Hur bor människor?
Senast uppdaterad: 13/12-2023
Det här temat handlar hur människor bor i Sverige. Det finns olika sätt att bo. Man kan till exempel bo i ett rum, i en hyreslägenhet i ett höghus eller i ett eget hus.
Du kommer få läsa om olika sätt att bo och om hur du hittar ett boende. Du kommer också få läsa om bostadsbrist och hemlöshet.
Alla har rätt till bostad. Att du har rätt till bostad betyder att du kan söka hjälp att få någon form av boende om du inte har någonstans att bo. Kommunen har ett ansvar för att det finns bostäder till kommunens invånare.
Du har också rätt att flytta och välja var i Sverige du ska bo.
Att bo i Sverige
Sverige ligger i norra Europa på den östra delen av den Skandinaviska halvön. Området med Sverige, Danmark, Norge, Island och Finland heter Norden. Sverige är ett stort och avlångt land. Sverige delas in i tre delar: Götaland i söder, Svealand i mitten och Norrland i den norra delen av landet. Sverige delas också in i 25 landskap, 21 län och 290 kommuner.
Det bor i dag ungefär tio miljoner personer i Sverige. Ungefär fyra miljoner personer bor i och omkring de tre största städerna i landet: Stockholm, Göteborg och Malmö. Stockholm är Sveriges huvudstad.
Naturen i norra och södra Sverige ser mycket olika ut. I de norra delarna av Sverige finns det fjäll, skogar och sjöar. Flera av Norrlands floder används för att få ut energi genom vattenkraft. I mitten av Sverige finns det mycket skog. I södra Sverige finns det mycket jordbruk och slätter. På västkusten och östkusten finns många öar och kuststräckor. De största öarna heter Öland och Gotland och ligger på östkusten söder om Stockholm. Sveriges högsta berg ligger i norra Sverige. Det heter Kebnekaise och är 2 099 meter högt.
Att resa inom Sverige
Sverige har många vägar för biltrafik och järnvägar för tågtrafiken, framförallt i områden där det bor många människor. Det finns mest järnväg runt Stockholm, Göteborg och i södra Sverige. I norra Sverige är det vanligare att resa med buss eller egen bil. Den som ska resa långt i landet kan ta flyget. Det finns flygplatser vid de flesta större städer.
I de allra flesta städer finns kollektivtrafik som är tillgänglig för alla.
Det kan vara till exempel bussar, spårvagnar, tunnelbanor och färjor som går mellan olika hållplatser i städerna, eller tåg och bussar som går mellan städer och på landsbygden. Till Gotland går färjor från fastlandet.
För att åka kollektivt krävs det att du har köpt en biljett.
Olika sätt att bo
I Sverige kan du bo på olika sätt. Du kan hyra eller köpa en lägenhet. Du kan hyra eller köpa ett hus. Här hittar du information om olika sätt att bo.
I alla Sveriges kommuner finns det lokala bostadsbolag där du kan söka hyreslägenheter. Bolagen kan ägas av personer eller av en kommun. Ett bostadsbolag som kommunen äger kallas för allmännyttigt bostadsbolag. Om du bor i en hyresrätt kallas det för att vara hyresgäst. Då hyr (lånar) du lägenheten av en hyresvärd, det vill säga det bolag som äger lägenheten.
En del hyresvärdar kan begära deposition när du hyr en lägenhet. Deposition är en summa pengar du lämnar som säkerhet till hyresvärden under hyresperioden. När du flyttar ut får du tillbaka pengarna. Hyresvärden kan ha rätt att behålla pengarna om du skadat lägenheten eller om du inte städat lägenheten när du flyttar ut.
När du hyr en lägenhet ska du betala hyra varje månad.
En bostadsrätt är en lägenhet som du måste betala en insats för. Det betyder att du köper en andel i en förening som äger fastigheten (huset). Du blir då medlem i föreningen och får använda lägenheten.
När du bor i en bostadsrätt måste du betala en avgift till föreningen varje månad. Om du har lånat pengar till lägenheten måste du också betala ränta och amortering till banken.
