Noticias

Última actualización: 31/1-2023

Aquí encontrarás enlaces a noticias en sueco de fácil comprensión y noticias de Suecia traducidas a otros idiomas. También puedes acceder a las últimas noticias del canal estatal de radio Sveriges Radio.

Noticias de Radio Suecia

​​​​​​​​​​​​​​Aquí se presentan las últimas noticias de Radio Suecia. Si no están disponibles en tu idioma, utilizamos las noticias en sueco.​

Haz clic en el titular de una noticia que figura en la lista para leerla en el sitio web de Radio Suecia. El enlace se abrirá en una nueva ventana.

 • Nu inleds Vasaloppet för hundrade gången

  På fredagen startar Vasaloppets vintervecka. Då tävlar tusentals människor i olika skidtävlingar under en vecka.
 • Över 60 000 personer kopplas till kriminella gäng

  För första gången har polisen i Sverige räknat ut hur många som finns i kriminella gäng och hur många som hjälper dem att göra brott. Det är över 60 000 personer. Av dem är över 5 000 barn under 18 år.
 • Sverige skickar militärer till Röda havet

  Sverige kommer att skicka militär personal till en insats i Röda havet. Sverige skickar fyra stabsofficerare. Det är militär personal som kan leda andra militärer. De ska delta i EU:s insats mot huthirebellerna.
 • Miljoner dricker för mycket alkohol

  Majoriteten, alltså de flesta, av svenskarna som dricker alkohol dricker för mycket. Det säger CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.
 • Vi blir fler i Sverige – Men det går långsammare än förut

  Sveriges befolkning växer, men inte med samma som förut. Det föds färre barn, och färre personer invandrar till Sverige. Det betyder att befolkningen växer i rekordlåg fart. Det visar nya siffror från myndigheten Statistiska centralbyrån.
 • Fisk med mycket ben kan bli mat om det blir krig

  I Svenska sjöar finns flera sorters fisk som vi inte äter. De skulle kunna ätas om det blir brist på mat vid kris eller krig.
 • Många böcker säljs på bokrean

  På tisdagen startade årets bokrea. Varje år i februari säljer bokhandeln böcker billigare än vanligt och då är det många fler som handlar böcker. Bokrean pågår till slutet av mars.
 • Sverige befinner sig i ett allvarligt säkerhetsläge

  Sverige befinner sig i ett allvarligt läge när det gäller säkerheten i landet. Ryssland, Kina och Iran utgör ett stort hot mot Sverige. Det säger Säkerhetspolisen, Säpo, som varje år gör en bild över aktuella hot mot säkerheten i Sverige.
 • Tre skolor måste stänga – risk för att elever radikaliseras

  Myndigheten Skolinspektionen stänger tre skolor i Stockholm, Göteborg och Örebro. Det är Säkerhetspolisen, Säpo, som varnat för att personal som jobbat på skolorna har kopplingar till våldsbejakande islamism.
 • Moltas spelar för de äldre

  Moltas Gustav Sandberg är elva år och spelar ibland musik på ett äldreboende i Kristianstad. Ofta blir det klassiska låtar som de äldre känner igen.musikLåten vi just hörde är den svenska klassikern Torparrock. Moltas spelar det ovanliga instrumentet banan-baryton. Det är ett blåsinstrument, som påminner om en tuba. Instrumentet låter mycket och är tungt, säger Moltas till P4 Kristianstad.– Man får mycket ljud ur den. Jag vet inte hur mycket den väger, men den är tung i alla fall.Han berättar att han var nervös första gången han skulle spela för de äldre. Men nu har han spelat så många gånger på äldreboendet att han inte är rädd längre.– Jag har ju spelat här många gånger, nu är jag inte rädd längre. Första gången var jag lite rädd i början, men sedan gick det över efter några låtar.När konserten är klar går han runt bland de äldre. Då får de själva prova att blåsa i instrumentet. Vissa får ljud i det, säger Moltas.– Jag brukar ju gå runt så får de känna på den, så provar de alltid att blåsa i den. Det är några som har kommit in i det, några försöker ju göra det. Vissa har fått ljud i den. Och de säger att jag är bra, de behöver själv öva.