Starta ditt nya liv i Sverige

Senast uppdaterad: 14/6-2021

Här får du information om vad du behöver göra och vilka myndigheter du behöver kontakta när du har fått uppehållstillstånd.

Skatteverket
Bank
Arbetsförmedlingen
 • Kontakta Arbetsförmedlingen

  Det är viktigt att du kontaktar Arbetsförmedlingen så snart som möjligt efter det att du fått beslut om uppehållstillstånd. Arbetsförmedlingen avgör om du kan delta i etableringsprogrammet.

  När du besöker Arbetsförmedlingen måste du ha med dig beslutet om uppehållstillstånd som du har fått från Migrationsverket. Det första som händer är att ni gör en kartläggning så att du ska kunna få en handlingsplan som är anpassad till dig. Kartläggningen kan påbörjas innan du har blivit folkbokförd och har fått ditt personnummer men du måste ha dokument på att du fått uppehållstillstånd och du måste kunna legitimera dig. Under kartläggningen får du ersättning från Försäkringskassan.

  Du måste vara folkbokförd och ha fått ditt personnummer för att kunna bli inskriven i etableringsprogrammet. Det är därför viktigt att du svarar på frågorna som Skatteverket har när du anmäler flytt till Sverige så att du kan bli folkbokförd så snabbt som möjligt.

  Du måste vara inskriven i etableringsprogrammet för att kunna komma igång med aktiviteter på vägen mot jobb eller utbildning. Du har då möjlighet att ansöka om etableringsersättning hos Försäkringskassan.

  Om du är ny i Sverige och deltar i etableringsprogrammet kan intensivåret vara en möjlighet för dig. Under ett år kan du i högt tempo studera eller praktisera på en arbetsplats på heltid och på fritiden. Målet är att du snabbt ska få ett jobb.

Försäkringskassan