I kommunerna finns det lokala fastighetsmäklare och bostadsbolag som visar vilka lägenheter som är till försäljning. På kommunernas egna hemsidor kan du ofta hitta vilka lokala bolag finns. Du kan även leta själv efter bostadsrätter till salu på internet.
I Sverige kan du både köpa och hyra hus. Om du vill köpa ett hus kan priserna variera väldigt mycket mellan storstäder, mindre orter och landsbygden. I kommunerna finns det lokala fastighetsmäklare och bostadsförmedlare som visar vilka hus som är till försäljning. Du kan också köpa en tomt och bygga ditt eget hus.
Att hyra i andra hand är vanligt i Sverige. Det innebär att du hyr av personen som har förstahandskontrakt på lägenheten. Det går även att hyra i andra hand av personer som har en bostadsrätt eller äger ett hus.
Om du vill hyra en lägenhet i andra hand är det viktigt att ta reda på om hyresvärden har godkänt uthyrningen.
Tänk på att skriva kontrakt när du ska hyra i andra hand. Om du inte har skrivit kontrakt kan du tvingas flytta om den som har kontrakt i första hand kräver det. Innan kontrakt skrivs är det viktigt att känna till vilka rättigheter du har när du hyr i andra hand.
Du ska inte behöva betala för hög hyra när du hyr en lägenhet i andra hand. Hyran måste vara rimlig. Det betyder att det finns regler för hur hög hyran får vara. Om hyran för en lägenhet är mycket högre jämfört med liknande lägenheter i samma område kan det vara så att hyran är orimligt hög.
Om du tror att du betalar för hög hyra kan du berätta det för hyresvärden. Om ni inte är överens om hyran kan du kontakta Hyresnämnden. Hyresnämnden kan då göra en bedömning av vad som är en rimlig hyra för just din lägenhet.
Det går också att hyra ett rum i någons lägenhet eller hus. Du bor då tillsammans med personen som har kontrakt på bostaden eller äger den. Detta kallas för att vara inneboende. Regler och uppsägningstid gäller även när du är inneboende. Tänk därför på att skriva kontrakt när du vill hyra ett rum i någons lägenhet eller hus.
Ett kollektiv består av flera personer som bor tillsammans. Ofta delar personerna i kollektivboendet på vissa saker. Ett kollektivboende kan vara ordnat på olika sätt. Ofta har du ett eget rum, men delar på till exempel kök och toalett med de andra som bor där.
Sociala hyreskontrakt är en boendelösning för personer som inte kan ordna eget boende. Det kan vara ett tillfälligt boende för nyanlända flyktingar eller en skuldsatt barnfamilj. Det kan också vara en träningslägenhet för en person med missbruk eller psykiska problem.
Det är kommunen som kan ordna ett socialt hyreskontrakt. Man behöver ofta uppfylla vissa krav för att beviljas ett socialt hyreskontrakt. Boendet är bara tillfälligt. Det vanligaste är ett andrahandskontrakt som innehåller särskilda villkor.
Känner du till vilka bostadsbolag som finns i din kommun?
Vet du vad ränta och amortering är? Om inte, vet du var du kan hitta information om detta?
Vad är viktigt att du tänker på om du hyr en bostad i andra hand?
Har du erfarenhet av att hyra i andra hand?
Så hittar du ett boende
I en del kommuner är det ganska lätt att hitta lägenheter och i andra är det svårare. I många kommuner behövs det framför allt fler hyreslägenheter.
Exempel: Miriam letar bostad
Miriam letar efter en lägenhet. Flera gånger i veckan går hon in på olika webbplatser med bostadsannonser för att se om det finns lediga lägenheter. Så fort det dyker upp en lägenhet som passar Miriam söker hon den. Flera gånger i veckan kollar hon också sin e-post så att hon inte missar ett lägenhetserbjudande. Hon gör så för att snabbt tacka ja innan erbjudandet går vidare till någon annan.
Leta bostad
I många kommuner finns det en bostadsförmedling. Bostadsförmedlingen brukar ha en webbsida på internet där du kan anmäla dig och söka efter lediga lägenheter.
