Alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS)
Senast uppdaterad: 15/8-2023
Levnadsvanor är vanor som har stor betydelse för vår hälsa. Rökning, alkohol och narkotika kan bidra till ohälsa. Även spel om pengar kan leda till problem och ohälsa.
Tobak innehåller många giftiga ämnen. Bland annat nikotin som är ett beroendeframkallande ämne som finns i tobaksprodukter. Tobak finns också i snus, cigarrer, cigariller och tobakspipor. E-cigaretter innehåller ofta nikotin.
Rökning ökar risken för en rad sjukdomar och gör att människor dör i förtid. Astma, cancer, lungsjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar och magsår är exempel på skador som rökning orsakar. Du kan lätt bli beroende av nikotin. Beroende betyder att kroppen vänjer sig vid att få något, och vill ha det igen. Om du har blivit beroende av nikotin kan det ofta vara svårt att sluta.
Snus är tobak som stoppas under läppen. Snus kan ge skador och sjukdomar i munnen och kan leda till cancer.
Elektroniska cigaretter består av en behållare med vätska som innehåller olika smakämnen och kemikalier. Nikotin ingår oftast, men däremot inte tobak. Att röka elektroniska cigaretter kan skada din hälsa. Det finns även en risk att man övergår till att röka tobakscigaretter.
I vattenpipa röker man smaksatt tobak eller en rökmassa som består av melass, tillsatser och sötningsmedel. Melass innehåller inte tobak eller nikotin. Även om det doftar och smakar mildare innehåller röken kolmonoxid och cancerogena ämnen precis som tobaksrök.
När du är i samma rum som en person som röker andas du in rök. Det kallas passiv rökning och gör att du kan få samma sjukdomar som den person som röker.
Produkter med tobak eller nikotin får inte säljas till personer under 18 år. Den lagen finns för att skydda unga personer. Det är förbjudet att röka på restauranger, caféer, arbetsplatser, utanför sjukhus, entréer, skolgårdar, idrottsplatser, lekplatser, hållplatser och perronger.
Det finns hjälp att få
Om du vill sluta röka eller snusa kan du få hjälp hos din vårdcentral. Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.
Sluta Röka-linjen – en webbplats med mer information om tobak där du kan få gratis rådgivning på telefon av personal. Ring telefonnummer 020-84 00 00 om du vill ha stöd för att sluta röka eller snusa.
Alkohol finns i många olika drycker, till exempel öl, cider, vin och sprit. Alkohol är ett gift som påverkar kroppen. Det är inte bra för någon att dricka mycket alkohol. Men det är extra farligt för unga att dricka mycket. Hjärnan utvecklas upp till 25-års åldern. Därför kan unga människor lättare skadas av alkohol. Det är också en större risk att bli beroende för personer som börjar dricka alkohol när de är unga.
I Sverige räknas alla personer under 18 år som barn. För att skydda barn och unga finns det lagar kring alkohol.
- Du måste vara minst 18 år för att dricka alkohol på en restaurang eller bar
- Du måste vara minst 20 år för att köpa alkohol från Systembolaget
- Det är olagligt för en vuxen att köpa eller ge bort alkohol till någon som är yngre än 20 år
Det finns hjälp att få
Har du själv har problem med alkohol eller är orolig för en kompis kan du kontakta elevhälsan på skolan, ungdomsmottagningen eller vårdcentralen. Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.
Du kan också ringa Alkohollinjen om du funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Där får du prata med utbildade rådgivare. Till Alkohollinjen ringer du gratis och anonymt. Att ringa anonymt betyder att du inte behöver berätta vem du är.
Ring till Alkohollinjen på telefonnummer 020-844 448.
Det finns en organisation för dig som är ung som heter BRIS - Barnens rätt i samhället. Till BRIS kan du ringa, mejla eller chatta för att prata med en kurator. Det är gratis och du kan prata anonymt. Ring till BRIS på telefonnummer 116 111.
