Skatt och deklaration

Senast uppdaterad: 16/7-2024

Om Sverige - ett material för samhällsorientering.

Den här texten handlar om skatt och deklaration. Pengarna du betalar i skatt går till staten så att staten kan betala ut bland annat barnbidrag, bostadsbidrag och sjukpenning. Skattepengarna betalar också för skolor, sjukvård, polis och bibliotek.

Man fyller i inkomstdeklaration.

I den här texten kommer du få läsa om hur det svenska skattesystemet fungerar. Du kommer också få läsa om deklaration och hur du gör för att deklarera.

Alla har rätt till arbete. Det innebär en rätt att inte uteslutas från arbetslivet. Var du kommer ifrån, vilket kön du har eller hur gammal du är ska inte påverka dina chanser till arbete.

Det finns flera rättigheter kopplade till arbete. Till exempel har du rätt till rättvisa arbetsförhållanden, rätt till lika lön för lika arbete och rätt att gå med i en fackförening. Du har också rätt till vila och fritid från arbetet.

Det är också en rättighet för föräldrar att kunna kombinera familjeliv och arbete. Barn har rätt att skyddas från att utföra arbete som är skadligt eller hindrar barnets utveckling och skolgång.

Vad är skatt?

Skatt är en avgift för att betala för offentliga utgifter. Vi betalar skatt på vår inkomst, och på varor och tjänster.

Skatt är en stor och viktig inkomst för ett land. I Sverige används pengarna till sjukvård, skola, vägar, kollektivtrafik, bibliotek med mera.

Det finns olika typer av skatter. Ett exempel är skatten du betalar på din lön när du arbetar. Denna skatt kallas inkomstskatt. Skatten dras automatiskt från din lön innan lönen betalas till dig. Lönen du får in på ditt konto är alltså pengarna du har kvar att leva på.

Det svenska skattesystemet är uppbyggt så att de som tjänar mer pengar betalar mer i skatt. Vi betalar skatt i den kommun och region där vi bor. Skatten är olika i varje kommun. Den brukar vara 29–35 procent av inkomsten. De som har inkomster över en viss nivå betalar även skatt till staten.

Deklaration

Skatteverket är den myndighet i Sverige som har ansvar att se till så att privatpersoner och företag betalar skatt.

Varje år måste alla som har tjänat pengar berätta det för Skatteverket. Det kallas att deklarera. Det gäller både för privatpersoner och företag.

Skatteverket skickar en deklarationsblankett till den som ska deklarera i början av året. På blanketten står det hur mycket du har tjänat under året som gått. Du ska kontrollera att uppgifterna stämmer.

Om uppgifterna stämmer ska du godkänna deklarationen. Du kan godkänna din deklaration genom att skicka ett sms, ringa, använda Skatteverkets app eller e-tjänsten på Skatteverkets webbplats. E-tjänsten finns bara på svenska.

Om uppgifterna i deklarationen inte stämmer ska du ändra dem. Du kan ändra din deklaration i e-tjänsten på Skatteverkets webbplats. E-tjänsten finns bara på svenska.

Om du inte har möjlighet att deklarera genom att skicka ett sms, ringa, använda appen eller e-tjänsten, kan du deklarera på pappersblanketten och skicka in den till Skatteverket.

Om du inte fått någon deklarationsblankett hemskickad till dig, kan det ändå vara så att du ska deklarera.

På Skatteverkets webbplats kan du beställa en deklarationsblankett från Skatteverkets beställningstjänst. Beställningstjänsten finns bara på svenska.

Om du behöver hjälp med din deklaration kan du kontakta Skatteverket. Du kan ringa, mejla eller besöka ett servicekontor. På servicekontoret kan du få hjälp av personal på svenska och engelska. Om du behöver få hjälp på ett annat språk kan personalen anlita en tolk åt dig.