Lerum

Senast uppdaterad: 23/7-2019

Lerum är en familjevänlig kommun med bra kommunikationer till grannstaden Göteborg!

Kommunfakta

Folkmängd

42 221

Storlek till ytan

259 km²

Avstånd till större orter

  • Göteborg 22 km
  • Borås 27 km
Människor i bakgrunden och en fontän i förgrunden på ett torg i Lerum.

Foto: Emelie Asplund

Boende

Du som erbjuds att flytta till Lerum får tillgång till en möblerad lägenhet som du får bo i tills du har fått ett eget förstahandskontrakt för en lägenhet som du hyr. Kommunen hjälper dig att söka lägenhet. Det tar cirka ett år innan du får erbjudande om ett eget förstahandskontrakt.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Lerum är elva procent av befolkningen född i ett annat land. Modersmålsundervisning ges på flera olika språk, bland annat arabiska, bosniska, serbiska, kroatiska, persiska, kurdiska, ryska och polska.

Föreningar och organisationer

I Lerum finns många föreningar av olika slag, bland annat sport- och idrottsföreningar och kultur- och fritidsföreningar. Det finns föreningar för både barn och vuxna. Samtliga föreningar finns listade i ett föreningsregister.

Barn springer i full fart i Lerums-loppet.

Foto: Lennart Nordin

Vad finns i närområdet

Lerums kommun består av flera samhällen, bland annat Lerum, Gråbo och Floda. Det finns ett centrum i varje samhälle med ett utbud av service och handel. Lerums centrum är det största med ett stort utbud av medborgarservice och affärer. Här finns kommunhuset, medborgarkontor, socialtjänst, bibliotek, Arbetsförmedling, apotek, vårdcentral med mer.

Pojke får hjälp av bibliotekarien på biblioteket.

Foto: Emelie Asplund

I Gråbo centrum finns bland annat livsmedelsaffär, pizzeria, apotek och bibliotek.

Strax utanför Lerums centrum finns flera andra mataffärer, bland annat lågpriskedjan Lidl. Fem kilometer utanför Lerum centrum ligger området Hulan, där ligger bland annat stormarknaden Ica Kvantum.

I Lerums centrum ligger det populära äventyrsbadet Vattenpalatset. Hit kommer barn och vuxna från hela Göteborgsregionen för att bada.

Barnomsorg

I Lerums kommun finns det över 50 förskolor och familjedaghem med kompetent och engagerad personal. Det finns både kommunala och privata alternativ.

Förskolebarn ute på promenad.

Foto: Mattias Jansson

Grundskolor och gymnasieskolor

Lerums kommun har ett brett utbud av utbildningsmöjligheter - från förskolor, familjedaghem och grundskolor till gymnasium och vuxenutbildning. Det finns både kommunala och privata alternativ. I Lerums centrum ligger Lerums Gymnasium som erbjuder flera gymnasieprogram. Det finns också flera skolor i kranskommunerna att välja mellan, exempelvis i Göteborg, Borås eller Alingsås.

Utbildningsmöjligheter

Lerum erbjuder många möjligheter för den som vill studera som vuxen. På Lerums vuxenutbildning kan du läsa SFI, svenska för invandrare, och många andra kurser och utbildningar. Det finns kurser i bland annat omvårdnad, samhällsvetenskap och datoranvändning. Tåget till Göteborg tar endast 19 minuter och där finns ännu fler utbildningsalternativ, till exempel Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola.

Studenter som fikar tillsammans.

Foto: Emelie Asplund

Hälso- och sjukvård

Det finns ett bra utbud av hälso- och sjukvård i Lerums kommun. Det finns tre vårdcentraler centralt placerade i Floda, Gråbo och Lerum. På vårdcentralerna finns också Barnavårdscentraler (BVC) och Barnmorskemottagningar. I Lerums centrum finns också Barn- och ungdomsmedicinsk mottagning, ungdomsmottagning, Barnmorskemottagning och rehabiliteringsmottagningar. Det finns också flera tandvårdsmottagningar i Lerums kommun, både privata och offentliga alternativ. Folktandvården finns i Floda, Gråbo och i Lerums centrum. I Göteborg finns flera stora sjukhus med specialistmottagningar samt förlossningskliniker.

Tolkhjälp

Möjligheten att få tolk finns vid alla kontakter med myndigheter.

Kommunikationer

Tåget mellan Lerum och Göteborg tar endast 19 minuter och bussen tar 28 minuter. Både tågen och bussarna går ofta. Bilvägen mellan Lerum och Göteborg är en väl utbyggd motorväg. Det korta avståndet mellan Lerum och Göteborg lämpar sig utmärkt för att pendla. Många människor som bor i Lerum arbetar i Göteborg. All information om tider och priser finns på Västtrafiks hemsida.

Perrong med människor som ska gå på ett tåg.

Foto: Emma Söderblom

Arbete och företagande

De största yrkena i Lerum är inom utbildning och vård- och omsorg. Andra vanliga yrken är inom handel, bygg och företagstjänster. I grannstäderna Göteborg och Borås finns arbeten för alla typer av yrken!