Din säkerhet

Senast uppdaterad: 23/5-2023

Om Sverige - ett material för samhällsorientering.

Den här texten handlar om din säkerhet. Du kommer få läsa om hur du kan förhindra olyckor och hur du ska agera i akuta allvarliga situationer.

En person ger hjärt-och lungräddning på en annan person som ligger ner.

Du kommer också få läsa om bland annat trafiksäkerhet, hur viktigt det är att kunna simma och hur du kan förbereda dig för krissituationer.

Alla har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet. Alla har rätt att leva ett liv utan våld, kriminalitet och trakasserier. Till exempel ska barn inte vara oroliga för våld i familjen, inga kvinnor ska behöva utstå sexuella övergrepp och äldre personer ska inte vara rädda för rån och inbrott.

Det svenska samhället är tryggt för de flesta. Men inte alltid. Precis som i alla andra länder sker brott. Men ingen ska vara rädd för att anmäla ett brott till polisen. Och den som blir misstänkt för ett brott ska veta att domstolarna ställer höga krav på bevisning innan någon blir fälld.

Kriminalitet stoppas inte bara av polis. Hemmen, skolorna, arbetsplatser, idrottsföreningar och äldre kompisar måste hjälpas åt.

Akuta situationer

Akut sjukvård

Om du eller någon annan är mycket svårt sjuk eller allvarligt skadad ska du söka hjälp på en akutmottagning. Akutmottagningen finns på ett sjukhus och är öppen dygnet runt alla dagar om året.

Om du eller någon annan mår mycket psykiskt dåligt och snabbt behöver hjälp ska du åka till en psykiatrisk akutmottagning. Du kan ringa telefonnummer 1177 för att få veta vart du ska åka.

Om det är en nödsituation och fara för någons liv ska du ringa telefonnummer 112. Då får du snabbt hjälp och en ambulans som kör till akutmottagningen.

En gul och grön ambulans.

112 och 114 14

På telefonnummer 112 får du kontakt med ambulans, polis och räddningstjänst. Du ska bara ringa 112, inte fler siffror. Ring 112 om:

  • Du ser ett brott.
  • Någon nyligen har gjort något brottsligt mot dig.
  • Du behöver akut hjälp från polis, ambulans eller räddningstjänst, till exempel om någon är allvarligt skadad och behöver vård.

Det finns alltid någon som svarar på 112, varje dag och natt hela året. De som svarar pratar svenska och engelska. Det finns också tolk. Personen som svarar har flera frågor till dig. Du får svara på vad som har hänt och om någon är skadad. Du får berätta var hjälpen behövs, vem som ringer och från vilket nummer du ringer. Du måste svara på frågorna så att rätt hjälp ska komma till rätt plats, så snabbt som möjligt.

Om det inte är en akut situation finns det ett annat telefonnummer till polisen som du kan ringa.

Ring 114 14 om:

  • Du vill anmäla ett brott som har hänt.
  • Du vill tipsa polisen om brott.
  • Du vill ha information om pass.
  • Du vill ha adresser till polisen.
  • Du vill ha information om polisens öppettider.

Det är en telefonsvarare som svarar på nummer 114 14. Du får prata in ett meddelande och säga varför du ringer. Om du säger ”Anmälan” får du prata med en person hos polisen. Nummer 114 14 är öppet varje dag och natt hela året. De som svarar pratar svenska och engelska. Du ska bara ringa 114 14, inte fler siffror.

Räddningstjänsten

Räddningstjänsten släcker eld vid bränder och hjälper till vid olyckor i trafiken eller på havet. Räddningstjänsten arbetar också med att förhindra att det börjar brinna. Den kan till exempel berätta om hur brandvarnare och brandsläckare fungerar. Räddningstjänsten kallas också brandkåren och hör till kommunen.

Viktigast om du ser en brand är att ringa 112! Du ska berätta vad som har hänt och vilka skador som syns. Du måste också tala om adressen och var hjälpen behövs och vem du är som ringer.

Litar folk på polisen i det land eller de länder du bott i tidigare?

Tror du att folk litar på polisen i Sverige?

