Bräcke

Senast uppdaterad: 3/12-2019

Bräcke kommun ligger mitt i Sverige, i Jämtlands län. I kommunen bor cirka 6500 personer. Bräcke kommun är en kommun med kontraster; höga berg, vackra dalar och sjöar med fina fiskevatten.

Kommunfakta

Folkmängd

6 387

Storlek till ytan

3 784 km²

Avstånd till större orter

  • Östersund 72 km
  • Sundsvall 120 km
  • Hudiksvall 193 km
En man i friluftskläder med ett fiskespö korsar en mindre fors i skogen.

Bräcke kommun har en levande landsbygd med rikt närings- och föreningsliv samt stark entreprenörsanda. Det är naturen som drar de flesta besökare till Bräcke kommun och friluftslivet är en stor del av både turismen och de bofastas liv. Skidåkning, skridskoåkning, vandringsleder, jaktupplevelser, svamp- och bärplockning är några av de aktiviteter som kommunens naturliv erbjuder.

Boende

Det finns flera olika typer av lägenheter att hyra inom Bräcke kommun. Allt från lägenheter med ett rum och kök till större lägenheter med fyra rum och kök. Dessa är fördelade på centralorterna Bräcke, Gällö, Pilgrimsstad och Kälarne. Hyresnivåer ligger från cirka 2 900 kronor per månad för en liten lägenhet till cirka 6 000 kronor per månad för en lägenhet med fyra rum och kök. Om du vill köpa din lägenhet eller bostad är priserna betydligt lägre än i storstäderna.

Vilka språkgrupper finns på orten?

De främsta språken förutom svenska är engelska, arabiska, tigrinska och somaliska.

Föreningar och organisationer

I kommunen finns ett stort antal föreningar med olika inriktning. Exempelvis idrottsföreningar, kulturföreningar, kyrkor och olika samfund. På kommunens hemsida kan du söka i föreningsregistret efter en förening som passar dina intressen.

En kille i tonåren sitter och täljer vid en lägereld en vinterdag. I bakgrunden går två människor ute på den snötäckta isen.

Vad finns i närområdet

I Bräcke finns också hälsocentral, barnavårdscentral och tandläkare. Länssjukhuset ligger i Östersund. I Bräcke tätort hittar du ett enkelt utbud av butiker. Där finns bland annat mataffärer, banker, blomsterbutiker, sport- och fritidsbutiker och järn- och färghandel. I kommunen finns också ett aktivt föreningsliv bland annat flera idrottsföreningar, Röda korset med secondhand-butik, Rädda Barnen, ABF, och olika religiösa föreningar. Svenska kyrkor finns i de flesta byar. Baptistförsamling och Elim-kapellet finns i Bräcke. I Östersund, cirka en timmes bilfärd från Bräcke, finns också en moské. I Östersund finns även större butikskedjor.

Två äldre trähus i Bräcke. Röda korset har sina lokaler i det ena huset.

Barnomsorg

Barnomsorgen i Bräcke kommun är väl utbyggd för barn mellan 1 och 5 år i form av förskola 1-5 år och föräldrakooperativ. Inom kommunen finns fem förskolor i kommunal regi samt tre föräldrakooperativ i enskild regi. De kommunala förskolorna är: Fjällsta förskola, Galaxens förskola (Gällö), Pilgrimens förskola (Pilgrimstad), Trollskogens förskola (Bräcke) och Ånäsets förskola (Kälarne).Föräldrakooperativen är: Busbua i Rissna, Lek och Bus i Kälarne, och Hyllan i Sörbygden.

Grundskolor och gymnasieskolor

Grundskolan är obligatorisk och för elever i åldrarna 7-16 år. Våra skolor är verksamheter i ständig utveckling som värnar om att skapa goda förutsättningar för elevernas kunskapsmässiga och sociala utveckling. I Bräcke kommun finns 5 grundskolor, Bräcke, Gällö, Kälarne, Fjällsta och Pilgrimstad. Jämtlands Gymnasium i Bräcke ingår i Jämtlands Gymnasieförbund och erbjuder utbildning inom, el- och energiprogrammet och hantverksprogrammet.

Collage om Bräcke som grundskolebarn har tillverkat är uppsatt på en vägg.

Utbildningsmöjligheter

Du som är mellan 20 och 64 år kan komplettera och läsa in grundskolan eller gymnasiet via den kommunala vuxenutbildningen i Bräcke. Du kan också gå en yrkesutbildning. På Lärcentrum i Bräcke kommun finns ett brett utbud av kurser och utbildningar. Du kan läsa på heltid eller deltid och även kombinera studierna med arbete. Vänd dig till Lärcentrums studievägledare för rådgivning och frågor om studiestöd. I Östersund, som ligger cirka 7 mil från Bräcke, finns Mittuniversitetet som är det närmaste universitetet.

Hälso- och sjukvård

Kommunen ansvarar för hälso- och sjukvård där insatser ges i hemmet till personer som inte kan uppsöka hälsocentral och som pågår i minst tre månader. Hälsocentral, barnavårdscentral och tandläkare finns inom kommungränsen. Det finns två hälsocentraler, i Bräcke och i Kälarne. På varje hälsocentral samarbetar personalen i olika vårdteam. I teamen ingår bland annat läkare, sköterskor, barnmorskor, BVC, sjukgymnast och psykosociala resurser.

Tolkhjälp

Vid alla kontakter med myndigheter, kommun och sjukvård har du rätt till tolkhjälp om du inte talar eller förstår svenska. Detta bokas i förväg av den aktuella samhällsinstansen.

Kommunikationer

I kommunen finns kollektiva trafikförbindelser. Information om tidtabeller och olika sätt att resa hittar du på kommunens hemsida.

Ett tåg från Norrtåg står på stationen. I förgrunden en skylt med avgående och ankommande tåg.

Läs mer om kollektivtrafiken i kommunen.

Arbete och företagande

I Bräcke finns ett stort antal småföretag och basen är trä- och metallarbete. Många människor i kommunen får sin försörjning av skogsbruket, genom röjning, sågverk och vidareförädling av träprodukter. Kommunen är också känd för att ha duktiga mathantverkare. Under de närmaste åren kommer det att finnas stor efterfrågan på servitörer, kockar, läkare, förskolelärare, plåtslagare och elektriker i Bräcke och närliggande kommuner. Det kommer också att finnas möjligheter att hitta jobb inom vård och omsorg, skogsbruk, svets och verkstad samt transport.

Arbetsförmedlingen kan erbjuda dig ett flertal utbildningar och arbetsförberedande insatser inom pendlingsavstånd. Detta kan öka dina möjligheter att få ett jobb. Det handlar exempelvis om utbildningar inom vård och omsorg, svets- och plåtbearbetning, yrkesförare, lagerarbete, verkstadsteknik, restaurangarbete, försäljning och kundservice. Mer information finns hos Arbetsförmedlingen.