Starta eget företag

Senast uppdaterad: 27/2-2024

Om Sverige - ett material för samhällsorientering.

Den här texten handlar om att starta eget företag. Att starta ett eget företag kan vara ett bra alternativ till att söka ett arbete i Sverige.

Du kommer få läsa om vad som krävs för att starta ett företag i Sverige. Du kommer också få läsa om vilken hjälp och stöd du kan få om du vill starta ett eget företag.

Alla har rätt till arbete. Det innebär en rätt att inte uteslutas från arbetslivet. Var du kommer ifrån, vilket kön du har eller hur gammal du är ska inte påverka dina chanser till arbete.

Det finns flera rättigheter kopplade till arbete. Till exempel har du rätt till rättvisa arbetsförhållanden, rätt till lika lön för lika arbete och rätt att gå med i en fackförening. Du har också rätt till vila och fritid från arbetet.

Det är också en rättighet för föräldrar att kunna kombinera familjeliv och arbete. Barn har rätt att skyddas från att utföra arbete som är skadligt eller hindrar barnets utveckling och skolgång.

Vad krävs för att starta ett företag i Sverige?

Du behöver en affärsidé och en affärsplan för att starta ett företag i Sverige. Du behöver också kunskap om administration och ekonomi.

Företagsskatt

För att få starta ett eget företag måste du även vara godkänd för företagsskatt. Företagsskatt förkortas alltid till F-skatt.

Du kan ansöka om att bli godkänd för F-skatt på Skatteverkets webbplats.

Hjälp från Arbetsförmedlingen

Om du vill starta eget företag kan du få hjälp och råd från till exempel Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen har ett program som kallas "Stöd till start av näringsverksamhet". Kontakta Arbetsförmedlingen om det kan vara aktuellt för dig att delta.

Arbetsförmedlingen vill se din affärsidé och affärsplan för att bedöma om de tror att du kommer att lyckas med ditt företag.

Hos Arbetsförmedlingen kan du få hjälp med:

  • Praktik inom det yrke eller bransch du tänker starta företag.
  • Utbildning med tolk om de regler som gäller för företagare om skatter, bokföring och tillstånd för olika branscher.
  • Stöd av en mentor och enskild rådgivning på ditt hemspråk.
  • Vägledning till olika kontakter och nätverk i olika branscher.
  • Uppföljning av hur det går i ditt företag på ditt hemspråk.

Rådgivning för att starta eget företag

Det kan vara bra att ta hjälp av en rådgivare innan du startar ett företag. Webbplatsen verksamt.se har samlat flera olika rådgivare som hjälper dig som är ny i Sverige.

Skatteverket erbjuder gratis informationsträffar på många orter i Sverige. Det finns informationsträffar för dig som ska starta företag där Skatteverket visar dig hur du registrerar ditt företag och ger dig tips inför företagsstarten.