Om du är orolig för någon som är väldigt full:
- Kontakta en vuxen
- Kontakta sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177
- Kontakta polisen
- Åk till ett sjukhus
- Ring 112 om personen är medvetslös
Om du vill veta mer om alkohol kan du besöka webbplatserna:
I Sverige är all narkotika förbjuden. Ett annat ord som ibland används för narkotika är droger. Det finns många olika droger som till exempel amfetamin, kokain, heroin och cannabis. Kat räknas också som narkotika. Det finns även läkemedel som är narkotikaklassade. De får bara intas enligt läkarens ordination.
Den vanligaste narkotikan i Sverige är cannabis (hasch och marijuana). Användning av cannabis kan leda till en rad sociala konsekvenser, till exempel problem i skolan, byte av kamrater och konflikter hemma. Hjärnan påverkas av cannabis och det kan leda till att man blir tankspridd och svarar frånvarande. Det kan också bli svårare att minnas saker som precis har hänt och svårt att lära sig nya saker.
Narkotika är beroendeframkallande. Om du använder narkotika är det ofta svårt att sluta med det. Risken för att bli beroende är större om du använder drogen ofta eller mycket. Om du har blivit beroende leder det ofta till både medicinska och sociala problem.
Dopning handlar om missbruk av hormonpreparat för att öka musklernas styrka och volym. Dopning är inte tillåtet i Sverige. Ett exempel på dopning är användning av anabola androgena steroider (AAS). Den som använder anabola androgena steroider får ofta kraftiga biverkningar som till exempel svår acne, humörsvängningar, impotens, fertilitetsproblem och allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar.
Det finns hjälp att få
Har du själv har problem med narkotika eller är orolig för en kompis kan du kontakta elevhälsan på skolan, ungdomsmottagningen eller vårdcentralen. Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.
Cannabishjälpen är en webbplats som ger professionellt stöd och behandling för dig som vill sluta med cannabis eller stöd för dig som är anhörig.
Hos Dopingjouren kan du få hjälp och stöd om du använder anabola androgena steroider. Du kan också kontakta Dopingjouren om du är orolig för någon annan persons användning av dopning. Du kan ringa anonymt till Dopingjourens telefonrådgivning på telefonnummer 020–546 987. Att ringa anonymt betyder att du inte behöver berätta vem du är.
Det finns en organisation för dig som är ung som heter BRIS - Barnens rätt i samhället. Till BRIS kan du ringa, mejla eller chatta för att prata med en kurator. Det är gratis och du kan prata anonymt. Ring till BRIS på telefonnummer 116 111.
Om du vill veta mer om narkotika kan du besöka webbplatserna:
Om du har spelproblem betyder det att du har svårt att kontrollera hur mycket pengar och tid du lägger på spel om pengar. Spelproblemen kan skada relationer, ekonomi och hälsa. Problemen drabbar dem som spelar för mycket, men också deras familjer, vänner och samhället i stort.
För mycket spelande kan leda till psykisk ohälsa som oro, ångest, depression och självmordstankar. Spelproblem får ekonomiska konsekvenser. Personer med spelproblem får svårt att betala räkningar, får betalningsanmärkningar och ofta stora skulder.
Det finns hjälp att få
Har du själv eller någon du känner spelproblem? Vill du förändra dina spelvanor kan du söka hjälp och råd på din vårdcentral eller socialtjänst. Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.
Stödlinjen är en webbplats som erbjuder stöd och hjälp till personer med spelproblem. Även den som är anhörig till personer med spelproblem kan få hjälp genom Stödlinjen. Du kan ringa anonymt till Stödlinjen och få stöd på telefonnummer 020–819 100. Att ringa anonymt betyder att du inte behöver berätta vem du är.
På webbplatsen Spelpaus.se kan du stänga av dig från allt spel som kräver registrering hos de spelbolag som har licens att bedriva spel om pengar i Sverige.