Förhindra olyckor

Ett hem ska vara en trygg och säker plats för alla, både vuxna och barn. Men även hemma finns det faror, kanske särskilt för barn. Om det bor små barn hemma hos dig är det viktigt att du gör ditt hem säkert för dem. Förvara till exempel mediciner, tvättmedel, små batterier och annat som kan orsaka förgiftning och skador så att barn inte kommer åt dem.

Barn utforskar nyfiket sin omgivning utan att vara medvetna om alla risker som finns runt omkring dem.

En brand kan utvecklas väldigt fort. Ett rum kan vara helt övertänt på fem minuter. Det viktigaste för att kunna släcka en brand är att upptäcka den i tid.

Förvara aldrig brandfarliga vätskor och gas i hemmet. Lämna aldrig tända ljus utan uppsikt.

Brandvarnare

Brandvarnare är en apparat som känner av rök. Den kan varna dig när det börjar brinna. Brandvarnare räddar många liv varje år. Brandvarnare ska placeras i taket. Kontrollera att de fungerar genom att trycka på testknappen varje månad. De farligaste bränderna startar på natten. Röken kan förgifta dig så att du inte vaknar. Men en brandvarnare tjuter högt och väcker dig.

En vit brandvarnare.

Brandsläckare och brandfilt

Små bränder kan du släcka själv med hjälp av brandsläckare och brandfilt. Förvara dem så att de är lätta att komma åt. Ta reda på hur du använder dem. När det brinner finns ingen tid att fundera på det.

En röd brandsläckare och en brandfilt.

Brand på spisen

Många bränder startar på spisen. Det är lätt att glömma att en spisplatta är på. Om det börjar brinna i en kastrull eller en stekpanna ska du kväva elden med ett lock eller en brandfilt. Häll inte vatten på en kastrull eller en stekpanna om det är fett eller olja som brinner. Då kommer det att börja brinna ännu mer.

En spisvakt är en anordning som kan stänga av elen och tjuta om det finns risk för brand på spisen. Du måste ha tillstånd av den som äger fastigheten för att installera en spisvakt.

Gör så här om det börjar brinna:

  • Rädda – rädda personer som är i fara, men ta inga risker. Tänk på att brandrök är giftig. Kryp längs golvet för att ta dig ut. Stäng fönster och dörrar.
  • Varna – varna dem som hotas av branden.
  • Larma – sätt på brandlarmet om det finns och ring 112 från en säker plats. Möt Räddningstjänsten när den kommer.
  • Släck – om du har släckutrustning kan du börja släcka. Spruta med en brandsläckare mot glöden – inte på elden.

I Sverige finns ett mål att ingen människa ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Det målet kallas för Nollvisionen. Men för att det ska bli så måste vi alla följa trafikreglerna och visa hänsyn till andra i trafiken. Därför får du inte köra snabbare än den tillåtna hastigheten på vägen. Du får inte köra bil när du har druckit alkohol. Det finns också mediciner som du inte får ta när du ska köra bil. Du får inte heller använda mobiltelefonen när du kör.

I Sverige finns det en lag som säger att alla som åker bil ska använda bilbälte, både i framsätet och baksätet. Barn som är kortare än 135 centimeter ska dessutom använda en särskild skyddsanordning: babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde.

En svart bilbarnstol för spädbarn.

Cyklister och gående

Det finns också trafikregler för dig som cyklar och går. En cykel måste ha belysning, reflexer och broms. Alla som är yngre än 15 år måste ha cykelhjälm. Du kan få böter om du skjutsar ett barn på cykel, om barnet inte har hjälm. Du ska cykla på höger sida. Du får inte cykla på gångbanor.

Du ska gå på gångbana eller trottoar om det finns. Om det inte finns gångbana eller trottoar ska du helst gå på vänster sida av vägen. Använd reflex om det är mörkt.

En person med reflexväst och reflexer på benen.

Körkort och försäkring

Du måste ha ett körkort som är godkänt i Sverige för att få köra bil. Du måste vara 18 år för att få ta körkort. Utländska körkort kan vara godkända. Transportstyrelsen kan svara på det.