När du har anmält dig måste du gå till webbsidan ofta för att se om det har kommit några nya lediga lägenheter. Om du ser en annons om en lägenhet kan du söka den lägenheten.
När sista anmälningsdagen för en lägenhet har gått ut väljer hyresvärden vilka personer som får komma och titta på lägenheten. Många hyresvärdar har ett kösystem vilket gör att den som stått länge i kö har större chans att få lägenhet.
När du har sökt en lägenhet är det också viktigt att hålla koll på din e-post så att du inte missar ett erbjudande. Du måste vara snabb med att tacka ja om du får ett erbjudande om en lägenhet. Annars kan lägenheten gå vidare till någon annan.
Svedala kommun har gjort en film om hur man hittar en bostad. Filmen finns på arabiska, dari, engelska, somaliska och svenska.
Har du sökt bostad via olika bostadsbolags webbplatser?
Vad krävs för att söka bostad digitalt?
Tips till dig som söker lägenhet
Ibland räcker det inte att söka lägenhet hos en bostadsförmedling. Det kan också vara bra att kontakta en hyresvärd direkt. De flesta stora hyresvärdarna har egen webbsida där du kan anmäla ditt intresse för en lägenhet. Använd också dina kontakter, släktingar och vänner, för att få information om lediga lägenheter.
Ett annat sätt att hitta lägenhet kan vara att sätta upp lappar i affärer, bibliotek, trappuppgångar eller på andra ställen där det finns anslagstavlor.
Du kan också hitta annonser om lediga lägenheter i olika dagstidningar och på olika webbsidor på internet. Där kan du hitta lägenheter som du kan hyra i andra hand, alltså inte direkt av hyresvärden utan av en annan hyresgäst.
Det finns flera webbplatser med bostadsannonser där du kan hitta lägenheter att hyra i andra hand. Du kan både svara på annonser och lägga ut egna annonser om att du söker bostad. Du kan också söka bostad i sociala medier.
Kom ihåg att alltid skriva ett kontrakt med den du ska hyra av innan du betalar för lägenheten eller rummet. Det är viktigt att inte betala deposition till någon innan du och hyresvärden skrivit kontrakt. Annars riskerar du att bli lurad på pengar.
Finns det likheter kring hur man söker bostad mellan Sverige och det land eller de länder du bott i tidigare? Vilka i så fall?
Vad är bra att tänka på när man söker lägenhet?
Har alla ett hem?
I och omkring stora städer är det mycket svårt att hitta hyreslägenheter. Vissa delar av staden är extra populära att bo i och där är det ofta extra svårt att hitta lägenheter att hyra. Många väljer att bo i de stora städerna. I dessa städer finns det också många andra som behöver bostad vilket skapar stor konkurrens om bostäderna. Det är vanligt att bli inneboende eller hyra lägenhet i andra hand. Det kan vara lättare att hitta en lägenhet utanför de stora städerna. Oftast finns det bra buss- och tågförbindelser för den som vill resa in till större städer.
Tidigare var staten mer inblandad i bostadsbyggandet. Nu är det kommunen som planerar var och när något ska byggas. Både privata och kommunala företag bygger bostäder.
Kommunen har ett ansvar för att alla invånare har en bostad. För vissa grupper har kommunen ett särskilt ansvar. Det gäller vissa äldre personer, vissa personer med funktionsnedsättning, vissa nyanlända som fått uppehållstillstånd och asylsökande barn som har kommit utan sina föräldrar.
Det är brist på bostäder på många platser i Sverige. Anledningen är att det inte byggs tillräckligt många bostäder samtidigt som befolkningen har ökat under en lång tid. Det är många saker som påverkar bostadsbyggandet. Bland annat om det finns mark att bygga på och om de som bygger bostäder kan tjäna pengar på det.
Nya bostäder har ofta en hög hyra vilket gör att många inte har råd att bo där. Det betyder att många som är i behov av en bostad måste söka äldre bostäder som har en lägre hyra eller försöka att hitta en bostad i andra hand. Det är särskilt svårt att få en bostad för de som inte har så mycket pengar, som har stått kort tid i bostadskö eller som har få kontakter med personer som kan tipsa dem om en bostad.
