Om Informationsverige.se - Guiden till svenska samhället

Senast uppdaterad: 20/5-2020

Informationsverige.se är länsstyrelsernas webbplats med information om Sverige för dig som är asylsökande eller nyligen har fått uppehållstillstånd.

Varför finns Informationsverige.se?

Webbplatsen ska vara en hjälp för dig och ge dig ökade möjligheter att själv kunna påverka din situation i Sverige.

Här ska du kunna hitta svar på frågor om hur svenska samhället fungerar. Du hittar också information om vilka myndigheter som du kommer i kontakt med under din första tid i landet. Du kan följa steg för steg hur det fungerar från det du söker asyl tills dess du är delaktig i det svenska samhället och jobbar eller studerar.

Informationsverige.se har byggts upp med hjälp av referensgrupper med asylsökande och personer som nyligen har fått uppehållstillstånd. Tack vare deras hjälp så kan du läsa om sådant som kan vara svårt att ta reda på eller sådant som du kanske inte känner till att du behöver veta.

Vem ligger bakom Informationsverige.se?

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har ansvar för att förvalta Informationsverige.se i samarbete med övriga länsstyrelser i Sverige. Länsstyrelserna samarbetar med Arbetsförmedlingen och Migrationsverket så att informationen på webbplatsen är aktuell och korrekt.

Vad kan du hitta på Informationsverige.se?

På Informationsverige.se får du samlad information om det svenska samhället. Du kan läsa om hur Sverige styrs och hur du kan vara med och påverka. Du kan få information om hur det svenska trygghetssystemet med ekonomiska stöd fungerar och hur den svenska hälsovården och sjukvården fungerar. Det finns även sidor där du kan börja träna svenska, sidor som riktar sig till dig som är förälder samt en ordlista med viktiga ord.

Webbplatsen är en kostnadsfri guide till det svenska samhället på 10 språk. Den går bra att använda på dator, surfplatta och mobil. Här finns främst information och verktyg för dig som är asylsökande eller nyligen har fått uppehållstillstånd men även en del resurser för dig som arbetar med personer inom dessa grupper.

Filmen om Informationsverige.se