Starta ditt nya liv i Sverige
Senast uppdaterad: 19/2-2021
Här får du information om vad du behöver göra och vilka myndigheter du behöver kontakta när du har fått uppehållstillstånd.
-
Anmäl flytt till Sverige
När du har flyttat till Sverige ska du vara folkbokförd här. För att kunna bli folkbokförd måste du först anmäla att du har flyttat till Sverige. Det gör du genom att besöka Skatteverkets servicekontor. Du behöver ta med dig alla i din familj som har flyttat till Sverige (även barn).
-
Folkbokföring
Alla som bor i Sverige blir folkbokförda. Där registreras uppgifter om vilka som bor i Sverige och var de bor.
När du anmält flytt till Sverige ska du folkbokföra dig. Det gör du genom att besöka ett av Skatteverkets servicekontor. Alla i din familj som flyttar till Sverige ska vara med, även barn. När Skatteverket har folkbokfört dig och din familj får ni ett brev till den adress ni anmält flytt till med era personnummer.
Till skatteverkets servicekontor behöver du ha med dig:
- Pass
- Svenskt uppehållstillstånd
- Dokument som styrker ditt civilstånd
- Födelsebevis för dina barn om du har barn
- Adress
-
Personnummer
Kontakta Skatteverket för att få ett personnummer. Personnumret är nödvändigt för att:
- Kunna ta emot olika ersättningar från Försäkringskassan.
- Öppna bankkonto.
- Ansöka om id-handling.
- Ansöka om e-legitimation.
- Delta i aktiviteterna i Arbetsförmedlingens etableringsprogram.
-
Id-kort
Id-kort är en förkortning av identitetskort. Du använder id-kortet för att styrka din ålder och för att legitimera dig (bevisa vem du är), till exempel när du hämtar medicin på apoteket, betalar med kort i en butik eller gör bankärenden. Du kan ansöka om id-kort på vissa av Skatteverkets servicekontor.
Innan du besöker ett servicekontor för att ansöka om id-kort, måste du:
- vara folkbokförd i Sverige,
- ha fyllt 13 år,
- betalat ansökningsavgiften på 400 kronor och kunna visa ett kvitto eller ett kontoutdrag som styrker att du har betalat,
- kunna visa vem du är (styrka din identitet). Ta med dig godkänd id-handling (t.ex. pass) eller giltigt uppehållstillstånd,
- ha dina vårdnadshavares godkännande (om du är under 18 år).
-
Skaffa bankkonto
-
E-legitimation
E-legitimation är din legitimation på nätet som visar att du är du. Du kan använda samma e-legitimation för många tjänster på internet oavsett vilken myndighet, kommun eller företag som tillhandahåller tjänsten (till exempel Arbetsförmedlingen och Skatteverket).
Du skaffar BankID och Mobilt BankID hos den bank där du är kund.
-
Kontakta Arbetsförmedlingen
Det är viktigt att du kontaktar Arbetsförmedlingen så snart som möjligt efter det att du fått beslut om uppehållstillstånd. Arbetsförmedlingen avgör om du kan delta i etableringsprogrammet. Kom ihåg att ta med dig beslutet som du har fått från Migrationsverket. Det är först därefter som du kan ansöka om etableringsersättning hos Försäkringskassan, och komma igång med aktiviteter på vägen mot jobb eller utbildning.
-
Ersättning från Försäkringskassan
När du har blivit inskriven i etableringsprogrammet hos Arbetsförmedlingen ansöker du om ersättning från Försäkringskassan. Du ansöker för en månad i taget i efterskott.