Bristen på bostäder leder till segregation, trångboddhet och hemlöshet. Det kan också leda till att människor tvingas bo kvar länge i tillfälliga boenden.
Antalet personer som behöver samhällets hjälp att hitta en bostad har ökat på senare år. Därför har också antalet sociala kontrakt på bostäder som hyrs ut av kommunernas socialtjänster ökat.
Svedala kommun har gjort en film om boendesituationen i Sverige. Filmen finns på arabiska, dari, engelska, somaliska och svenska.
Segregation handlar om att olika människor lever och arbetar åtskilda från varandra. Det kan vara att människor är uppdelade utifrån sin inkomst, etnicitet eller sitt kön. Detta innebär att människor med samma bakgrund ofta bor och arbetar tillsammans eller går i samma skola.
Två olika typer av segregation är bostadssegregation och boendesegregation.
Bostadssegregation betyder att olika typer av bostäder finns i olika områden, till exempel hyresrätter i ett visst område och villor i ett annat område. Boendesegregation betyder att olika grupper av människor lever i olika områden. Till exempel kan de som tjänar mycket pengar bo i ett visst område, och de som tjänar lite pengar bo i ett annat område. Det område människor bor i kan påverka vilka möjligheter man har i livet. Det kan till exempel påverka möjligheten att få ett arbete eller möjligheten att gå i en bra skola. Det kan också skilja många år i livslängd för personer som bor i olika områden.
Bristen på bostäder gör att vissa människor tvingas bo trångt. Oftast bor människor trängre i vissa områden. Att bo trångt är vanligast bland unga vuxna, utrikesfödda och framförallt bland personer som inte har så mycket pengar. Att bo trångt påverkar människor på olika sätt. Det kan till exempel påverka barns möjlighet till att göra skolarbeten i en lugn miljö.
Att människor blir hemlösa kan bero på många olika saker. Någon kan ha blivit hemlös på grund av problem med missbruk. För andra kan orsaken vara psykisk sjukdom, skilsmässa, att de lämnat en våldsam partner eller att de blivit vräkta från sin bostad.
Hemlöshet kan också ha helt andra orsaker, som till exempel att det saknas bostäder med rimliga hyror eller att hyresvärdar kan ha höga inkomstkrav.
I Sverige har Socialstyrelsen ansvar för att följa hur hemlösheten utvecklas. Socialstyrelsen är en statlig myndighet. Enligt Socialstyrelsen räknas du som hemlös om du sover på gatan, men också om du bor tillfälligt och utan kontrakt hos familj eller bekanta.
Socialtjänsten i kommunen arbetar med att hjälpa människor i hemlöshet på olika sätt. Till exempel genom att ordna tillfälliga boenden, platser på akuta boenden eller bidrag till boende på vandrarhem.
Om du inte betalar hyran kan hyresvärden säga upp ert avtal. Då får du inte bo kvar i lägenheten. Det kallas att bli vräkt. Om du blir vräkt från din bostad kan det vara mycket svårt att få en annan bostad. Det är Kronofogdemyndigheten som ansvarar för att vräka de som ska vräkas. Kronofogdemyndigheten kallas ofta för Kronofogden.
Du som hyresgäst har ett ansvar att söka hjälp om du inte kan betala hyran. Om du inte kan betala din hyra eller riskerar att bli vräkt kan du kontakta socialtjänsten. Socialtjänsten kan ge dig råd och stöd för att öka dina möjligheter att få behålla din bostad.
Samhället har ett ansvar att hjälpa personer som riskerar att bli vräkta. Socialtjänsten, hyresvärden och kronofogden ska samarbeta för att undvika att någon blir vräkt. Till exempel genom att socialtjänsten tidigt tar kontakt med hyresgästen för att erbjuda stöd. Det är också viktigt att hyresvärden ger dig som hyresgäst information om vilka rättigheter och skyldigheter som gäller när du hyr en bostad.
Hur tror du att människors framtid kan påverkas av området de bor i?