Du som äger en bil måste ha en trafikförsäkring. Du får inte köra bilen utan försäkring.

Filmer om trafiksäkerhet

NTF Säker trafik har gjort flera filmer om trafiksäkerhet. Filmerna är på lätt svenska.

Cykla säkert

Synas i mörker

Nykter trafik

Hjärt-lungräddning används för att få igång hjärtat och andningen hos en person som har fått hjärtstopp. Innan du börjar ge hjärt-lungräddning ska du kontrollera om personen är vid medvetande och andas. Om personen är medvetslös och inte andas ska du ringa 112 och därefter börja med hjärt-lungräddning. På 112 kan de ge dig råd om hur du gör hjärt-lungräddning.

Hjärt-lungräddning går till så att man trycker hårt på bröstkorgen 30 gånger på den livlösa personen, sedan blåser man in luft i munnen 2 gånger. Det här upprepar man hela tiden tills ambulans kommer.

På många platser finns hjärtstartare eller defibrillatorer som de också kallas. Hjärtstartare är en apparat som ger den livlösa kroppen en elektrisk strömstöt för att starta hjärtat igen. Alla kan använda en hjärtstartare. Du behöver inte vara sjukvårdsutbildad.

Observera att de här råden gäller hjärt-lungräddning för vuxna. Hjärt-lungräddning på barn görs inte på samma sätt. På HLR-rådets webbplats finns mer information om hjärt-lungräddning och filmer som visar hur man gör hjärt-lungräddning, både på vuxna och på barn i olika åldrar.

För att du ska känna dig trygg med att ge hjärt-lungräddning måste du träna. Det finns kurser att gå. På HLR-rådets webbplats kan du se var du kan utbilda dig.

Du som kan simma kan rädda liv, både ditt eget och andras. Men det är inte bara därför det är bra att kunna simma. Sverige har en lång kuststräcka och nästan 100 000 sjöar. Många aktiviteter sker vid vatten året om. På vintern kan du åka skridskor på isen om isen är tillräckligt tjock och på sommaren åker många båt och badar.

Det är viktigt att barn lär sig simma så tidigt som möjligt. Barn ska kunna simma 200 meter varav 50 meter på rygg för att få godkänt betyg i ämnet idrott och hälsa i årskurs 6.

I Sverige är det vanligt att barn går i simskola. Men det är lika viktigt att vuxna kan simma. Det finns simskolor för både barn och vuxna i de flesta kommuner.

Det är viktigt att ha flytväst på sig i båten, både vuxna och barn. Barn bör även ha flytväst på sig när de är nära vatten och leker på stranden eller bryggan.

Men faror finns också hemma. Några centimeter vatten i ett badkar eller en badpool kan räcka för att ett litet barn ska drunkna. Var alltid så nära att du kan gripa tag i barnet. Du som vuxen är ansvarig för ditt barn hela tiden. Släpp aldrig barnet med blicken när det leker nära vatten. Det går fort att drunkna och det sker ofta tyst.

Om du inte har någon flytväst kan du ofta hyra en flytväst hos kommunen, eller låna på en flytvästdepå.

Var och hur är det tillåtet att göra upp eld utomhus?

Var är det farligt och olagligt att göra upp eld utomhus?

Har du körkort från ett annat land? Vet du vilka regler som gäller för dig?

Vill du ta körkort i Sverige? Vad behöver du göra för att ta körkort?

Vilka simskolor finns nära dig?

Vilket vatten är närmast om du vill simma: sjö, hav eller simhall?

En brandman mellan två brandbilar på en brandstation.

Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg

Hur snabbt kan räddningstjänsten komma vid en olycka eller en brand?

Det är svårt att säga. Det är olika långt till bränderna och olycksplatserna. Ibland är det mycket trafik på vägarna. På vintern kan det vara snö och is. Vi försöker komma fram så snabbt som möjligt, men vi måste alltid köra säkert.

När larmet går på stationen ska brandbilen lämna brandstationen inom 90 sekunder. På den tiden ska vi hinna klä på oss och sätta oss i brandbilen. Om vi sitter och äter, tränar eller är på toaletten spelar ingen roll, vi måste bli klara på 90 sekunder.

