Noticias

Última actualización: 6 8 2019

Aquí encontrarás enlaces a noticias en sueco de fácil comprensión y noticias de Suecia traducidas a otros idiomas. También puedes acceder a las últimas noticias del canal estatal de radio Sveriges Radio.

Noticias de Radio Suecia

​​​​​​​​​​​​​​Aquí se presentan las últimas noticias de Radio Suecia. Si no están disponibles en tu idioma, utilizamos las noticias en sueco.​

Haz clic en el titular de una noticia que figura en la lista para leerla en el sitio web de Radio Suecia. El enlace se abrirá en una nueva ventana.

Två veckor till med samma coronaregler

Wed, 26 Jan 2022 16:28:00 GMT+1

Nu sprider sig coronasmittan mer än någonsin. Det beror på den mer smittsamma varianten av viruset, omikron. Därför förlängs restriktionerna i två veckor. Det sa socialminister Lena Hallengren idag.

Många vill hyra stuga i Sverige i sommar

Wed, 26 Jan 2022 15:43:00 GMT+1

Intresset för att hyra en stuga på Västkusten i sommar är stort. Precis som förra året är det många som tänker ha semester i Sverige i år. Det är beror på coronapandemin. Och ovanligt många bokar en sommarstuga redan nu, i januari. Det säger turistbyrån i Göteborg.

OS-idrottare vill rädda klimatet

Wed, 26 Jan 2022 15:02:00 GMT+1

Många som tävlar för Sverige inom olika idrotter reser ofta mycket till andra länder med flyg. Och utsläppen från flygplan gör att det blir varmare på jorden. Nu vill flera kända svenska idrottare flyga mindre för att rädda klimatet.

Förra årets bästa filmer fick pris på gala - men färre tv-tittare än vanligt

Wed, 26 Jan 2022 12:34:00 GMT+1

I går kväll var det Guldbaggegalan. Det är Sveriges finaste filmgala. Det delas ut många priser. Till exempel till bästa film och bästa skådespelare. SVT sänder programmet på tv varje år.

Färre personer söker asyl i Sverige- men fler får tillstånd att jobba

Wed, 26 Jan 2022 12:36:00 GMT+1

Färre personer söker asyl i Sverige. Under 2021 minskade antalet asylansökningar med 12 procent jämfört med 2020. Det visar ny statistik från Migrationsverket.

Börsen rasade kraftigt i Stockholm

Tue, 25 Jan 2022 12:25:00 GMT+1

Igår var det en stor nedgång på börsen i Stockholm. Aktier i många företag blev mycket mindre värda. Börsen gick ned med 4,5 procent. Nedgången beror på flera saker, bland annat på det spända läget mellan Ryssland och Västeuropa.

Svår vinter för renarna i norra Sverige – nu behöver de hjälp

Mon, 24 Jan 2022 17:23:00 GMT+1

Samerna är en ursprungsbefolkning i Sverige, med eget språk och starka egna traditioner. En del samer äger renar. Men renarna har det svårt i vinter. Därför har nu många av de samer som äger renar ansökt om hjälp.

Tillfälliga hus för nyanlända blir permanenta bostäder i Helsingborg

Mon, 24 Jan 2022 16:30:00 GMT+1

Det är stor brist på bostäder i många delar av Sverige. Efter flyktingvågen 2015 byggdes många tillfälliga hus för nyanlända. I Helsingborg byggs nu husen om till permanenta bostäder.

Stora protester mot vaccinpass i Stockholm och Göteborg

Mon, 24 Jan 2022 13:02:00 GMT+1

I lördags var det en stor demonstration mot vaccinpass i Stockholm. Även i Göteborg demonstrerade flera tusen människor mot vaccinpassen.

Mini-bibliotek öppnar över hela Sverige

Wed, 26 Jan 2022 12:37:00 GMT+1

Nu öppnar 100 stycken väldigt små bibliotek över hela Sverige. De kallas mini-bibliotek. Det är för att sprida fler böcker till fler människor, och öka intresset för läsning. På mini-biblioteken kan man låna böcker även på natten.

Svenskarna tycker olika om medlemskap i Nato

Fri, 21 Jan 2022 15:58:00 GMT+1

Det är mycket prat just nu om bråket mellan Ryssland och Västeuropa. Bråket har gjort att många börjat diskutera om Sverige ska gå med i Nato. Men svenskarna tycker väldigt olika om ett medlemskap i Nato. Det visar en undersökning från SVT Novus. Ungefär lika många personer säger ja som nej till ett medlemskap. Nästan var tredje person är osäker.

