Om du behöver vård

Senast uppdaterad: 13/12-2024

Systemet för sjukvård kan se olika ut i olika länder. Det finns många olika typer av mottagningar där du kan söka vård i Sverige. Vilka mottagningar som finns och vad de heter kan vara olika på olika ställen i landet. Om du eller någon annan är livshotande sjuk eller allvarligt skadad ska du ringa 112.

Två personer väntar i väntrummet på en vårdcentral.

När du är folkbokförd har du rätt till samma vård som andra som bor i Sverige

Du som är folkbokförd i Sverige har rätt till sjukvård på samma villkor som andra som bor i Sverige. Det betyder till exempel att du betalar samma patientavgift som alla andra som är folkbokförda.

Kontakta en vårdcentral när du behöver vård

När du eller dina barn blir sjuka ska du kontakta en vårdcentral. Där får du hjälp med vanliga sjukdomar och besvär. Vårdcentralen har ofta en egen sjukvårdsrådgivning som du kan ringa till.

Du kan själv välja vilken vårdcentral du vill gå till när du behöver vård. Du kan välja att tillhöra en vårdcentral. Det kallas att lista sig. I vissa regioner listas du på din närmaste vårdcentral om du inte väljer någon annan.

Även om du är listad på en vårdcentral kan du söka vård på en annan vårdcentral.

På webbplatsen 1177.se finns kontaktuppgifter och öppettider till vårdcentraler i Sverige. På många vårdcentraler kan du också boka tid genom att logga in på 1177.se. Ofta kan du välja och byta vårdcentral genom att logga in på 1177.se.

För att logga in på 1177.se behöver du ha en e-legitimation, antingen BankID eller Freja+.

Du kan alltid ringa 1177

Om du är osäker på om du ska söka vård kan du alltid ringa telefonnumret 1177. Då kommer du få prata med en sjuksköterska som kan ge dig råd. Sjuksköterskan kan även ge dig information om var du hittar rätt vård. Du kan ringa telefonnumret 1177 dygnet runt. I vissa regioner kan du få råd på andra språk än svenska.

1177 är ett samarbete mellan Sveriges regioner. Regionerna ansvarar för hälso- och sjukvård och tandvård i Sverige.

Ring 112 för att få hjälp vid nödsituationer

Om du eller någon annan är livshotande sjuk eller allvarligt skadad ska du ringa 112. Om det behövs kommer en ambulans som kör dig till akutmottagningen på ett sjukhus.

Ring 1177 om du är osäker på hur allvarlig din sjukdom eller skada är. Då får du prata med en sjuksköterska som kan ge dig råd.

Ta med ditt identitetskort när du söker vård

Du behöver ha med dig ditt identitetskort när du söker vård eller ska hämta ut medicin.

Vårdpersonal har tystnadsplikt

Tystnadsplikt betyder att ingen inom vården får lämna ut uppgifter om dig utan att du har godkänt det. Men det finns undantag. Ibland kan till exempel polisen, Försäkringskassan eller socialtjänsten få uppgifter om dig utan att du har godkänt det.

Du har rätt till tolk

Du kan vid behov få tillgång till tolk om du inte pratar svenska eller har svårt att förstå informationen på svenska. Berätta att du behöver tolk när du bokar ditt besök.

Ibland är tolken med vid besöket hos vården, och ibland är tolken med via telefon. Även tolken har tystnadsplikt.

Barn och anhöriga ska inte vara tolk.

Du kan känna dig orolig, ledsen eller stressad när du kommit till ett nytt land

Att flytta till ett nytt land är en stor förändring. Du kanske var tvungen att fly från ditt hemland. Det är normalt att känna sig orolig, ledsen eller stressad.

Om du känner att du mår dåligt psykiskt ska du kontakta din vårdcentral. De kan hjälpa dig med råd, stöd och samtal. Du kan också få mediciner om du behöver det.

Frågor och svar

Om du är över 20 år behöver du oftast betala en avgift när du besöker vården. Hur mycket du får betala är olika mellan olika regioner.

Avboka tiden om du blir frisk och inte behöver gå, eller om du inte kan komma. Annars kan du få betala en extra avgift.

Barn och ungdomar under 20 år får gratis sjukvård och tandvård i de flesta regioner.

Om du ofta behöver vård finns ett högkostnadsskydd. Det är ett skydd för dig så att det inte blir för höga kostnader för vård och medicin.

Förklaring av ord och begrepp

Folkbokföring

Att vara folkbokförd betyder att du är registrerad som bosatt i Sverige. Det är Skatteverket som ansvarar för folkbokföringen.

LMA-kort

LMA betyder "lagen om mottagande av asylsökande". LMA-kortet är ett plastkort med ett foto på dig som visar att du är asylsökande. Kortet är inte ett identitetskort (id-kort), utan ett bevis på att du är asylsökande och att du får vara i Sverige under tiden som du väntar på beslut.

Patientavgift

Patientavgift är vad du får betala när du besöker vården, till exempel när du träffar en läkare på en vårdcentral.