Vilken utbildning ska man gå för att bli brandman?

Den heter Skydd Mot Olyckor. Det är en 2-årig utbildning som finns på två platser i Sverige, i Sandö och i Revinge.

Måste brandmän bo nära brandstationen?

Det beror på. Om du jobbar som brandman på heltid behöver du inte bo nära brandstationen. Brandmän jobbar i skift. Det betyder att det alltid finns brandmän på brandstationen, dygnet runt. Så de dagar du inte jobbar på brandstationen är du helt ledig.

Du kan också jobba som brandman i beredskap. När du är i beredskap kan du bli inkallad att jobba när som helst. Då måste du åka till brandstationen på en gång. Så om du jobbar som brandman i beredskap måste du bo och jobba i närheten av brandstationen.

Är det bara vatten i släckbilens tank?

Oftast är det bara vatten, men vissa släckbilar kan blanda i skumvätska i vattnet. Det behövs för att släcka vissa bränder.

Vem ansvarar för att det finns brandsläckare och brandvarnare i människors bostäder?

Brandvarnare måste, enligt lagen, finnas i alla bostäder och det är den som äger bostaden som ansvarar för inköp och montering.

Brandsläckare är en rekommendation och det är den som bor i bostaden som ansvarar för inköp.

Krisberedskap

Sverige har inte varit i krig på mer än 200 år. Det betyder inte att det aldrig kommer bli krig här igen. Det finns även andra kriser som kan drabba ett land.

Vad skulle du göra om det inte kom vatten i kranen och om maten tog slut i affärerna? Eller om elen slutade fungera? Är du förberedd för en sådan situation? Fundera på vad du behöver göra för att klara dig ensam i din bostad utan el och vatten några dagar. Har du det du behöver eller behöver du köpa något?

När det blir kris och oroligt i samhället sprids mycket information. Men all information är inte sann. Det finns människor som vill sprida falsk information. Fundera på vem som är avsändare av informationen och om du kan lita på avsändaren. Säkra nyhetskällor är till exempel de stora dagstidningarna, Sveriges Radio, Sveriges Television och webbplatsen krisinformation.se.

Om du vill veta mer om hur du kan förbereda dig inför en kris eller krig kan du besöka MSB:s webbplats (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Där finns också en broschyr som heter Om krisen eller kriget kommer. Den finns på flera olika språk och den går att beställa hem kostnadsfritt.

Förbered dig för elavbrott och värmeavbrott

Det är ovanligt med längre elavbrott och värmeavbrott i Sverige, men du behöver vara förberedd på det. Det kan vara särskilt svårt under vintern när det är kallt och mörkt.

Vid större elavbrott påverkas inte bara belysningen och elektronik i hemmet. Ibland påverkas även värme, vatten, telefoni och betalningssystem. Därför är det bra att vara förberedd redan innan strömmen försvinner.

Det finns några saker som är bra att ha hemma, till exempel:

  • ficklampa
  • batterier
  • stearinljus
  • tändstickor eller tändare
  • vattendunkar med vatten i
  • saker som håller dig varm, till exempel sovsäck, filtar, liggunderlag och varma kläder
  • mat som inte behöver vara i kylskåp eller frys och som du kan äta direkt eller tillaga utan vatten, till exempel konservburkar
  • hygienartiklar, till exempel våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd
  • husapotek, med till exempel första hjälpen-kit, viktiga mediciner och febertermometer
  • batteriradio, vevradio eller solcellsradio
  • kontanter
  • powerbank för mobiltelefonen
  • lista med viktiga telefonnummer till familj, grannar, sjukhus, kommun, räddningstjänst och din elleverantör
  • stormkök och bränsle (använd helst utomhus)
  • fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ha bra ventilation.
  • alternativ värmekälla som drivs av till exempel fotogen eller gasol

113 13

113 13 är Sveriges nationella informationsnummer. Du kan ringa 113 13 om du vill ha information om kriser, till exempel energikriser, större stormar, översvämningar eller sjukdomsutbrott. Du kan även ringa om allvarliga olyckor, till exempel stora trafikolyckor eller bränder.