnavårdscentralen - BVC

Här kan du som förälder få hjälp. På Barnavårdscentralen (BVC) kan du få tips om barnets utveckling, amning, mat och sjukdomar. När du kommit hem från förlossningen kan du själv kontakta BVC för att bestämma en tid för första mötet. Det första mötet hålls ofta i hemmet. Då berättar sjuksköterskan om BVC och ser efter hur barnet mår.

Oönskad graviditet

Skydd mot graviditet

Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel. Du kan ansöka om preventivmedel på ungdomsmottagningen, barnmorskemottagningen eller vårdcentralen. Kondomer kan köpas på till exempel apotek eller livsmedelsaffärer.

Abort betyder att avbryta en graviditet

Abortlagen ger kvinnan rätt till abort utan att uppge anledning före utgången av vecka 18. Den som är gravid bestämmer själv om abort.