Många donerade sina organ förra året

Fri, 21 Jan 2022 12:40:00 GMT+1

Förra året donerade många sina organ. 192 personer som dött donerade organ som lever, lungor och hjärtan. Det är den högsta siffran hittills under ett år. Men även om många donerar sina organ behöver många fler göra det. Det säger myndigheten Socialstyrelsen.

Vissa slipper karantän

Wed, 26 Jan 2022 16:28:00 GMT+1

Idag kom nya regler från Folkhälsomyndigheten. Alla som fått tre doser vaccin eller har haft covid-19 nyligen slipper karantän. Det betyder att de inte behöver vara hemma från jobbet eller skolan om någon i familjen är smittad med coronaviruset.

Brotten har minskat i Sverige

Thu, 20 Jan 2022 15:19:00 GMT+1

Färre brott anmäldes under förra året. Det visar nya siffror från Brottsförebyggande rådet Brå, som är den myndighet som har koll på brott i Sverige.

Grannar viktiga vid kriser

Thu, 20 Jan 2022 11:22:00 GMT+1

Grannar är väldigt viktiga när det är kris, som nu vid coronapandemin. En kris kan också vara att det blir strömavbrott. Folk hjälper varandra mer när det är kris i samhället, visar forskningen.

Höga elpriser gör att folk vill ha solceller

Wed, 19 Jan 2022 14:51:00 GMT+1

Just nu kostar elen ovanligt mycket pengar. Därför är det många som försöker hitta sätt att inte använda så mycket el. Många som bor i hus vill sätta upp solceller på sina tak, och luftvärmepumpar inne i husen. Då kan man värma husen utan att köpa in så mycket el.

Covidpatienter är på sjukhus kortare tid nu

Thu, 20 Jan 2022 16:26:00 GMT+1

Vissa som blir smittade av coronaviruset blir så sjuka att de behöver vård på sjukhus. I början av pandemin var det många som var länge på sjukhus. Många blev svårt sjuka och en del fick hjälp att andas av en respirator. Nu är det färre som behöver sådan vård. Och de personer som vårdas på sjukhus kan åka hem fortare.

Katter på frimärken - Tävling börjar

Wed, 19 Jan 2022 14:12:00 GMT+1

Katter kommer att finnas på nya frimärken. Nu börjar en tävling om vilka katter som kommer synas på frimärkena. Alla kan skicka in bilder på sina katter.

Skolor och förskolor har stängt av coronasmittan

Wed, 26 Jan 2022 16:27:00 GMT+1

Nu har coronasmittan spridit sig mycket igen. Det gör att förskolor och skolor har fått stänga. Bussar och tåg ställs in, och sopor hämtas inte från husen. Många är sjuka eller i karantän.

Drönare flög över kärnkraftverk

Tue, 18 Jan 2022 16:34:00 GMT+1

I förra veckan flög drönare vid tre svenska kärnkraftverk. En drönare är en liten maskin som flyger. Den styrs av någon som är nere på marken. Det är förbjudet att vara nära ett kärnkraftverk på grund av säkerheten. Nu har drönare upptäckts igen vid ett av kärnkraftverken. Att drönare flyger över svenska kärnkraftverk är en allvarlig händelse. Därför undersöks detta av Säkerhetspolisen Säpo. Kärnkraftverken är så kallade "skyddsobjekt" som är särskilt viktiga för Sverige.I förra veckan flög drönare vid kärnkraftverken Ringhals, Forsmark och Oskarshamn. I måndags kväll såg människor en drönare igen över Forsmarks kärnkraftverk i Uppland i mellersta Sverige. Drönare har senaste dagarna också setts flyga över slottet i Stockholm och flygplatser i Norrland.Emil Jorpes jobbar på Strålsäkerhetsmyndigheten. Han säger till P4 Uppland att det här är en helt ny situation att detta skett så många gånger på kort tid.– Att det har varit många incidenter under kort tid på flera verk är nytt. Och det är också en orsak till att vi ser lite extra allvarligt på det nu.Drönare kan ha kamera och kan ta bilder och filmer. Ingen vet varifrån drönarna kom och vem som skickat dem. Om man ser drönare vid skyddsobjekt eller flygplatser ska man ringa polisen. Det säger beredskapsdirektör Fredric Jonsson på Länsstyrelsen i Jönköping till P4.– Ser man observationer som är ovanliga i anslutning till skyddsobjekt så är det jättebra att man anmäler det. Säkerhetspolisen skriver i ett pressmeddelande att hoten mot Sveriges säkerhet har ökat.